یشکل الشعر الشعبی أو الدارج، أحد ارکان المجلس الحسینی، أو الردات الحسینیة، إذ أن خطباء المنبر الحسینی فی مختلف أقطار العالم الاسلامی یطمعون مجالسهم فی مقدمتها و ختامها بأبیات من الشعر الشعبی لاسیما العراقی، کذالک یعتبر الشعر الشعبی عماد الردات الحسینیة التی یتلوها الروادید فی تلک البلدان فی هذه المناسبة الحزینة. فقد خصص المؤلف فی هذا الکتاب الی جانب الشعر القریض ابوابا تناول فیه الشعر الشعبی فی الامام الحسین بکل الوانه، و من ضمنه اللون الذی یعرف بالابوذیة. و تتمیز الابوذیة عن غیرها من الوان الشعر الشعبی فی أن کل ابوذیة تتکون من اربعة ابیات، ثلاثة ابیات منها تنتهی بالکلمة ذاتها، الا أن کل کلمة تفید معنی مختلفاً عن معنی الکلمة الاخری، و ینتهی البیت الرابع بکلمة تنتهی بالحرفین (الیاء والهاء).

منابع مشابه بیشتر ...

65196a8d56c8c.jpg

معارف نهج‌البلاغه در شعر شاعران

سیدمحمد دشتی

معارف نهج‌البلاغه در شعر شاعران تألیف محمد دشتى در این مجموعه به تأثیر معارف نهج‌البلاغه و پند و اندرزهای امام علی(ع) در ادبیات فارسی، به ویژه ادبیات منظوم پرداخته شده است. مؤلف با بررسی اشعار شاعران بلند آوازه ای چون فردوسی، مولوی، حافظ، سعدی، سنایی، عطار، ناصر خسرو، بسطامی، فیض کاشانی، اقبال لاهوری، دهخدا و امام خمینی(ره)، اثرپذیری این سخن سرایان را از کلمات گهربار امیر مؤمنان(ع) در دو بخش قالبی و مضمونی تشریح کرده است. وی ابتدا به فرازی از سخنان امیر مؤمنان(ع) در نهج‌البلاغه اشاره می‌کند و سپس، ابیاتی از سخن سرایان ادب فارسی را ذکر نموده و نشان می‌دهد که چگونه این ناموران شعر پارسی، در قالب اشاره، اقتباس، استعاره، تضمین، ترجمه و تلمیح از قالب و محتوای معارف نهج‌البلاغه سیراب شده‌اند و غنای شعر خود را دو چندان کرده‌اند. نویسنده، در پایان به فهرست موضوعی مدخل‌هایی پرداخته که شاعران یاد شده از کلمات علی(ع) اقتباس کرده‌اند و نشانی خطبه‌ها، نامه‌ها و کلمات قصار را نیز، در کنار آن ذکر کرده است. این مدخل‌ها که افزون بر صدها موضوع می‌شود، در باره مسائل اعتقادی، اخلاقی، سیاسی، پند و اندرز، دنیا و آخرت، فضایل و مناقب اهل بیت(ع)، بعثت پیامبر، آموزش و پرورش، تواضع و فروتنی، دستگیری از تهیدستان عبرت از روزگار و مقام و منزلت علی(ع) است

63f752c84b460.jpg

شراره عشق یا دیوان حداد کاشانی

عباس حداد کاشانی

حداد کاشانی از استادان مسلم شعر پارسی است که با طبعی موزون و لطیف و خدادادی سراینده پرارج ترین شعر پارسی در گونه قصیده، غزل، دوبیتی و رباعی در مدایح و مراثی آل اطهار و سید ابرار و تنبیه و تنبه جامعه خویش می‌باشد. شیوه "حداد کاشانی" در غزل شیوه عراقی متمایل به سبک هندی و در قصیده از پیروان پر و پاقرص خراسانیان است. او به صنایع و تکلفات بدیعی عشق فراوان دارد و حتی المقدور بیتی از وی خالی ازفنون و صنایع بدیعی نمی‌باشد. بویژه به تجنیس، مجانست بسیار دارد. اما بطور کلی همه سروده های وی لطیف و پر معنی و سلیس و محکم است....

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

61ae1442e91a4.png

معجم المشاریع الحسینیة (الجزء الثانی)

محمد صادق محمد الکرباسی

فی هذا الجزء من اجزاء دائرة المعارف الحسینیة، یواصل المؤلف فی عرض احوال المسلمین فی الدول العربیة والاسلامیة، و أحوالهم و تاریخهم فی الدول الاوروبیة، والامریکیتین الشمالیة والجنوبیة، والدول الفریقیة، یتناول فی هذا الجزء المسلمین فی الامارات العربیة المتحدة، وارتیریا، و اسبانیا، واسترالیا، واستونیا، و .... عارضا لأحوالهم و تاریخهم، و مؤسساتهم و نشاطاتهم، و أدوارهم الایجابیة فی بناء و اعمار تلک الدول، و مساهماتهم الحضاریة فی تطورها.

کلیات/فرهنگ ها
کتاب
61ae13d5f1daf.png

دیوان القرن الحادی عشر (الجزء الاول)

محمد صادق محمد الکرباسی

فإن الکتاب هو دیوان القرن الحادی عشر الهجری من سلسلة دواوین الموسوعة دائرة المعارف الحسینیة. و یستکمل فیها المؤلف عرض الشعر الذی قیل فی الامام الحسین (ع) و اهل بیته و انصاره مع اشارة وافیة عن واقع الشعر الحسینی فی هذا القرن.

پژوهش‌ها/پژوهش‌ در شعر و شاعران
کتاب