بندر سیراف در 230 کیلومتری جنوب شرقی بوشهر، مشهورترین بند تمدن اسلامی در سده‌های میانه بود و به دلیل ارتباطات تجاری با دریای سرخ، آفریقای شمالی، ماداگاسکار، هندوستان، چین و جنوب شرقی آسیا، مکان انباشت دانش، هنر و فرهنگ تمدن‌های پیشرفته جهان بود. در این کتاب گذاری بر پیشینه دانش طب و شکل‌گیری مکتب پزشکی سیراف از دوران باستان تا تمدن اسلامی انداخته شده و خواننده با ساختار این بندر و طب گیاهی رایج آن و همچنین مکانیسم دینامیسم سیر تبادلات دانش طب در حوزه تمدن اسلامی آشنا می‌شود.

منابع مشابه بیشتر ...

64dcc5ab78723.jpg

جغرافیای تاریخی سیراف

محمدحسن سمسار

تألیف محمدحسن سمسار، به زبان فارسى درباره جغرافياى تاريخى بندرى نزدیک بندر طاهرى در سواحل خليج فارس مى‌باشد. سيراف از جمله شهرهایى است كه در گذشته شهرت داشته و در سده‌هاى نخستين اسلامى همواره مورد توجه جغرافيانويسان بوده است. اين كتاب ما را در شناخت بهتر و بيشتر اين بندر كهن سال ايران توانا مى‌كند. در اين كتاب نویسنده كوشيده به بررسى جنبه‌هاى تازه اى از زندگى سيراف و سيرافيان بپردازد كه در گذشته كمتر به آن توجه شده است. در اين پژوهش بيشتر به اوضاع اجتماعى، مذهب، دريانوردى سيرافيان و سرانجام علل و چگونگى سقوط و ويرانى بندر سيراف توجه شده است. كتاب؛ شامل سرآغاز، ديباچه، فهرست مطالب، پيشگفتار، سيزده فصل و بخش فهرست‌ها مى‌باشد. كتاب به صورت تحقيقى و جمع‌آورى مطالب درباره بندر سيراف مى‌باشد كه از كتب جغرافيا و تاريخ استخراج شده است. كتاب؛ شامل سرآغاز، ديباچه، فهرست مطالب، پيشگفتار، سيزده فصل و بخش فهرست‌ها مى‌باشد. كتاب به صورت تحقيقى و جمع‌آورى مطالب درباره بندر سيراف مى‌باشد كه از كتب جغرافيا و تاريخ استخراج شده است...

63eb8cc83fa84.jpg

مباحث چشم پزشکی در ذخیره خوارزمشاهی

سیداسماعیل جرجانی

اسماعیل‌بن حسن جرجانی (گرگانی) كه در سالهای 434 تا 531 می‌زیسته است، پزشكی توانا و حاذق و نویسنده‌ای با ذوق و باریك‌بین بوده است. كتاب ذخیره خوارزمشاهی او، كه آخرین تألیفش شمرده می‌شود، درواقع دایره‌المعارفی است از همه علوم پزشكی كه تا زمان تألیف در سرزمین ایران رایج و شناخته بوده‌‌اند. یكی از رشته‌های علوم پزشكی كه در این كتاب مورد توجه قرار گرفته، چشم‌پزشكی است كه تقریباٌ حاوی همه اطلاعات مربوط به این رشته است و برخی از ملاحظات علمی آن هنوز هم ارزش خود را حفظ كرده‌اند. آقای تیری دوكروسل دپس، كه فارغ‌التحصیل رشته پزشكی از دانشگاه پاریس است، این ذوق و همت را داشته است كه «مباحث چشم‌پزشكی در ذخیره خوارزمشاهی» را موضوع رساله دكتری خود قرار دهد و كتابی تحقیقی و خواندنی و آموزنده فراهم آورد.