در این کتاب، نسبت بین سیاست، جامعه و نظام هستی در اندیشه های سیاسی ایران باستان و ایران پس از اسلام، با این مختصات، تبیین میگردد. "نسبت بین سیاست، جامعه و نظام هستی در اندیشه های سیاسی ایران باستان (رهیافتها و رویکردهای نظری؛ عصر اسطوره های کهن آریایی؛ عصر حماسه ها و کیانیان؛ عصر هخامنشی؛ عصر ساسانی و ظهور آیین زرتشت؛ "نسبت بین سیاست، جامعه و نظام هستی در اندیشه های سیاسی ایران بعد از اسلام (امامت، به مثابه هماهنگی سیاست و جامعه با نظام هستی؛ آموزه ی هماهنگی با نظام هستی در فلسفه ی سیاسی؛ نسبت بین سیاست، جامعه و نظام هستی در سیاست نامه ؛ هماهنگی با نظام کیهانی در آسیب سیاسی اشراق؛ آموزه ی هماهنگی با نظام هستی در شریعتنامه). در بخش پایانی کتاب، ابتدا به صورت مختصر، نسبت بین سیاست، جامعه و نظام هستی در اندیشه سیاسی غرب تبیین شده و رهیافت اندیشه سیاسی شرقی با اندیشه ی غربی مقایسه شده سپس، درگستره ی اندیشه ی سیاسی شرقی، جایگاه ممتاز و برجسته ی اندیشه ایرانی نشان داده شده است. آنگاه به این پرسش پاسخ داده شده که آیا ایده ی پیوند نظام جامعه با نظم کیهانی در نظریات سیاسی امامت شیعی، فارابی، سهروردی، نظام الملک و دیگران کارکردی در نفی حکومتهای تغلبیه و خودکامه داشته است یا در جهت تایید آنها به خدمت گرفته شده است؟

منابع مشابه بیشتر ...

651180b128b44.jpg

سیاست

. ارسطو

عنوان Politics (سیاست) در لغت به معنای "چیزهای مربوط به پولیس (دولت شهر در یونان باستان" است و منشأ کلمه انگلیسی مدرن سیاست است. سیاست ارسطو به هشت کتاب تقسیم شده است که هر کدام به فصل های بعدی تقسیم می شوند. بخش اول شامل کتاب اول درباره خانواده بخش دوم شامل کتاب دوم درباره نظرات افلاطون و نقد حکومت‌های اسپارت و کرت و کارتاژ بخش سوم شامل کتاب سوم درباره قانون اساسی بخش چهارم شامل کتاب‌های چهارم و پنجم درباره دموکراسی جمهوری و علل انقلاب‌ها در حکومت‌ها بخش پنجم شامل کتاب ششم درباره روش تشکیل دموکراسی‌ها و پایداری آنها بخش ششم شامل کتاب‌های هفتم و هشتم درباره حکومت کمال مطلوب است. ارسطو اساس خانواده را طبق تقسیم بندی روابط مردم با هم قرار داده و قدرت را عامل اصلی این تقسیم بندی می‌داند. او خواسته را بخشی از خانواده می‌داند و هنر به دست آوردن خواسته دیگری در خانواده را تدبیر منزل می‌داند. ارسطو فرقی بین روابط قدرت در حکومت و خانواده نمی‌بیند. او هر دو را بر اساس روابط قدرت یکسان بررسی کرده‌است. او کسی را که در یک شهر از احترام و مناصب حکومت بی بهره باشد همچون بیگانه‌ای می‌داند که در آن سکونت اختیار کرده‌است. ارسطو داوری چند دادرس را که بر حکومت قانون متفق اند بهتر از داوری یک دادرس می‌داند. او بقای دموکراسی را به کثرت شهروندان وابسته می‌داند. او سعادت را در درست زیستن می‌داند. او کار را در زندگی فقط محدود به ارتباط با دیگران نمی‌داند. در پیش گفتار کتاب سیاست اشاره به ناپیوستگی مطالب آن شده‌است. حمید عنایت این کتاب را مانند کتاب مثنوی معنوی مولانا دانسته چون ارسطو کتاب سیاست را از گفتارهای گوناگونی فراهم کرده و به نظر مترجم قصد او گردآوردن آنها در یک مجموعه نبوده‌است. حمید عنایت در پیش گفتار کتاب سیاست اهمیت آن را در دو مورد می‌داند: یکی آن که روح فلسفه پیشرو زمان ارسطو را منعکس می‌کند و دیگر آن که سرچشمه اصلی اندیشه‌هایی است که تا پایان قرون وسطی بر فلسفه سیاسی غرب اثر گذاشت.

64da37e7e759d.jpg

فرهنگ اصطلاحات ديوانی دوران مغول

شمیس شریک امین

این کتاب ، فرهنگی است از اصطلاحهای دیوانی دوره معول . دورهای که از نظر تاریخ ایران اهمیت فراوان دارد . زیرا قومی بیگانه – نه تنها از نظر نژاد بلکاز هر جهت نا آشنا به فرهنگ و تمدن ایرانی – نزدیک به یک سده و نیم (۷۵۶ -۶۱۶ه ق) بر ایران حکم راندند و پس از ایشان تا چندی سردارانشان بر قسمتهای مختلف این کشور حکومت کردند و بالاخره آخرین بازماندگان آنان به دست تیمور و فرزندانش (۸۲۷ ه. ق) از بین رفتند و هر چند اثر این قوم در دستگاه تیموری تا حدی باقی ماند. بحث در اینکه مغولان که بودند و از کجا آمدند و چه سان توانستند بر این سر زمین پهناور و فرمانروایانش پیروز گردند، بارها به وسیله تاریخ نویسان ایرانی و بیگانه به میان آمده و درباره آن کتابها نوشته شده است . از این رو ضرورتی ندارد که در این گفتار نیز شرحی بنویسیم . پس با بررسی کوتاه زبانشناسی تاریخی ، به توضیح چگونگی تدوین این فرهنگ خواهیم پرداخت. زبان چنگیز و اروغ او طبعا” مغولی بود ولی به همراه او گروههای دیگری نیز آمدند که زبانشان ترکی بود . این دو زبان از دسته زبانهای آلتایی هستند که منچو (تونگوز ) ، زبان کره ای و به عقیدهای زبان ژاپنی نیز در آن قرار میگیرند…