خواجه رشیدالدین فضل الله که در سراسر دوره سلطنت غازان خان و جانشین او اولجایتو و هم در ابتدای سلطنت ابوسعید مقام وزارت ایلخان را داشت، طبیبی عالم و مورخی دانشمند بود. او به واسطه علم و مهارتی که در طب داشت، به درگاه ایلخان راه پیدا کرد و در سایه تدبیر و سیاستی که از خود نشان داد، مرتبه‌ای والا یافت. رشیدالدین به عنوان مورخ برجسته نیز مقامی ممتاز دارد و تألیفات تاریخی وسیع او که حتی تاریخ عالم را دربر می‌گیرد، به لحاظ وسعت و اعتبار و شیوه علمی که در تدوین و نگارش آن به کار رفته، اعجاب و تحسین محققان را برانگیخته است. این کتاب معرفی کلی و کوتاهی است از احوال و آثار و افکار رشیدالدین فضل الله همدانی و گامی در شناخت شخصیت و آثار این بزرگ‌مرد علم و ادب و سیاست.

منابع مشابه بیشتر ...

65f1b426179b2.jpg

کتابنامه آثار زنان ایران

کتابنامه آثار زنان ایران شامل دو قسمت مولفین زن و مترجمین زن است که در سال 1349 منتشر شده است. در این سال کتابخانه اختصاصی تحقیق درباره زن تشکیل شد. هدف از این اقدام تاسیس مرکزیست برای جمع آوری تحقیقات مربوط به زن و آثار زنان مولف و مترجم ایرانی و تشویق دیگر بانوان دانشمند کشور تا ضمن اجرای وظایف خانوادگی و اجتماعی اندوخته معنوی و فکری خود را نیز بکار گیرند و برای کمک به پیشرفت فرهنگ جامعه اثری از خود به یادگار گذارند.

65e73b45bfb24.jpg

درآمدی‌ بر تاریخ‌ اسلام‌ در قرون‌ وسطی‌

کلود کاهن

بیش از هزار و چهار صد سال است که تاریخ اسلام در خوب و بد با تاریخ اروپا عجین است. از سوی دیگر، جهان اسلام وارث همان فرهنگ هایی است که اروپا به ارث برده است، بنابر این، تاریخ تطبیقی کاربردی که توسط اروپائیان و مسلمانان نوشته می شود برای شناخت هر دو طرف کارساز و مفید است. کلود کاهن، استاد دانشگاه پاریس و محقق در زمینه مطالعات اسلامی و کشورهای مشرق اسلامی، با همین دیدگاه این اثر را تألیف کرده است. شایان توجه است که طرح و اجرای اولیه این اثر نخستین بار توسط ژان سواژه استاد وی صورت گرفته است. اثر ژان سواژه نخست در سال 1943م منتشر شد و تجدید چاپ آن نیز به همراه ضمائم در سال 1946م صورت گرفت. پس از درگذشت سواژه در سال 1950م، کاهن ادامه کار استاد را به عهده گرفت و چاپ سومی از سواژه را با همان عنوان قبلی و به نام وی منتشر کرد. با این حال و به لحاظ این که آثار مربوط به کتابشناسی نیاز مداوم به بررسی های جدید دارد، مؤلف بر آن شد که باز هم چاپ جدیدی که حاوی مآخذ تازه تر باشد در اختیار علاقمندان قرار دهد. بنابراین او کتاب حاضر را که شامل منابع مربوط به سده های هفتم تا پانزدهم میلادی/ یکم تا هشتم هجری قمری است، در سال 1982م منتشر کرد. کتاب حاضر اساسا در مجموع برای استفاده دانشجو و دانشمند فرانسوی و احیانا برای «محقق غربی» نگاشته شده است. با این همه «شرقیها» هم می توانند از آن استفاده کنند، چرا که، در دنیای معاصر، دیگر نمی توان ملتها را از یکدیگر جدا دانست.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

627bbe6701b9b.png

آیین کشورداری در عهد وزارت رشیدالدین فضل الله همدانی

هاشم رجب زاده

رشیدالدین فضل‌الله همدانی طبیب، مورخ، وزیر، اندیشمند و سیاست‌مدار نامی ایرانی از بزرگانی است که تاریخ‌نگاری بود و هم در روند رویدادهای تاریخی دستی داشت. او در مقام یک مدیر و سیاست‌مدار برجسته، تأثیر عمده‌ای در جریان‌های سیاسی دوره‌ای از تاریخ ایران داشته است. این کتاب به بررسی آیین کشورداری در عهد وزارت او می‌پردازد. ابتدا به اندیشه و مشرب رشیدالدین و رسم و راه او در کار کشورداری پرداخته شده، سپس به معرفی نهادها و بنیادهای اداری و اجتماعی زمان او پرداخته شده است.

پژوهش‌ها/پژوهش‌های عمومی ادبی
کتاب
621f8e2732d09.png

چنین گفت بودا: بر اساس متون بودایی

خرد بودا چون اقیانوس پهناور است و جان او آکنده از رحمت عظیم. بودا را صورت و هیئتی نباشد، اما او خود را در نهایت لطف متجلی می‌دارد و با دل سرشار از شفقت خویش ما را رهنمون می‌شود. این کتابی است ارزنده، زیرا که جوهر تعالیم بودا را که در فزون‌تر از پنج هزار مجلد مضبوط است، دربر دارد. این حکمت‌ها که از بیش از 25 قرن پیش ثبت و نگهداری شده، وراز مرزهای جغرافیایی و موانع نژادی جهان بسط یافته است. کلمات بودا که این کتاب حاوی آن است، به همه جنبه‌های زندگی بشر می‌پردازد و به آن معنی می‌بخشد.

پژوهش‌ها/پژوهش‌های عمومی
کتاب