61bdfa486e703.png

یادداشت های تاریخی از روزگار صفوی؛ وقایع سال‌های 892 ـ 1042 هجری قمری

مکان چاپ: قم ناشر: نشر مورخ تاریخ چاپ: ۱۳۹۵ هجری شمسی زبان: فارسی

یادداشت‌های تاریخی درباره روزگار صفوی از سال 892 تا 1042 عنوانی است که می‌توان به این اوراق داد. نسخه نشان می‌دهد که اصل است و کسی در همان روزگار آن را فراهم آورده است. طبعا باید خودش در نیمه اول قرن یازدهم می‌زیسته، اما از روی منابع دیگر بخش اول را هم فراهم آورده است. نویسنده این اوراق کوشیده به اجمال رویدادهای مهم این دولت را با تمرکز روی سلاطین صفوی، جنگ‌ها و تحولات مهم سیاسی و گاه نکات دیگر که از نظر او اهمیتی داشته، ثبت کند.

منابع مشابه بیشتر ...

659ff8e96458a.jpg

تشکیل دولت ملی در ایران: حکومت آق قوینلو و ظهور دولت صفوی

والتر هینتس

پس از فروپاشی حکمرانی ساسانیان قریب به نهصد سال هیچ حکومتی در ایران وجود نداشت که بتواند وحدت ملّی و سیاسی مستقلی در فلات ایران ایجاد کند. پس از تمام شدن دوران خلافت عباسیان نیز حاکمان محلّی پی در پی سربرمی آوردند و هرکس در گوشه ای از ایران قدرت را به دست می گرفت و جنگ از پی جنگ تا قرون متمادی موجب شده بود از ایران هیچ نماند جز سرزمینی ازهم گسیخته، ناامن و به دور از تمدن که علم و هنر هم اگر در آن وجود داشت، وابسته به شخصی بود که در هر مقطع در بخشی از این گستره‎ی جغرافیایی حکومت می کرد. با تشکیل حکومت صفوی بود که همه چیز تغییر کرد و یک حکومت مرکزی قدرتمند با ساختاری منسجم موجب وحدت ملی، سیاسی و مذهبی شد و دیوانسالاری فراموش شده و آموزش علم و هنر از یاد رفته را از نو احیا کرد. کتاب «تشکیل دولت ملی در ایران» را می توان به جرئت مهم ترین کتابی دانست که با پژوهشی بسیار جامع و کامل در یافته های تاریخی و اسناد و کتب به جامانده، از حکومت آق قوینلو تا تشکیل سلسله ی صفوی را به تفصیل شرح داده است. «والتر هینتس» نویسنده ی این کتاب با تسلطی که بر فارسی، ترکی، عربی، روسی، فرانسه، آلمانی و انگلیسی داشته، کتاب، سند و مدرک به دست آمده ای نبوده که برای نوشتن این کتاب از نظر نگذرانده باشد و به همین دلیل به خوبی موفق شده نقاط تاریک بسیاری را روشن کند که در خصوص آغاز دولت صفوی تا سال ها مغفول بوده است.

6581bcce0283c.jpg

تاریخ قزلباشان

میرهاشم محدث

در زمانی که مملکت وسیع ایران در تب و تاب هرج و مرج و ملوک الطوایفی می سوخت و هر کدام از امرای تیموری و آق قویونلو و دیگر حکام محلی گوشه ای از این مرز و بوم را مقر حکمروائی خود نموده بودند اسماعیل میرزا توانست با سرکوب یکی از بانفوذترین و مقتدرترین طوایف حاکم بر ایران یعنی آق قویونلو در شرور در بهار سال 907 بنیان حکومتی را در این کشور استوار سازد که قدرت و سلطه آن تقریبا دو قرن و نیم امتداد یافت. صفویان که خود را منسوب به هفتمین امام شیعیان می کردند توانستند با ایجاد تمرکز سیاسی و وحدت مذهبی از طریق رسمیت دادن به مذهب شیعه ایران را از حالت تشتت و تجزیه و خان خانی بیرون آورند. افراد جانبازی که شاه اسماعیل را در این امر خطیر یاری کردند و تمرکز سیاسی و وحدت مذهبی کشور مدیون خون و رنج ایشان است بخ مناسبت کلاه سرخ رنگ خویش در تاریخ به نام قزلباش شهرت یافتند. این کتاب رساله ایست درباره طوایف مختلف و امرای قزلباش همراه با اندکی از وقایع مهم مربوط به زمان هریک از آنان.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

655a2cc39ecf8.jpg

جغرافياي‌ لرستان‌ : پيشکوه‌ و پشتکوه‌

مولف ناشناس

این کتاب حاوی اطلاعات جالبی درباره برخی آثار باستانی لرستان از جمله پل «شاپوری پل کشکان»، «پل دختر»، پل «گاومیشان»، قلعه خرم آباد، عمارت صخره ای «کبکان»، دژ تاریخی «مُنگره» و ... است و اشاره مؤلف به فروش اشیای عتیقه نیز جالب است؛ زیرا متوجه می شویم متجاوز از ۱۰۰ سال پیش غارت آثار باستانی لرستان شروع شده که متأسفانه هنوز هم ادامه دارد هر چند در مقیاس کمتری. لرستان یکی از مناطق باستانی ایران است که در چند هزار سال گذشته، همواره شاهد تمدن های درخشانی بوده است، آثار دهات، شهرها، جاده ها، پل ها و دژهای باستانی، همه گواه بر این مدعاست، اما با این حال، لرستان هنوز ناشناخته مانده و مسلم است شناخت آن و یا هر منطقه دیگر از این سرزمین پهناور، نیاز به مطالعه همه جانبه و همکاری متخصصین رشته های مختلفی چون باستان شناسی، تاریخ، مردم شناسی، جامعه شناسی، جغرافیا و ... دارد. چنان که باستان شناسان و مورخین می توانند از طریق حفاری و بررسی اسناد و مدارک به چگونگی روند تغییر و تحولات اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و دینی کشورمان پی ببرند، در این رابطه، مطالعات مردم شناسی و جامعه شناسی برای شناخت اوضاع کنونی لرستان و برنامه ریزی های آینده ضروری است، چرا که هم اکنون شاهد تغییر و تحولات بزرگی در زمینه های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و دینی و ... هستیم و در مجموع می توان گفت که لرستان وارد عصر جدیدی شده که در مقایسه با یک قرن پیش کاملاً متفاوت است. تاکنون مطالعات باستان شناسی به طور بسیار محدود، فقط در چند محل صورت گرفته است، که در این میان، اطلاعات قابل ملاحظه ای درباره دوره پیش از تاریخ کسب کرده ایم، با این حال، هنوز مطالعات عمیق و گسترده ای در زمینه دوره تاریخی صورت نگرفته و آثار باستانی مربوط به عیلامیان، کاسیت ها، مادها، هخامنشیان، سلوکیان، اشکانیان، ساسانیان و دوره اسلامی که پیشینه تاریخی ما را تشکیل می دهند در انتظار کاوش و بررسی مانده اند، از طرفی مطالعات تاریخی به ویژه از آغاز دوره اسلامی به نسبت شواهد و مدارک موجود از قبیل کتاب ها، احکام، قباله ها، وقف نامه ها و سنگ نبشته های گورستان ها دقیقاً بررسی نشده اند. این رساله به وسیله یکی از مأموران قاجار تحت عنوان جغرافیای لرستان در سال ۱۳۰۰ ق. و گویا به فرمان ناصرالدین شاه نگاشته شده است. اصل رساله در کتابخانه ملی نگهداری می شود و چاپ فعلی از روی همین نسخه است.

پژوهش‌ها/پژوهش‌های عمومی/ایران شناسی
کتاب
63860ecc35da2.png

لغات مصطلحه عوام

مولف ناشناس

اهمیت فرهنگ‌های لغت و اصطلاحات در تقویت مبانی زبان ملی و غنای آن بر کسی پوشیده نیست. این فرهنگ در دو نسخه خطی متعلق به مصحح چهار اصطلاح دارد که در نسخ خطی و چاپی این کتاب دیده نمی‌شود و همچنین در این چاپ 124 اصطلاح آمده که نسبت به تصحیح محمود کتیرایی، 16 اصطلاح اضافی را داراست. این کتاب افزون بر فرهنگ اصطلاحات، بیان‌کننده بسیاری از رفتار و کردار و روابط افراد مختلف اجتماع است و یکی از منابع شناخت فرهنگ ملی محسوب می‌شود. این کتاب کوچک تاکنون به نُه اسم و به نفر نسبت داده شده است: میرزا آقا، میرزا حبیب‌الله لشکرنویس، شریعتمدار تبریزی.

کلیات/فرهنگ ها
کتاب