موضوع کتاب حاضر متنهای قدیم فارسی و نثر فارسی دری است که نویسنده آن را به پنج دوره تقسیم کرده است: 1. دوره نخست: از دوره اقتدار سامانیان تا پایان دوره نخست غزنوی و مرگ مسعود پسر محمود را شامل میشود و نثر ساده و مرسل است با جملات کوتاه و عاری از صنایع لفظی و اندکی لغت های عربی؛ 2. دوره دوم: دوره دوم غزنوی، دوره سلجوقی، دوره غوریان و دوره خوارزمشاهیان است با نثر مصنوع و متکلف و در این دوره نثر عربی در نثر دری تاثیر گذاشت، جمله ها طولانی تر و لغتهای عربی رو به زیادی گذاشت و صنایع بدیعی و سجع و موازنه در نثر فزونی یافت؛ دوره سوم: عهد چنگیزی و چغتایی، عهد امرای کرت، عهد تیموری و عهد تیموریان هرات است که نثر در این دوره صنعتی و مشکل است، نگارشها مسجع و تکلفات بدیعی زیادتر شد و لغات نامانوس عربی و اصطلاحات علمی نیز فزونی گرفت و برخی کلمه های ترکی و مغولی هم در آن راه یافت؛ دوره چهارم: دوره استیلای موقت صفویها و اغتشاش شیبانیها، تسلط مغول هند: بابر در ربع اول قرن دهم، عهد هوتکی، عهد ابدالی هرات، عهد دولت ابدالی (سدوزایی)، عهد اول محمدزایی که دوران انحطاط شعر است و نثر فارسی بیش از پیش تحت تاثیر عربی واقع شد و لغات و کلمات تازی داخل زبان تازی شد همچنین لغات ترکی و مغولی نیز بیشتر در این زبان راه یافت؛ دوره پنجم دوره معاصر از 1319 هجری یعنی از زمان امیر حبیب الله شهید تاکنون که نثر ساده و جدید است و ترجمه از زبانهای اروپایی آغاز شد....

منابع مشابه بیشتر ...

661fc62c65934.jpg

برگ های زرد

هاشم اعتماد سرابی

هاشم اعتماد سرابی نویسنده کتاب، در مورد موضوع کتاب می گوید: این نوشته ها یک قسمت از مقالاتی است که در این چند ساله در روزنامه خراسان چاپ شده است، چیزهایی که پیرامون مسائل مختلف نوشته ام. که البته مثل نماز آن مردک گلستان چیزی نبوده که به کار آید. از سستی و نقص اما چرا باز به شکل کتابی در می آید منکه هنوز از رنج شرم "اسائه ادب" فارغ نیامده ام، واقعه ایست مشکلم... احساسی است و امیدی گنگ و خام و اگر با این همه، کمک کوچکی به درک درست شده باشد خود را ماجور یافته ام.

65dde8640a433.jpg

امیر روشن ضمیر

غلامحسین یوسفی

موضوع کتاب حاضر در مورد زندگی نامه امیر عنصرالمعالی کیکاووس نویسنده کتاب قابوسنامه تالیف غلامحسین یوسفی که توسط انتشارات دانشگاه تهران منتشر شده است.