«انیس الناس» کتابی است در اخلاق و سیاست؛ یعنی مجموعهای است از دو رشته ای که در تمدن اسلامی به سیاست مدن و تدبیر منزل شناخته می شد. کتاب در بیست باب است و مؤلف در نگارش آن تعدادی از کتب عمده ادب فارسی را مورد استفاده قرار داده است؛ مانند قابوسنامه، گلستان، بوستان، کلیله و دمنه، خمسه نظامی و ... و از آوردن اشعار بسیار قدما خودداری نداشته و گاه به گاه اشعاری هم از خود به متن الحاق کرده است. قسمت های سودمندتر کتاب حکایات و مضامینی است که مؤلف از عصر خود می آورد؛ مانند آنچه در باب شمس الدین محمد سیدشریف، شمس الدین محمد حافظ، مولانا نور سمرقندی، محب الدین جزری، محمود خجندی نقل کرده یا اطلاعاتی مختصر که در باب شول و گوکان و مدارس سنغریه و فزاریه نوشته است. از نویسنده این کتاب اطلاع زیادی در دست نیست. نامش شجاع بوده و به گونه ای که خود در متن آورده، جدش پسرعموی شاه شیخ ابواسحق اینجو بوده است. قسمتی از زمان حیات مؤلف مصادف با دوران حکومت مغیث الدین ابوالفتح ابراهیم سلطان تیموری که از سال 817 تا 838 در فارس به حکومت اشتغال داشت و مؤلف مذکور کتابش را در سال 830 به نگارش درآورده است.

منابع مشابه بیشتر ...

65a946b030ebd.jpg

خاطرات میرزا موسی‌خان قائم فراهانی معروف به میرزابزرگ دوم (قائم‌مقام چهارم) ادبی، قضایی، اخلاقی، تاریخی

قائم مقام چهارم معروف به میرزا بزرگ دوم

موضوعاتی که در این کتاب درباره انها گفتگو شده است تماما به استناد آیات قرآن و اخبار و احادیث است. قسمت اول راجع به اخلاقیات است. چون راستگویی و فروتنی و رازداری و مهمان نوازی و کمک به مومنین و توکل به خدا و غناء نفس و رضا و تسلیم و صبر و یقین و مذمت دروغگویی و غیبت و بهتان و تکبر و زنا و حسد و نظیر آن. قسمت دوم مجازات کیفری و اجرای عدالت از طرف دادگاه عادلانه مستقر در این دنیا و کیفر اعمال اشخاص متخلف و تنبیه و تنبه دیگران است. مولف سعی نموده به زبانی ساده و انشائی روان حکایات اخلاقی را بر صفحه کتاب آورد. حکایات منقول شامل یک دنیا خلوص، اخلاق، تنبه، تنبیه، عبرت، پند، نصیحت و اندرز است و خواننده را بیش از پیش به برابری و برادری و رافت و مهربانی و مبانی دینی و اخلاقی و ذات واجب الوجود و جهان هستی و مکافات عمل واقف و معتقد می نماید...

644fa6526bd3f.png

جامع التواریخ: از آغاز سلطنت هلاکوخان تا پایان دوره غازان‌خان (جلد دوم)

رشیدالدین فضل الله همدانی

عظیم‌ترین شاهکار تاریخی که در عصر مغول به رشته تألیف درآمده و بزرگ‌ترین آثار ادبیات ایران کتاب «جامع التواریخ» تألیف خواجه رشیدالدین فضل‌الله است که شامل خصوصیات زندگانی و احوال مغول و عصر تسلط اینان است. این کتاب به امر غازان‌خان و اولجایتو در تحت سرپرستی وزیر معروف همدانی در سال 710 هـ.ق فراهم آمده و شامل سه مجلد است: جلد اول در تاریخ مغول، جلد دوم در تاریخ عمومی و عالم بنام اولجایتو، جلد سوم در جغرافیا. جلد سوم گویا از بین رفته یا تألیف نشده است.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

5b26230534338.png

انیس الناس؛ تألیف سال 830 هـ.

شجاع .

انیس الناس تألیف نویسنده‌ای است به نام شجاع که بنا بر اشاره خود جدش پسرعموی شاه حسین ابواسحق اینجو (743 ـ 758) بوده است. مؤلف این کتاب را از سال 830 هـ. به رشته نگارش درآورد و به نام مغیث الدنیا و الدین ابوالفتح ابراهیم سلطان تیموری (817 ـ 838) مزین ساخت و چند بار مدح و منقبت او را در کتاب بر قلم جاری کرد. این کتاب متنی است در اخلاق و مباحثی که در تقسیمات علمی قدیم به تدبیر منزل و سیاست مدن تعبیر می‌شد و بسیاری از مضامین و مطالب آن مأخوذ است از کتب معروف مانند قابوس نامه، کلیله و دمنه، گلستان، بوستان، مثنوی مولانا، خمسه نظامی و اشعار شاعران طراز اول چون فردوسی، سعدی، حافظ، اوحدی و آثار و اشعاری دیگر از این قبیل.

نثر/متون کهن/ادبی
کتاب