5fa6941ed341c.png

شاهنامه و زبان پهلوی؛ مقایسه داستانی و زبانی شاهنامه با منابع بازمانده از زبان پهلوی

مکان چاپ: تهران ناشر: پازینه تاریخ چاپ: ۱۳۷۹ هجری شمسی زبان: فارسی

پیوند شاهنامه با منابع کهن چون منابع بازمانده از زبان پهلوی، موضوع این کتاب است. با وجود برخی آثار و مقاله‌های پراکنده، تاکنون داستان‌ها و بخش‌های حماسه شاهنامه با جلوه‌های آن در یک‌جا جمع جمع‌آوری و بررسی نشده است. در این کتاب همانندی‌های شاهنامه و متون پهلوی نشان داده شده و با نگرشی نو پیشکش دوست‌داران گشته است. در واقع در این کتاب چند داستان و بیت‌هایی از شاهنامه فردوسی با برابر آنها در زبان فارسی میانه پهلوی، سنجیده شده است. این داستان‌ها در شاهنامه با عناوین پادشاهی اشکانیان، داستان بوذرجمهر، پادشاهی گشتاسب، داستان در نهادن شطرنج، داستان بیژن و منیژه آمده است. برابر آنها در فارسی میانه عبارتند از: کارنامه اردشیر بابکان، اندرز یادگار بزرگمهر، یادگار زریران، گزارش شترنج و قطعه آفرین ایزدان.

منابع مشابه بیشتر ...

65a2913487803.jpg

کتاب شاهنامه فردوسی: نثر: اساطیر - جلد اول (از پادشاهی کیومرث تا پایان کار فریدون)

علی شاهری

این مجموعه شامل تمام شاهنامه است که برای راحتی خوانندگان جوان که به تاریخ و تمدن کشور خود علاقه دارند و می خواهند با شاهنامه آشنا شوند، به نثر ساده برگردانده شده و در سه بخش شامل: 1. بخش اساطیر 2. بخش پهلوانی 3. بخش تاریخی تنظیم شده است. بخش اساطیر از پادشاهی کیومرث شروع شده و تا مرگ فریدون ادامه دارد. بخش پهلوانی از پادشاهی منوچهر و ظهور خاندان سام شروع می شود و تا مرگ رستم و فرزندش فرامرز ادامه دارد و بخش تاریخی که با پادشاهی بهمن فرزند اسفندیار شروع شده تا مرگ یزدگرد و تسلط عربها بر ایران ادامه می یابد.

65772db43954d.jpg

حماسه رستم و سهراب

منصور رستگار فسایی

رستم و سهراب یکی از داستان‌های غم انگیز شاهنامه است و داستان مرگ سهراب جوان را به تصویر می‌کشد که بر اثر جنگ با رستم، به دست پدر کشته می‌شود. سهراب پهلوان افسانه‌ای در شاهنامه است که پدرش رستم و مادرش تهمینه دختر شاه سمنگان است. سهراب با سپاه تورانیان به نبرد ایران آمد و در جنگی تن‌به‌تن با رستم کشته شد، درحالی‌که همدیگر را نمی‌شناختند. تراژدی رستم و سهراب، تراژدی بی‌خبری است. کتاب حاضر شامل این عناوین است: فصل اول: حماسه ها، ساختار حماسه، خصوصیات عمده شعر حماسی فصل دوم: مختصات شاهنامه، دوره اساطیری، دوره پهلوانی، دوره تاریخی، حماسه سرایی پس از فردوسی فصل سوم: اسطوره چیست؟ حماسه و تراژدی، حماسه ها و اساطیر بابلی و سومری، حماسه گیل گمش، مهابهاراتا (حماسه ای از هند)، رامایانا، هومر و ایلیاد و اودیسه، انه اید (حماسه ای از روم)، دیگر حماسه های اروپایی، اعراب و حماسه فصل چهارم: سه دیدگاه بر حماسه رستم و سهراب، 1.دیدگاه استاد منوچهر مرتضوی، 2.دیدگاه استاد زرین کوب، 3.دیدگاه استاد مینوی، متن داستان رستم و سهراب.