این کتاب یکی از برجسته‌ترین آثار فیلسوف فرانسوی اتین ژیلسون مورخ فکر و فرهنگ قرون وسطی است. فصول مختلف این کتاب ابتدا به صورت سخنرانی در دانشگاه ابردین واقع در اسکاتلند القاء گردیده، سپس به صورت کتاب درآمده است. در سراسر این سلسله از دروس که در دو دوره ادا شده است، روی سخن به سوی این مقصد است که در قرون وسطی وجود فلسفه مسیحی که مورد نزاع است، افزون بر ادب مسیحی و هنر مسیحی اثبات شود.

منابع مشابه بیشتر ...

660e9c3d72cdf.jpg

شک و یقین در فلسفه یونان باستان و سده های میانه

فریبرز بوربور

چنانکه در تاریخ فلسفه دیده ایم شمّ حکما در عهد پیش از سقراط بیشتر مصروف شناختن عالم خارج و حوادث طبیعی بوده و به مسئله معرفت و چگونگی شناسایی و حدود و شرایط آن کمتر توجه می نمودند. مطلب تازه ای که با ظهور سوفسطائیان و سقراط و افلاطون مورد توجه فلاسفه قرار گرفت مخصوصا در نزد شکاکان اهمیت فراوان یافت بحث معرفت است که امروزه نیز یکی از فصول فلاسفه انتقادی است در این مبحث از چگونگی شناسایی و امکان معرفت و حدود و وسایل شناسایی و ضابط و ملاک حقیقت گفت و گو میشود. از این نظر فلاسفه یونان را می توان اجمالا و به طور کلی به دو دسته تقسیم کرد: 1. اصحاب یقین و معتقدین، به امکان علم و معرفت؛ 2. اصحاب شک و منکران معرفت...

65e73b45bfb24.jpg

درآمدی‌ بر تاریخ‌ اسلام‌ در قرون‌ وسطی‌

کلود کاهن

بیش از هزار و چهار صد سال است که تاریخ اسلام در خوب و بد با تاریخ اروپا عجین است. از سوی دیگر، جهان اسلام وارث همان فرهنگ هایی است که اروپا به ارث برده است، بنابر این، تاریخ تطبیقی کاربردی که توسط اروپائیان و مسلمانان نوشته می شود برای شناخت هر دو طرف کارساز و مفید است. کلود کاهن، استاد دانشگاه پاریس و محقق در زمینه مطالعات اسلامی و کشورهای مشرق اسلامی، با همین دیدگاه این اثر را تألیف کرده است. شایان توجه است که طرح و اجرای اولیه این اثر نخستین بار توسط ژان سواژه استاد وی صورت گرفته است. اثر ژان سواژه نخست در سال 1943م منتشر شد و تجدید چاپ آن نیز به همراه ضمائم در سال 1946م صورت گرفت. پس از درگذشت سواژه در سال 1950م، کاهن ادامه کار استاد را به عهده گرفت و چاپ سومی از سواژه را با همان عنوان قبلی و به نام وی منتشر کرد. با این حال و به لحاظ این که آثار مربوط به کتابشناسی نیاز مداوم به بررسی های جدید دارد، مؤلف بر آن شد که باز هم چاپ جدیدی که حاوی مآخذ تازه تر باشد در اختیار علاقمندان قرار دهد. بنابراین او کتاب حاضر را که شامل منابع مربوط به سده های هفتم تا پانزدهم میلادی/ یکم تا هشتم هجری قمری است، در سال 1982م منتشر کرد. کتاب حاضر اساسا در مجموع برای استفاده دانشجو و دانشمند فرانسوی و احیانا برای «محقق غربی» نگاشته شده است. با این همه «شرقیها» هم می توانند از آن استفاده کنند، چرا که، در دنیای معاصر، دیگر نمی توان ملتها را از یکدیگر جدا دانست.