انگیزه نویسنده از نگارش این کتاب در وهله نخست، فراهم نمودن متن‌های گوناگون درباره «اسطوره آفرینش» یا «تکوین جهان در آیین مانی» بوده است تا جویندگان اسطوره مذکور را از مراجعه به متن‌هایی با زبان‌های گوناگون بی‌نیاز کند. از سوی دیگر هر یک از متن‌های بازمانده مانوی، بخشی از اسطوره آفرینش را توصیف می‌کند. بنابراین هدف دیگر این رساله بررسی، تلفیق و بازسازی اسطوره آفرینش مانوی بوده است. از این‌رو نخست دیباچه‌ای در شرح آموزه مانوی و اسطوره نور و ظلمت و نیز اطلاعاتی درباره ایزدان گوناگون مانوی آورده شده، آنگاه به شرح آثار مانی و مانویان و آنچه غیرمانویان درباره آیین مانی نوشته‌اند، پرداخته شده و پژوهش‌های مانوی از دیرباز تا عصر کنونی برشمرده شده است.

منابع مشابه بیشتر ...

6012a64601885.png

بحثی درباره زندگی مانی و پیام او

ناصح ناطق

پیدایش و گسترش مانوی‌گری یا مانی‌که‌ئیسم که پیروان آن در ادبیات اسلامی، مانویه یا منانیه خوانده شده‌اند، یکی از عجیب‌ترین پدیده‌های تاریخ است. موضوع این کتاب، سرگذشت مانی و طلوع و غروب آیین او در ایران و کشورهای باخترزمین و مرگ مانی و تأثیر وی در جهان اسلامی و عرب و ایران و بقاء نسبی آن به صورت ته‌نشین در اندیشه‌های ایرانیان امروزی است.

584db4c3186cc.PNG

تحقیقات ایران‌شناسی

یدالله منصوری, آرزو رسولی

در این نوشتار طرح‌ها و مطالعات ایران‌شناسی معرفی شده است که به ترتیب عبارتند از: طرح گردآوری و تدوین متون مانوی، برنامه «داریوش»، طرح ساسانیکا، انتشار گِل‌مُهرهای ساسانی و طبقه‌بندی لوح‌های عیلامی به دست کارشناسان ایرانی.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

64a56706a9b58.jpg

فرهنگ اساطیر یونان

کتاب اساطیر یونان اثری است از ف. ژیران به ترجمه دکتر ابوالقاسم اسماعیل پور و چاپ انتشارات مکتوب. کتاب حاضر به معرفی اسطوره های یونانی که موجوداتی فرازمینی با ویژگی های شگفت آور بودند می پردازد و تحلیلی از تاثیراتی که این اسطوره ها بر فرهنگ بشری و ادب و هنر یونان و جهان برجای گذاشته اند ارائه می دهد. “اساطیر یونان” مطالبی درباره چگونگی پیدایش ایزدان و اطلاعاتی پیرامون ایزدان زمین، ایزدان قهرمان و اسطوره هایی چون آتنا، هرا، آپولن، هرمس، آرس، آفرودیت، پوزئیدون، ایزدبانوی جهان زیرین و… در اختیار می گذارد و داستان ها و افسانه هایی را که پیرامون آن ها وجود دارد ارائه می دهد.

پژوهش‌ها/پژوهش‌های عمومی
کتاب
628f829c74acf.png

آیین گنوسی و مانوی

این کتاب دربرگیرنده یازده گفتار درباره آیین مانی و گنوسی است. هفت گفتار نخست این کتاب از مجموعه هفده‌جلدی «دانشنامه دین» ویراسته میرچا الیاده است؛ دو گفتار دیگر از جس. پ. آسموسن ایران‌شناس بزرگ دانمارکی است و دو گفتار پایانی از ایران‌شناس نامدار و.پ. هنینگ است از مجموعه دوجلدی مقالات وی به پارسی برگردانده شده است. عناوین مقالات کتاب بدین ترتیب است: آیین گنوسی از آغاز تا سده‌های میانه؛ آیین گنوسی از سده‌های میانه تا اکنون؛ آیین گنوسی، بدعتی مسیحی؛ آیین مندایی؛ مانی؛ آیین مانوی؛ آیین مانوی و مسیحی؛ تاریخچه پژوهش‌های مانوی؛ مانی و دین او: بررسی متون؛ قطعه‌ای از شعر مانوی به ترکی باستان؛ چند شعر مانوی.

فرهنگ و تمدن/ادیان و آئین
کتاب