این کتاب، کتابی است جامع، دارای محتوایی غنی و سرشار و در نوع خود کم‌نظیر. جامع است؛ چون بین حکمت ذوقی و معنوی و حکمت بحثی و مفهومی جمع کرده است، به استدلالات عقلی و مفاهیم ذهنی، چنان‌که دأب حکمای استدلالی و مشائی است پرداخته و سپس با براهین و دلایل نقلی و کشفی و ذوقی آنها را استحکام می‌بخشد و به عبارت دیگر این کتاب، جامع بین دانش و بینش و علم و عرفان است. به تعبیری دیگر چون حضرت سید از احبه عرفا و بزرگان و جامع صورت و معنا و عالم بالله و عالم به احکام الله است، استدلالات عقلی و حقایق تحقیقی و حکمت‌آمیز خود را با دلایل نقلی و نیز با تأییدات باطنی خود که از ثمرات یقینی و موهوبی اوست و از منبع فیض الهی، به شئونات وجود او تابیده شده است و نتیجه ریاضات اوست، تطبیق داده و ظواهر آنها را به بواطن حقایق کشفی و ذوقی مؤید می‌سازد. این کتاب هم احکام شرعی و فقهی را در عبارات بیان می‌دارد و هم به توجیه احکام باطنی آنها پرداخته و هم در اعتقادات و ادراک حقایق علمی، به استدلال می‌پردازد.

منابع مشابه بیشتر ...

65ccd7e705c1d.jpg

رجال اصفهان (در علم و عرفان و ادب و هنر)

سید محمدباقر کتابی

در دوران پیروزی انقلاب اسلامی ایران این توفیق را یافته ایم که شهرداران و مسئولان خدمات به مردم، در کلیه سطوح لشکری و کشوری فراتر از وظایف عادی خود، گامهایی در راه اعتلای فرهنگ و اندیشه جامعه بر می دارند و با تلاشهای مناسب علمی و هنری، ایران را در جهان و در مقابل تاریخ سرافراز می کنند. امروز شایسته آن است که در روند تفکرات اسلامی و انقلابی ایران انسانهای لایق و برجسته تاریخ این مرز و بوم را به نسل خودمان و به جهانیان بشناسانیم و با برگزاری یادبودها و نوشتن مقاله و تهیه فیلمها بدین وسیله توطئه های امپریالیسم را در رابطه با محو فرهنگ جهان سوم خنثی نماییم؛ این خود انقلابی است در مسیر انقلاب اسلامی ایران......موضوع کتاب حاضر رجال اصفهان در علم و عرفان و ادب و هنر است که شامل رجال فقه و حدیث و تفسیر، رجال حکمت و فلسفه و عرفان و تصوف است و توسط سیدمحمدباقر کتابی تالیف شده است.

658c4077383af.jpg

مجالس العشاق

امیر کمال الدین حسین گازرگاهی

کتاب حاضر تالیف امیرکمال الدین حسین بن مولانا شهاب الدین اسمعیل طبسی گازرگاهی هروی از عارفان و صوفیان و شاعران درجه دوم قرن نهم هجری قمری است که به غلط تالیف آن را به سلطان حسین بایقرا فرمانروای هنرپرور تیموری نسبت داده اند، الا اینکه یا مولف در تالیف آن سفارش و سلیقه خاص سلطان حسین را مدّنظر داشته و آن را به نام وی پرداخته و یا اینکه دیگران تالیف آن را به خطا به سلطان حسین نسبت داده اند. مجالس العشاق را نمی توان از جهت تاریخ مورد بررسی قرار داد و بر آن ارزش و اعتباری قائل شد تنها وجهی که می شود بر آن داد این است که نویسنده سعی کرده ضمن سود بردن از شایعات سائره در باب آثار ادبی ادبا و شعرا، چاشنی زیباشناختی را بر آن بیفزاید، لذا مجالس العشاق نوعی تفسیر ادبی است، و چون از منظر فلسفی – زیباشناختی به مسئله عشق می نگرد، عجیب نیست که پا از محدوده شریعت مرسوم فراتر بگذارد و در نتیجه حتی بعضی پیغمبران و معصومین را هم جزء قهرمانان داستان خود قرار بدهد...

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

55f41e3089b5c.PNG

جلوه دلدار: ترجمه جامع الاسرار و منبع الانوار

علامه سید حیدر آملی

کتاب «جلوه دلدار» که ترجمه کتاب «جامع الاسرار و منبع الانوار» سیدحیدر آملی است، با ترجمه سیدیوسف ابراهیمیان آملی و به همت نشر رسانش تجدید چاپ شد. علامه سیدحیدر آملی از عرفا و مفسرین شیعی در قرن هشتم است. وی در مقدمه کتاب، انگیزه تألیف این اثر را درخواست جماعتی از برادران صالح و سالک که خواهان کتابی درباره اسرار انبیا و اولیا بودند، عنوان کرده است. سیدحیدر آملی در بحث تعیین خاتم ولایت، برخی از آموزه های اصلی ابن عربی و شارحان او، به ویژه قیصری را دگرگون ساخته و بر خلاف ابن عربی و برخی مریدانش که حضرت عیسی(ع) را خاتم اولیای مطلق و ابن عربی را خاتم اولیای مقید معرفی می کنند، خاتم اولیای مطلق را حضرت علی(ع) و خاتم اولیای مقید را حضرت مهدی(عج) معرفی کرده و سبب اشتباه ابن عربی و قیصری را در این مسئله پیروی آنان از مذهب تسنن و تعصب داشتن به آن دانسته است. شرح معناي توحيد و اسرار و اقسام آن و نسبت بين تشيع و تصوف است. در اين اثر ضمن بيان ابعادي از حقيقت توحيد و شريعت اسلامي، سعي شده است با استناد به آيات قرآن و روايات و همچنين براهين عقلي رابطه بين شيعيان با صوفيان به عنوان يك رابطه حقيقي جلوه داده شده و نشان داده شود كه شيعه حقيقي همان صوفي و صوفي حقيقي همان شيعه است. بيان زواياي مختلف توحيد صفاتي و افعالي، كيفيت توحيد وجودي و معناي آن، نسبت بين علت فاعلي و علت قابلي، رابطه بين حقيقت و ماهيت، اسرار نبوت و نسبت بين آن و بين ولايت و امامت، فرق وحي با الهام، نسبت بين الهام و كشف، تعيين خاتم اولياء و اوصياء، رابطه بين اسلام و ايمان، چگونگي كسب علوم الهي و بيان رابطه بين طريقت و شريعت از ديگر مندرجات مهم مطرح شده در اين اثر است. چاپ نخست کتاب «جلوه دلدار»، ترجمه کتاب «جامع الاسرار و منبع الانوار» سیدحیدر آملی، با ترجمه سیدیوسف ابراهیمیان آملی، توسط انتشارات رسانش در شمارگان 2000 نسخه، در854 صفحه منتشر شد.

نثر/متون کهن/عرفانی
کتاب