5fbcefba76cf4.png

فکر و نظر فارسی ادب نمبر (= مجله فکر و نظر، ویژه‌نامه ادبیات فارسی)

فصلنامه «فکر و نظر» از «دانشگاه اسلامی عَلیگَر» به زبان اردو در هندوستان منتشر می‌شود. در ژوییه 2011 این مجله «ویژه‌نامه ادبیات فارسی» منتشر کرد که فهرست ب مطالب بدین قرار است: «سر مقاله» // مدیر مجله؛ «پیشگفتار»/ آذرمیدخت صفوی؛ «تاثیرِ صرف و نحو فارسی در زبان اردو»/ نذیر احمد؛ «سعید قریشی؛ شاعر مهمی در دوره شاه جهان»/ امیرحسن عابدی؛ «شخصیتِ علمی علامه شبلی نعمانی در شعرهای فارسیِ او»/ شعیب اعظمی؛ «بررسیِ مرثیه‌سرایی فارسی در هندوستان»/ سیدانوار احمد؛ «علاقه‌مندی هندومذهب‌های بنگالی به زبان و ادب فارسی»/ حافظ محمد طاهر علی؛ «نظم و نثرِ نغزِ سعدی»/ سعیدالظفر چغتایی؛ «طوطی هند امیرخسرو»/ آزرمیدخت صفوی؛ «زندگی و اندیشه مولانا جلال الدین رومی»/ سیده بلقیس فاطمه حسینی؛ «زبان و ادب فارسی در بنارس هندوستان»/ شمیم اختر؛ «قیام 1857 در هندوستان و زبان فارسی»/ سیدمحمد عزیز حسین همدانی؛ «حافظ شیرازی نخستین شاعرِ تاریخ‌گوی»/ عراق رضا زیدی؛ «زبان و ادب فارسی در سرزمین کشمیر»/ محمد منوّر مسعودی؛ «شاعر عرفانی جلال الدین رومی»/ شاه محمد وسیم؛ «امیر خسرو؛ پرچمدار معنویت»/ مسعود انور علوی؛ «بررسیِ تطبیقیِ دو ترجمه اردو نکاتِ بیدل»/ عمر کمال الدین کاکوری؛ «فرهنگ جهانگیری و مولفِ آن» // زهره عرشی؛ «مجله اِندو ایرانیکا نقطه عطفی در نشریاتِ فارسیِ هندوستان»/ منصور عالَم؛ «تحولات شعر فارسی در ایران پس از انقلاب اسلامی»/ سید حسن عباس؛ «ادبیات فارسی در سرزمین بنگال »/ غلام سَرور؛ «نقوش انسانیت در مثنوی مولانا روم»/ ابوسفیان اصلاحی؛ «آغا علی احمد محقق فارسی در بنگالِ قرن نوزدهم میلادی»/ محمد فیروز؛ « سپاه تازه و اقبال»/ محمد عابد حسین؛ « نقشِ شیخ شرف الدین احمد بن یحیی مَنیَری در گسترش زبان و ادب فارسی»/ واصف احمد؛ «شاعران فارسی معروفِ دوره تغلق»/ رعنا خورشید؛ «قرنین درخشان؛ نثرِ فارسیِ هند»/ سیدمحمد اسد علی خورشید؛ «نقش روزنامه/ نشریاتِ فارسی در قیام سال 1857 در هندوستان»/ کلیم اصغر؛ «مولانا آزاد به عنوان شاعر»/ شاهد نوخیز؛ «تاریخ‌نویسی‌های فارسی در دوره آصفیه هندوستان»/ سیده عصمت جهان؛ «بررسیِ کوتاهِ مثنوی‌نویسیِ فارسی در کشمیر»/ جهانگیر اقبال تانتری؛ «گسترشِ فارسی در سرزمین بوپال»/ شمسه عارف؛ «خدماتِ کتابخانه خدابخش (هندوستان) درباره زبان و ادبیات فارسی»/ شایسته خان؛ «بررسیِ تطبیقیِ خمریات جوش ملیح آبادی، حافظ و خیام»/ عابد حسین حیدری؛ «بررسیِ کوتاهِ غزل فارسی در دوره اورنگ‌زیب»/ زرّینه خان؛ «معرفیِ سلک السلوک تالیف ضیاء نخشبی»/ محمد آزاد حسین.

منابع مشابه بیشتر ...

662103db49350.jpg

بردگی

حسینقلی کاتبی

تاریخ بشر آئینه یک سلسله مبارزه هایی است که بین طبقات مردم برقرار است و این مبارزه ها تا غلبه حق بر باطل ادامه خواهد داشت. مبارزه طبقاتی مظهر و نمایش واقعی حوادث تاریخی است که سر ترقی و تکامل هم در آن نهانست. نبرد دائمی خوبی و بدی، قدرت و حق، فقر و غنا، سرمایه و کار، تقدم و تجدد، ارتجاع و آزادی، فداکاری و خودپرستی، ظلم و عدالت و بالاخره مبارزه نور و ظلمت و یا یزدان و اهریمن است که حوادث و وقایع تاریخی را بوجود آورده است و بدون این نبرد زندگی هدف واقعی ندارد. تصدیق حالت حاضره و تسلیم در برابر سلطه و قدرت زندگی را همان اندازه فاقد روح و معنی خواهد ساخت که کسی وارد جنگ تن به تن بشود بدون اینکه کینه ای در دل داشته باشد و یا تن به زناشویی دهد درحالیکه فاقد عشق و محبت نسبت به همسر خود باشد. یکی از مظاهر حساس و جلوه های مشخص مبارزه های طبقاتی مبارزه ایست که در طول تاریخ بردگان با اربابان نموده اند و پرده های دلگداز و در عین حال لذت بخشی در صحنه اجتماع به وجود آورده اند. بردگی دوره مشخصی در تاریخ اجتماعی هریک از ملت ها گذرانده و خود یکی از دوره های فعالیت اقتصادی بشر است. تمام ملت ها "دوران اقتصاد بردگی" و یا دوره مبارزه بر علیه بردگی را در زمان واحدی نگذرانده اند و در تمام ملت ها هم بردگی حالت مشخص اقتصادی نبوده بلکه بطوری که در این مقاله ها دیده خواهد شد رژیم اقتصادی بردگی در بعضی از کشورها مانند یونان و روم با ظهور فئودالیسم از بین رفته و در پاره از ممالک دیگر مانند آمریکا و روسیه تا یک قرن پیش وجود داشته و در پاره کشورها مانند ایران از بردگان در فعالیت خاص اقتصادی یعنی تولید استفاده نمی کردند.

661fc62c65934.jpg

برگ های زرد

هاشم اعتماد سرابی

هاشم اعتماد سرابی نویسنده کتاب، در مورد موضوع کتاب می گوید: این نوشته ها یک قسمت از مقالاتی است که در این چند ساله در روزنامه خراسان چاپ شده است، چیزهایی که پیرامون مسائل مختلف نوشته ام. که البته مثل نماز آن مردک گلستان چیزی نبوده که به کار آید. از سستی و نقص اما چرا باز به شکل کتابی در می آید منکه هنوز از رنج شرم "اسائه ادب" فارغ نیامده ام، واقعه ایست مشکلم... احساسی است و امیدی گنگ و خام و اگر با این همه، کمک کوچکی به درک درست شده باشد خود را ماجور یافته ام.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

661e82f690676.jpg

تاریخ معاصر ایران (کتاب اول)

جمعی از نویسندگان

موسسه امیدوار است با انتشار این مجموعه در نهایت بتواند در ارج نهادن به سند و اشاعه فرهنگ مستندگویی در تاریخ تلاشی درخور نموده و در این راه بخشی از سوالات و خواسته های وسیع ملتی بزرگ را پاسخ دهد و به همراه سایر فعالیتهای تحقیقاتی و انتشاراتی مصمم است به منظور نشر آثار فرهنگی و تاریخی با بهره جویی از مجموعه اسناد و مدارک خود دست به انتشار سلسله کتابهایی با عنوان تاریخ معاصر ایران بزند و در این راه به توکل الهی و یارای استادان و محققان و اهل علم امید بسته است.

کلیات/تاریخ ایران
کتاب
6613ebd54fc03.jpg

اسنادی از مطبوعات و احزاب دوره رضاشاه

جمعی از نویسندگان

اسناد کتاب حاضر بیانگر جو محدود و بسته حاکم بر مطبوعات و احزاب دوره رضاشاه است، متعلق به بایگانی وزارت دربار و ریاست وزرای دوره پهلوی اول است. قسمت اول اسناد این کتاب به مطبوعات و قسمت دوم به احزاب اختصاص داده شده است. در قسمت مطبوعات بخش اول اسناد عمدتا شامل مکاتبات مدیران مطبوعات با عبدالحسین تیمورتاش وزیر دربار رضاشاه در خصوص درخواست رفع سانسور یا توقیف از نشریه خود و یا ابراز وفاداری نسبت به دستگاه حاکمه است. بخش دوم مربوط به انتشار روزنامه های پیکار و نهضت در برلن و اقدامات دولت ایران در جلوگیری از انتشار این روزنامه ها و ممانعت از ورود نسخ آن ها به ایران و سایر کشورهاست. قسمت احزاب نیز که بخشی کوچک از اسناد این مجموعه را به خود اختصاص داده، دربرگیرنده اسناد وزارت دربار در فاصله سال های 1304 تا 1311 ه.ش است.

کلیات/تاریخ ایران
کتاب