612f688b1e9be.jpg

شرح حال کمال الملک (از مجموعه کتابهای خواندنی برای دانش آموزان دبستان)

به جرات معروف ترین نقاش ایرانی بود که در سال 1224 در کاشان به دنیا آمد. نام اصلی او محمد غفاری است و از به نام ترین هنرمندان دوره قاجار است. ناصر الدین شاه به او لقب کمال الملک را داد. او کودکی خود را در روستاهای کاشان گذراند و طبیعت زیبای آن جا او را مجذوب کرد. همیشه تکه ای ذغال در دست داشت و با آن روی هر سطحی طرح می کشید. حتی روی زین اسب. طرح های طبیعت بسیار می کشید ولی علاقه زیادی به صنوبر داشت. پدرش نیز نقاش خوبی بود او در کشیدن نقاشی منظره و چاپ سنگی استاد بود. هم چنین عمویش هم نقاش به نام آن دوران بود. وقتی پدر ذوق و استعداد پسرش را متوجه شد بسیار او را تشویق کرد و از همان کودکی نکات بسیاری را به او آموخت. در این دوران او به تهران رفت و با بردارش در مدرسه دارالفنون در رشته نقاشی تحصیل کردند.او یک تابلو از چهره رئیس وقت مدرسه دارالفنون کشید و ناصرالدین شاه با دیدن آن تابلو وی را به استخدام دربار در آورد.او به سفارش ناصر الدین شاه چندین تابلو کشید.اول لقب نقاش باشی را به وی دادند و خود ناصر الدین شاه از او نقاشی می آموخت و نهایتا لقب کمال الملک را گرفت. هم چنین به اروپا رفت و زیر نظر استادان اروپایی آموزش هایی را یاد گرفت.او در موزه های مختلف اروپا آثار مختلف نقاشان را مطالعه و بازدید می کرد. پس از بازگشت به ایران یک مدرسه به نام صنایع مستظرفه تاسیس کرد و مدیریت آن را خودش به عهده گرفت. در سال 1307 شمسی به حسین اباد نیشابور سفر کرد و پایان عمر خود را آن جا سپری کرد. دوازده سال بعد یعنی در سال 1319 در سن 95 سالگی دار فانی را وداع گفت.

منابع مشابه بیشتر ...

65f061d692955.jpg

تاریخ علوم اسلامی (تقریرات)

جلال الدین همایی

تاریخ علوم اسلامی تقريرات استاد جلال‌الدین همایی است در درس تاريخ علوم اسلامى كه توسط خود استاد تنظيم شده است. كتاب تتبعى است در تاريخ علوم اسلامى، و مخصوصا بررسى تأثير ايراني اندر ايجاد نهضت علمى عصر عباسى، همراه با معرفى گروهى از علما و دانشمندان ايرانى كه «مؤلفات آنها در انواع فنون عقلى و نقلى، سرمايۀ معارف اسلامى و پايۀ فرهنگ و ثقافت بشرى اعم از ملل و دول خاورى و باخترى بوده است».عناوين برخى ازمهمترين موضوعات كتاب به اين شرح است: فنون نقلى اسلامى، قرآن و حديث، سرچشمۀ علوم عقلى اسلامى، اولين ترجمه در اسلام، مراكز علوم عقلى در ايران و روم، نمونۀ مدارس ايران قبل از بنياد نظاميه، شش ناحيۀ حوزۀ علمى، مدارس اسلامى،تاريخ علم نجوم و هيئت، تقسيم‌بندى علوم به طريقۀ علما و فلاسفه، فهرست اسامى دانشمندان ايرانى كه در هررشته از علوم و فنون اسلامى صاحب تأليف عمده و اساسى بوده‌اند، ادبا و مترسلان، رياضيات و هيئت، و ارتباط ايرانيان با علوم جديد فرنگى. كتاب فهرست اعلام، شامل نام كسان و كتابها و جايها دارد.

65f0567d3b680.jpg

سیدرضی مولف نهج‌البلاغه

علی دوانی

سید رضی مولف نهج البلاغه کتابی است به زبان فارسی در شرح زندگانی سید رضی، نوشته حجت الاسلام علی دوانی از نویسندگان معاصر. مولف این کتاب را به مناسبت تشکیل کنگره هزاره نهج البلاغه در تهران در سال ۱۳۵۹ ش. به نگارش درآورده است. قرن چهارم هجری، عصر طلایی تاریخ اسلام به شمار می‌رود؛ عصری که دانشمندان بزرگ اسلام، شیعی، سنی، زیدی، اسماعیلی و... و حتی دانشمندان غیرمسلمان در عراق، مصر، سوریه، ایران و دیگر نقاط جهان اسلام، سرگرم درس و بحث و تالیف و تصنیف بودند و مرکز تمام تبادلات علمی، شهر بغداد بود. محمد بن حسین معروف به سید رضی یا شریف رضی در سال 359 هجری در بغداد به دنیا آمد. او از کودکی هوش و استعداد سرشاری داشت و در نهایت با تالیف نهج‌الباغه به امتیاز و شهرتی خاص دست یافت. او در محضر استادانی بزرگ به تحصیل صرف، نحو، قرائت، انساب، حدیث، کلام، فقه، اصول، عروض و... پرداخت به طوری که می‌گویند در بیست سالگی از تحصیل تمامی علوم متداول عصر بی‌نیاز شد. سید رضی در سن 41 سالگی نهج‌البلاغه را تالیف کرد و در سال 406 هجری در سن 47 سالگی درگذشت.