بررسی درباره ارزش‌های فرهنگی امروز ایران یکی از زمینه‌های پژوهش است که مرکز مطالعات و هماهنگی فرهنگی شورای عالی فرهنگ و هنر بنا بر وظیفه خود بر عهده گرفته است. کاخ جوانان یکی از مراکزی است که به سبب اهمیت فرهنگی خاص آن از جهت محتوایی که دربر دارد، مورد بررسی پژوهشگران مرکز مطالعات و هماهنگی فرهنگی قرار گرفته است.

منابع مشابه بیشتر ...

60ffbea0b6413.png

تهران به روایت تاریخ (جلد اول): تهران از عهد باستان تا عصر ناصری

مسعود نوربخش

در این کتاب که در چهار مجلد به دوست‌داران سرگذشت شهر پررمزوراز تهران و علاقمندان به تاریخ و فرهنگ ایران‌زمین تقدیم شده است، به بررسی اوضاع و احوال تهران، در طول قرون و سده‌های گذشته از دیدگاه‌های مختلف پرداخته شده است. مطالب کتاب در پنج فصل جداگانه و ده‌ها مدخل فرعی، با بهره‌گیری از اطلاعات موجود و پراکنده در چهارصد عنوان کتاب، نشریه و منابع و مآخذ دیگر تدوین و تنظیم گردیده است. تهران از عهد باستان تا عصر ناصری، تهران در نیم قرن سلطنت ناصرالدین شاه قاجار، تهران در دوره سلطنت مظفرالدین شاه و استبداد صغیر و تهران از سلطنت احمدشاه تا انقراض قاجاریه عناوین چهار مجلد کتاب را شکل می‌دهد که در زیرمجموعه هر یک از این عناوین، پیشینه تاریخی و حوادث و رویدادهایی که تهران و تهران‌نشینان در گذر تاریخ شاهد و ناظر آن بوده‌اند، به تصویر کشیده شده است.

5fbabc8a1a0f5.jpg

تهران در گذشته و حال

حسین کریمان

کتاب حاضر نتیجه مطالعات و پژوهش‌های چندین ساله دکتر حسین کریمان است شامل کلیات تاریخی در باب پهنه تهران در دوران پیش از اسلام و اشاراتی به اخبار مربوط به آن در قرون اسلامی و اقدامات شاه طهماسب صفوی در احداث خندق و برج و بارو به گرد تهران و بناهای کریم خان زند و تفصیل اقدامات قاجاریان در این شهر و وضع تهران در آغاز سلطنت رضا شاه و بحث در باب توسعه آن در مدت پنجاه سال شاهنشاهی پهلوی می‌باشد

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

655a2cc39ecf8.jpg

جغرافياي‌ لرستان‌ : پيشکوه‌ و پشتکوه‌

مولف ناشناس

این کتاب حاوی اطلاعات جالبی درباره برخی آثار باستانی لرستان از جمله پل «شاپوری پل کشکان»، «پل دختر»، پل «گاومیشان»، قلعه خرم آباد، عمارت صخره ای «کبکان»، دژ تاریخی «مُنگره» و ... است و اشاره مؤلف به فروش اشیای عتیقه نیز جالب است؛ زیرا متوجه می شویم متجاوز از ۱۰۰ سال پیش غارت آثار باستانی لرستان شروع شده که متأسفانه هنوز هم ادامه دارد هر چند در مقیاس کمتری. لرستان یکی از مناطق باستانی ایران است که در چند هزار سال گذشته، همواره شاهد تمدن های درخشانی بوده است، آثار دهات، شهرها، جاده ها، پل ها و دژهای باستانی، همه گواه بر این مدعاست، اما با این حال، لرستان هنوز ناشناخته مانده و مسلم است شناخت آن و یا هر منطقه دیگر از این سرزمین پهناور، نیاز به مطالعه همه جانبه و همکاری متخصصین رشته های مختلفی چون باستان شناسی، تاریخ، مردم شناسی، جامعه شناسی، جغرافیا و ... دارد. چنان که باستان شناسان و مورخین می توانند از طریق حفاری و بررسی اسناد و مدارک به چگونگی روند تغییر و تحولات اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و دینی کشورمان پی ببرند، در این رابطه، مطالعات مردم شناسی و جامعه شناسی برای شناخت اوضاع کنونی لرستان و برنامه ریزی های آینده ضروری است، چرا که هم اکنون شاهد تغییر و تحولات بزرگی در زمینه های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و دینی و ... هستیم و در مجموع می توان گفت که لرستان وارد عصر جدیدی شده که در مقایسه با یک قرن پیش کاملاً متفاوت است. تاکنون مطالعات باستان شناسی به طور بسیار محدود، فقط در چند محل صورت گرفته است، که در این میان، اطلاعات قابل ملاحظه ای درباره دوره پیش از تاریخ کسب کرده ایم، با این حال، هنوز مطالعات عمیق و گسترده ای در زمینه دوره تاریخی صورت نگرفته و آثار باستانی مربوط به عیلامیان، کاسیت ها، مادها، هخامنشیان، سلوکیان، اشکانیان، ساسانیان و دوره اسلامی که پیشینه تاریخی ما را تشکیل می دهند در انتظار کاوش و بررسی مانده اند، از طرفی مطالعات تاریخی به ویژه از آغاز دوره اسلامی به نسبت شواهد و مدارک موجود از قبیل کتاب ها، احکام، قباله ها، وقف نامه ها و سنگ نبشته های گورستان ها دقیقاً بررسی نشده اند. این رساله به وسیله یکی از مأموران قاجار تحت عنوان جغرافیای لرستان در سال ۱۳۰۰ ق. و گویا به فرمان ناصرالدین شاه نگاشته شده است. اصل رساله در کتابخانه ملی نگهداری می شود و چاپ فعلی از روی همین نسخه است.

پژوهش‌ها/پژوهش‌های عمومی/ایران شناسی
کتاب
63860ecc35da2.png

لغات مصطلحه عوام

مولف ناشناس

اهمیت فرهنگ‌های لغت و اصطلاحات در تقویت مبانی زبان ملی و غنای آن بر کسی پوشیده نیست. این فرهنگ در دو نسخه خطی متعلق به مصحح چهار اصطلاح دارد که در نسخ خطی و چاپی این کتاب دیده نمی‌شود و همچنین در این چاپ 124 اصطلاح آمده که نسبت به تصحیح محمود کتیرایی، 16 اصطلاح اضافی را داراست. این کتاب افزون بر فرهنگ اصطلاحات، بیان‌کننده بسیاری از رفتار و کردار و روابط افراد مختلف اجتماع است و یکی از منابع شناخت فرهنگ ملی محسوب می‌شود. این کتاب کوچک تاکنون به نُه اسم و به نفر نسبت داده شده است: میرزا آقا، میرزا حبیب‌الله لشکرنویس، شریعتمدار تبریزی.

کلیات/فرهنگ ها
کتاب