5c7533d209549.png

سفرنامه پلان کارپن؛ نخستین سفیر واتیکان در دربار مغول در سال 1245 میلادی

مکان چاپ: تهران ناشر: انتشارات یساولی تاریخ چاپ: ۱۳۶۳ هجری شمسی زبان: فارسی

در محیط نیمه‌تاریک اروپای سده‌های میانی که روابط بازرگانی و سیاسی آن با همه جهان قطع بوده و اروپاییان در چهاردیواری خود زندگی می‌کردند، خبرهای وحشت‌انگیز حمله مغولان به‌ویژه به اروپای خاوری هیجان و اضطراب بی‌مانندی به وجود آورده بود. پاپ اعظم با مسئولیتی که داشت درصدد چاره‌اندیشی برآمده و تنها در جستجوی اتحاد میان اروپاییان نبود؛ پس برای به‌دست آوردن آگاهی درست تصمیم گرفته بود که سفیری به آسیای مرکزی و دربار مغول بفرستد. این نخستین سفیر و حتی جهانگرد اروپایی است که در سده‌های میانی چنین مأمویتی یافته بود. پلان کارپن در این سفارت موفقیت سیاسی به دست نیاورد؛ بدین معنا که با وجود آزادی دینی و تحمل زیاد مغولان در برابر ادیان گوناگون، آنها آمادگی پذیرفتن دین عیسوی را بدان‌گونه که اروپاییان تصور می‌کردند نداشتند. مأموریت دیگر کارپن، اکتشافات جغرافیایی و پژوهش‌های اجتماعی و آگاهی از نیروی جنگی مغولان به بهترین وجه انجام شده بود و وی نخستین اروپایی بود که توانست تا مرکز مغولستان رفته و از وضع جغرافیایی و اجتماعی آنجا آگاه شود. کتاب وی در سال 1247 میلادی نوشته شده بود. در همان زمان نسخه‌های خطی آن در سراسر اروپا منتشر شده و دویست سال پس از این تاریخ، یعنی در سال 1473 میلادی متن اصلی کتاب که به زبان لاتینی است، در شهر استراسبورگ به چاپ رسیده بود.

منابع مشابه بیشتر ...

661e8efb00522.jpg

جغرافیای تاریخی و تاریخ لرستان

علی محمد ساکی

سرزمین کهنسال دلاوران ایران باختری از نظر جغرافیای تاریخی و تاریخ مرموز و ناشناخته است. اگر آنطور که در خارج از ایران محققانی چون هرتسفلد، دمرگان، مینورسکی، رالنسن، سر ارول استین برای بررسی گذشته های این سرزمین کوشیده اند فضلای کشور نیز توجهی ابراز می داشتند. اینک بسیاری از زوایای تاریک تاریخ چند هزارساله میهن ما روشن شده بد. نخستین کتابی که درباره لرستان به چاپ رسید مجموعه ای از غلامرضا خان والی و انیس المسافر نام داشت. کتاب مذکور در بوشهر به چاپ رسیده و مشتمل بر آگاهی هایی در مورد جانوران شکاری و فرمانروایان لر از حسین خان والی تا زمان مولف است، پس از آن باید از جغرافیای نظامی لرستان تالیف سپهبد رزم آرا نام برد که مشتمل بر جغرافیای مناطق با توجه به جنبه نظامی انها و ورود قوای دولتی به لرستان و سرکوبی عشایر این منطقه می باشد. آقایان بهمن کریمی و محمدعلی امام شوشتری نیز چند صفحه ای از کتابهای جغرافیای تاریخی غرب ایران و تاریخ جغرافیایی خوزستان را به لرستان اختصاص داده اند. با این حال تا به امروز کتابی که منحصر به تاریخ یا جغرافیای تاریخی این قسمت از ایران باختری باشد تالیف نشده است.

661e82f690676.jpg

تاریخ معاصر ایران (کتاب اول)

جمعی از نویسندگان

موسسه امیدوار است با انتشار این مجموعه در نهایت بتواند در ارج نهادن به سند و اشاعه فرهنگ مستندگویی در تاریخ تلاشی درخور نموده و در این راه بخشی از سوالات و خواسته های وسیع ملتی بزرگ را پاسخ دهد و به همراه سایر فعالیتهای تحقیقاتی و انتشاراتی مصمم است به منظور نشر آثار فرهنگی و تاریخی با بهره جویی از مجموعه اسناد و مدارک خود دست به انتشار سلسله کتابهایی با عنوان تاریخ معاصر ایران بزند و در این راه به توکل الهی و یارای استادان و محققان و اهل علم امید بسته است.