حَدَایِقُ السِّحر فِی دَقَایِقِ الشِّعر(به معنی: باغ‌های جادو در باب نکات ریز شعر) کتابی در فن بدیع، تألیف رشیدالدین محمدعمری کاتب بلخی معروف به وطواط(متوفی به سال ۵۷۳ ه.ق) می باشد. وی انگیزه تألیف کتاب خود را مطالعه ترجمان‌البلاغه رادویانی ذکر کرده و گفته که آن کتاب از راه تکلف تنظیم شده و با خطاهایی همراه بوده است و با این حال، در کتاب خود شواهد بسیاری از آن آورده و فصول و ابواب آن را نیز در نظر داشته و احیانآ سرمشق کار خویش قرار داده است. حدائق‌السحر، با توجه به زمان تألیف و دربرداشتن تعداد درخور توجهی از صنعت‌های بدیعی، یکی از منابع مهم فن بدیع در زبان فارسی و متضمن اطلاعات گران‌بها در باره شاعرانی نظیر قطران تبریزی، عنصری، فرخی سیستانی و مسعود سعد سلمان است. این کتاب، اولین کتابِ فارسی در موضوع «صنایع شعری» می باشد. این کتاب در اواسط قرن ششم هجری و تقریبا مقارن با زمان نوشتن کتاب‌های چهار مقاله(اثر نظامی عروضی) و مقامات حمیدی(اثر قاضی حمیدالدین بلخی) می‌باشد که هر دو در حدود سالهای ۵۵۱ و ۵۵۲ هجری، به رشته ی تحریر درآمده‌اند. چون کتبی که برای ما، از این دوره‌ها و دوره‌های پیش از آن به جا مانده قلیل و انگشت شمار می‌باشد، پس هرچه از کتابهای نثر فارسی مربوط به قبل از قرنهای ششم و هفتم که به دست بیاید، به منزله ی سرمایه‌های ادبی گرانبهایی از زبان شیوای فارسی خواهد بود. اما تا قبل از اینکه استاد علامه «عباس اقبال آشتیانی» اقدام به تصحیح و تحشیه ی این کتاب ارزشمند نمایند، چهار چاپ از آن موجود بود که هیچ یک آن طورکه باید و شاید قابل استفاده نبودند و در هریک از آنها اغلاط و تحریفات فراوان وجود داشت تا اینکه استاد «اقبال آشتیانی»، ضمن سفری به اروپا و با راهنمایی استاد علامه ی بزرگ «میرزا محمد خان قزوینی» متوجه وجود نسخه‌ای بسیار قدیمی وخطی از این کتاب، درکتابخانه ی ملی پاریس شد و ضمن مقایسه و مقابله ی این نسخه و سایر نسخ موجود، نسبت به تصحیح و تحشیه ی آن اقدام نموده و آن را با یاری سیدعبدالرحیم خلخالی به چاپ رسانید. چاپ انتقادی حدائق‌السحر فی دقائق الشعر به اهتمام عباس اقبال آشتیانی به انضمام مقدمه و حواشی در سال 1362 توسط انتشارات کتابخانه طهوری و با همکاری انتشارات کتابخانه سنائی در تهران منتشر شد.

منابع مشابه بیشتر ...

65918792e6cd5.jpg

مغناطیس عشق (بحثی در باب سبک هندی و بررسی و مقایسه اشعار نظیری نیشابوری و عرفی شیرازی)

سیدخلیل الله قافله باشی

مولف در این کتاب اشعار نظیری و عرفی را با هم مقایسه کرده است و برای نشان دادن این که دو شاعر هم زمان و هم سبک در حالی که شباهتهای فراوانی با هم دارند چقدر می توانند با یکدیگر تفاوت داشته باشند و این مقایسه که بین دو شاعر سبک هندی به وجود می آید، جذاب و شیرین به نظر می رسد. نویسنده در ضمن مقایسه، به بررسی و نقد شعر هر دو شاعر هم پرداخته است .

65818ffa7895c.jpg

انتقاد از دوهزار و پانصدسال شاهنشاهی ایران

محمدجعفر طاهری

محمدجعفر طاهری میگوید: دورنمای جشن دوهزار و پانصد ساله ایران آنچنان نظرم را به خود جلب نمود که لازم دانستم حقیقت را که در یک عمر طولانی از طریق الهامات و تجربیات و اطلاعات صحیح بدست آورده برای بیداری هم میهنان عزیز و آیندگان بی خبر از واقعات در این دفتر به رسم یادگار به رشته تحریر در آورم و به دلیل جشن دوهزار و پانصد ساله بنام کورش کبیر درصدد برآمدم بدانم این شخص کیست و این همه تشکیلات و غوغای عظیمی که برای او فراهم نموده اند چیست؟ ....

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

5a453312f1bf5.png

لطائف الامثال و طرائف الاقوال

رشیدالدین وطواط

نظر به آنکه در زبان عربی بیش از زبان‌های دیگر امثال سائر در افواه دائر است، در این‌باره کتب بسیاری نوشته شده است. این کتاب کوجک‌ترین رساله‌ای است که یکی از دانشمندان ایرانی در قرن ششم اسلامی به فارسی ترجمه کرده است و او رشیدالدین وطواط است.

نثر/متون کهن/ادبی فرهنگ و تمدن/امثال و حکم
کتاب
568afaa980619.jpg

مطلوب کل طالب

رشیدالدین وطواط

مطلوب کل طالب کتاب ارزشمندی شامل شرح و تفسیر صد کلمه از کلمات قصار امیرالمؤمنین است که به انتخاب جاحظ در قرن سوم هجری تدوین شده است. وی اولین کسی است که به جمع آوری و تدوین سخنان گرانسنگ امیرالمؤمنین همت گماشت. او صد کلمه از کلام آن حضرت را که در فصاحت و بلاغت برابر هزار کلمه بود گلچین کرد و سه قرن بعد از او رشیدالدین وطواط آنها را به فارسی و تازی شرح کرد. در این اثر علاوه بر احوال و آثار جاحظ و رشیدالدین، درباره تأثیر این نوع انتخاب، شرح، نظم و تفسیر آن تا قرن دهم هجری تحقیق به عمل آمده است. محمود عابدی در تصحیح این کلمات از 7 نسخه استفاده کرده و اساس کار خود را بر مبنای نسخه متعلق به کتابخانه ایاصوفیه قرار داده است. این اثر در سال 1365 توسط بنیاد نهج البلاغه به طبع رسید.

نثر/متون کهن/تفسیری و دینی
کتاب