محمدحسین رفیق اصفهانی که گاه تذکره‌نویسان وی را «ملا حسین» نامیده‌اند، به سال 1150 در شهر اصفهان ولادت یافته و در سال 1226 هجری در همان دیار بدرود زندگی گفته است. شعر رفیق می‌رساند که وی دست‌کم تا آن مایه که بتواند در سخن خویش برخی صناعات ادبی را به کار برد، از دانش بهره داشته است. رفیق در غزل‌سرایی به کار سعدی و حافظ نظر دارد، لیکن پیداست که زبان سعدی را بهتر دریافته است. غزل‌های او ساده و روان و غالباً دلپذیر است، در شعر او پیچیدگی و ابهام کمتر دیده می‌شود و گاه سخن او در سادگی و دلپذیری به صورت شعری سهل و ممتنع تجلی می‌کند. دیوان رفیق اصفهانی در این کتاب بر اساس دو نسخه خطی و برخی تذکره‌ها به چاپ رسیده است. دیوان رفیق دربرگیرنده غزلیات، مقطعات، رباعیات و تک‌بیتی‌ها می‌باشد.

منابع مشابه بیشتر ...

65b641198b775.jpg

دیوان اشعار &am

ابوالقاسم سالاری (حیران)

دیوان اشعار "سلام" مشتمل بر غزلیات، قصاید، مثنویات، قطعات، رباعیات و دیگر منظومات اثر ابوالقاسم سالاری (حیران) است که در سال 1358 در قم منتشر شده است.

658982692aa2c.jpg

سرایندگان شعر پارسی در قفقاز

عزیز دولت آبادی

این کتاب دارای چهار فصل و مجموعا دربرگیرنده زندگی و آثار ۲۲۷ نفر از پارسی سرایان قفقاز است. هر فصل به شاعران یک منطقه قفقاز (آران، ارمنستان، داغستان، گرجستان) اختصاص یافته است. نخستین شاعری که زندگی و احوالش در این مجموعه معرفی شده، «ابوالعلای گنجه ای» متوفی به سال ۵۵۴ ه.ق و آخرین آنها، «ناظم ایروانی» متولد سال ۱۳۴۲ ه. ق است. در پایان کتاب نیز فهرست ماخذ و منابع به ترتیب الفبایی تخلص یا نام مولفان آمده است.