625ab32906f7a.png

گسترش مجموعه‌های اسلامی در کتابخانه های اروپای غربی و آمریکای شمالی

مکان چاپ: مشهد ناشر: بنیاد پژوهشهای اسلامی تاریخ چاپ: ۱۳۸۰ هجری شمسی زبان: فارسی

نویسنده در این کتاب چرایی و چگونگی پیدایش و گسترش مجموعه‌های نسخ خطی اسلامی را در غرب بررسی کرده و نشان داده که وجود هر مجموعه از نسخ خطی در این کشورها، بازتابی است از رویکردی مشخص به جهان اسلام و روشنگر انگیزه‌هایی است که الهام‌بخش گردآورندگان آنها بوده است. در این کتاب مجموعه‌های مخطوطات اسلامی در ده کشور ایرلند، بریتانیا، دانمارک، آلمان، فرانسه، هلند، ایتالیا، اسپانیا، کانادا و ایالات متحده آمریکا بررسی و در قالب هشت فصل ارائه شده است.

منابع مشابه بیشتر ...

65e72aa9b304b.jpg

کتاب و کتابخانه در اسلام (مجموعه مقالات)

کاظم مدیرشانه چی

مجموعه حاضر چهارده مقاله از استاد کاظم مدیرشانه چی است. بعضی از این مقالات در زمان انتشار برای فارسی زبانان تازگی و اهمیت بیشتری از این زمان داشته است، زیرا آن زمان درباره کتابخانه های اسلامی یا بعض عناوین این مقالات مستقلا مقاله یا کتابی به فارسی وجود نداشت و آنچه در مطاوی کتابها چون کتاب شریف (النقض) یا در تاریخ ادبیات فارسی یا کتب شرح حال علما و امثال آن آمده بود به اجمال و بدون ترتیب زمانی و تاثیر و تاثر هریک از دیگری ذکر شده که خوشبختانه در این باره بعدا کتابهایی مستقلا و یا از عربی به فارسی انتشار یافت که از لحاظ جامعیت و دیگر جهات چون دسته بندی کتابخانه ها به: عمومی و خصوصی و در بخش نخست "عمومی" به مساجد و مدارس و خانقاه ها و در بخش دوم "شخصی" به کتابخانه های امرا، وزرا، علما، و ...، قابل توجه و حاوی اطلاعات مهمی در این راستا است. منتهی هیچ نوشته ای نیست که واجد همه اطلاعات باشد. به علاوه که همه منابع در دست همه نویسندگان نبوده و نیست...

62c2ee0a72f33.png

کتابخانه ابن طاووس و احوال و آثار او

اتان کلبرگ

در تاریخ ادبیات شیعه، شخصیت برجسته رضی‌الدین علی بن موسی بن طاووس جایگاه ویژه‌ای را به خود اختصاص داده است. او متعلق به خاندانی سرشناس و مردی پرهیزگار و عالمی بزرگ بود؛ همچنین او در جریان رخدادهای خطیری که در تاریخ اسلامی روی داد، دارای نقشی محدود اما قابل ملاحظه بود. او نماینده آخرین نسلی است که بیشتر ادبیات متقدم شیعی را که بعداً به صورت غیرقابل برگشتی از میان رفت، در اختیار داشت. تألیفات برجای‌مانده از او کمک می‌کند تا کتابخانه او بازسازی شده و درباره علایق و آفاق فکری یک عالم مسلمان در آخرین سال‌های دوره عباسی آگاهی‌هایی به دست آید. در این کتاب پس از مروری بر زندگی و اندیشه و آثار ابن طاووس، در فصل سوم کتابخانه او بررسی شده و در فصل پایانی فهرست کتاب‌های کتابخانه او آورده شده است.