در این کتاب گویش راجی یا «رایجی» هنجن مورد توجه قرار گرفته است. هَنجَن یا با گویش محلی هِنجِن دهی است پای‌کوهی از دهستان برزرود در حومه شهرستان نطنز کاشان. هدف این است تا پیش از جایگزین شدن زبان فارسی معیار به جای زبان راجی و تبدیل این گویش به مجموعه‌ای از اسامی و لغات عامیانه در خاطره روستاییان، به یادداشت ویژگی‌های آن پرداخته شود. با توجه به اینکه مؤلف خود سال‌ها به این گویش متکلم بوده است، کوشش شده تا ضبط کلمات از سیاق و زبان اهل سواد و ادب محلی مایه داشته و گامی فراتر از گردآوری اصطلاحات عامیانه و روزمره از زبان سالخوردگان و آفتاب‌نشینان روستا باشد که برای رفع حوائج جاری و حسب عادت حتی واژه‌های تازه فارسی و زبان‌های بیگانه را با لهجه محلی به کار می‌برند.

منابع مشابه بیشتر ...

6586e4a482919.jpg

در برابر....؟

جمعی از نویسندگان

سلیم نیساری در مقدمه کتاب در مورد دلیل گردآوری این مطالب می گوید: وقتی که چاپ کتاب "درس انشای فارسی" را آغاز می کردم به فکرم رسید که دفتری از بهترین نوشته های دانش آموزان کشور نیز تهیه و منتشر کنم. برای اینکه مقایسه ای بین نوشته ها به عمل آید و در ضمن تنوعی هم بین آنها موجود باشد و ذوق و سلیقه و طرز فکر هر دانش آموز نیز معلوم گردد عنوان "در برابر...؟" انتخاب گردید و به اطلاع دبیران محترم انشاء رسید تا نوشتن این موضوع را به دانش آموزان خود تکلیف بدهند و بهتریم نوشته ها را برای چاپ ارسال فرمایند.

6575b949510ac.jpg

نمونه های انشاء فارسی شامل مقالات متنوع درباره موضوعات گوناگون

محمود سعیدی پور

نثر در لغت به معنی پراکندن است و در عرف ادیبان به معنی عام کلمه سخنی است که به بند وزن و قافیه نیاید مانند سخنانی که مردم در گفتگو های عادی خود به کار می برند و با آن کتاب و نامه می نویسند. این گونه سخن در صورتی ارزش هنری دارد که از سطح معمولی و عامیانه بالاتر و دارای فصاحت و بلاغت باشد. پس نثر به معنی خاص (نثری که ارزش ادبی و هنری دارد)سخنی سنجیده و زیبا و غیرمنظوم است. نثر یا ساده است و در آن صنعتی دیده نمی شود و یا به صنایع بدیعی آراسته است. در صورت اول نثر را مرسل و در صورت دوم مصنوع می گویند. در ادبیات امروز نثر هر قدر ساده و شیرین و زیبا باشد ارزش هنری بیشتری دارد. نثرهای ادبی سنگین و عالی ادبیات فارسی در گذشته گلستان سعدی و کلیله و دمنه و نظایر آنها بوده است و امروز گرچه ما نمونه ای عالی مانند گذشته نداریم ولی در میان استادات و نویسندگان هستند کسانیکه نثر ساده و زیبا دارند...