گروه‏های مختلف اهل حق، در آراء و عقاید و آداب و رسوم اختلافات زیادی دارند به طوری که به راحتی نمی‏توان اهل حق را فرقه و مذهب واحدی دانست. برخی از آنان صریحاً امام علی (ع) را خدا می‏دانند. برخی دیگر که شیطان پرست نامیده می‏شوند، شیطان را تقدیس می‏کنند و حرام‏های الهی را حلال می‏دانند و مخالف طهارت و عبادت‏اند. گروهی از اینان خود را مسلمان و شیعه اثنی عشریه معرفی می‏کنند و می‏کوشند تا عقاید خود را با عقاید شیعه امامیه هماهنگ سازند و به شریعت، اعمال و عبادات اسلامی پایبند باشند. برخی از اهل حق - چنان که اشارت رفت - همان اعتقادی که درباره حضرت علی (ع) دارند در مورد برخی از بزرگان و مرشدان خود نیز دارند و معتقدند خداوند در جامه ‏های مختلف به میان مردم آمده است:در وهله اول در جامه خداوندگار، در مرتبه دوم در جامه علی (ع)، در مرحله سوم در جامه شاه خوشین، در مرتبه چهارم در جامه سلطان سحاک، در مرتبه پنجم در جامه قرمزی (شاه ویس قلی)، در مرتبه ششم در جامه محمد بیک و در مرتبه هفتم در جامه خان آتش ظاهر شده است. شرایط اهل حق شدن: اهل حق بودن شرایط خاصی دارد که مهمترین آنها عبارت از اینست که: اولا اهل حق باید که از نسل اهل حق بوده و پس از تولد در خانواده پیروان آئین حقیقت تحت سرپرستی و مراقبت کامل قرار گیرد.ثانیا کلیه دستورات و تکالیف آئین مزبور را بموقع اجرا گذاشته و عمل نماید. ثالثا بعد از تولد به خاندانی که اولیاء طفل به آن خاندان سر سپرده اند سرش سپرده شود. بنابر این موضوع سرسپردن یکی از شرایط اصلی و مهم اهل حق بودن است و باید پس از تولد طفل اعم از دختر و پسر در اولین فرصت بعد از نام گذاری (که از هفت روز پس از روز تولد تجاوز ننماید) به وسیله ولی یا وکیل قانونی او مراسم سر سپردن بعمل آید.

منابع مشابه بیشتر ...

658302ec9c7e3.jpg

تذکره الولیاء

فرید الدین عطار نیشابوری

تذکرةالاولیاء کتابی عرفانی است به نثر ساده و در قسمت‌هایی مسجع، که در شرح احوال بزرگان اولیاء و مشایخ صوفیه توسط فریدالدین عطار نیشابوری به فارسی نوشته شده‌است. تذکرةالاولیاء کتابی درباره زندگی، حالات، اندیشه‌ها و سخنان عارفان و مشایخِ تصوف است، و به ذکر مکارم اخلاق، مواعظ و سخنان حکمت‌آمیز صوفیان بزرگ می پردازد.این کتاب مشتمل است بر مقدمه و ۷۲ باب که هر باب به زندگی یک صوفی پرداخته است و در ابتدای هر باب سخنانی مسجع در تمجید و ثنای صوفی بیان شده و سپس سخنان و داستان ها درباره صوفی آورده شده است.نخستین باب به حالات و سخنان جعفر صادق اختصاص یافته‌است، و باب هفتاد و دوم به حسین بن منصور حلاج .

656b39900a557.jpg

سلوک در تاریکی ظلمت در مقابل نور نگرشی تحقیقی و مستند بر آثار و آرای نورعلی الهی‌

خلیفه مازندرانی

موضوع کتاب حاضر، بررسی، نقد و تحلیل آثار و آرای «فتح‌‌الله جیحون‌‌آبادی» معروف به «نورعلی الهی» است. هدف کلّی کتاب، شناختن یکی از فرقه‌‌های ضالّه بر پایة مستندات و شواهد است. بنا به ضرورت، از تصاویر مربوط به «نورعلی الهی» و اسناد و مدارک مرتبط استفاده شده است. علاوه بر آن، بخش پایانی کتاب به تصویر اسناد خطی اختصاص دارد. نویسنده با تحلیل آرای این شخصیت و پیروان و طرفداران او، سعی در افشای حقایق فرقة «دین ابداعی» و نشان دادن چهرة حقیقی این گروه دارد. زبان کتاب، ساده و روان است.