شرح جمل العلم و العمل، شرح قاضى ابن برّاج طرابلسى (401-481ق)، بر بخش فقهى كتاب «جمل العلم و العمل» شريف مرتضى است. اين كتاب مختصر به بيان احكام طهارت، نماز ميت، روزه، اعتكاف، حج و زكات پرداخته است و از ويژگى‌هاى آن اين است كه نظريه‌هاى فقهى گروهى از صحابه پيامبر(ص) و تابعين و فقيهان سده 1 و 2ق را در بر دارد اين كتاب با مقدمه و تصحيح و تعليقه كاظم مديرشانه‌چى منتشر شده است. كتاب با مقدمه مصحح و شرح حال، تأليفات، اساتيد و شاگردان قاضى ابن براج آغاز شده است. بررسى اجمالى در مطالب كتاب: 1. جمل العلم و العمل، كتاب مختصرى است كه مؤلف عالى‌قدر آن سيد مرتضى، علم‌الهدى، يك دوره اعتقادات اسلامى را (كه كلام يا اصول دين تعبير مى‌شود) و نيز تمام ابواب عبادات را (كه براى مكلفين عام البلوى است) در آن تلخيص فرموده است. 2. كتاب مزبور چنان‌كه در مقدمه آن آمده، به دستور شيخ مفيد (استاد سيد مرتضى) براى تبصره و تعليم مبتديان و تذكره و تنبيه فقيهان در علم فقه و كلام، تأليف شده است. چنان‌كه شيخ طوسى نيز به همين منظور، منتها به خواسته شاگردش (قاضى ابن براج) جمل العقود را نوشت. شيخ طوسى در اين كتاب (جمل العقود) نظر به كتاب استاد خود سيد مرتضى (يعنى جمل العلم و العمل) داشته است. احتمالاً منظور قاضى از تقاضاى تأليف متن وجيزى در فقه توسط شيخ، نوشتن شرحى بر كتاب مزبور بوده است. 3. بناى شارح در اين كتاب پس از ذكر مسئله، نقل اقوال فقهاى عامه است و سپس قول مشهور اماميه و احياناً نظر خاص خود با استدلال بر مختار خويش. 4. در اين كتاب از ذكر اقوال شاذ خوددارى شده است؛ جز در چند موردى كه اهم آن، تعيين روز اول ماه رمضان (در يوم الشك) به حساب عدد است كه قول جمعى از اصحاب حديث (اخباریان) بر آن بوده است. شارح، اول به رد آنان پرداخته و سپس اخبارى را كه وجوب صوم و افطار را به رؤيت هلال لازم مى‌شمارد، ذكر كرده است در انتهاى كتاب، فهارس مصادر، اعلام رجال، اعلام اماكن، كتب و موضوعات ذكر شده است. اختلاف نسخ و تعليقات شانه‌چى در پاورقى‌هاى كتاب ذكر شده است. لازم به توضيح است كه بخش «اعتقادات» كتاب «جمل العلم و العمل» نيز توسط خود سيد مرتضى (م 436ق) شرح شده است.

منابع مشابه بیشتر ...

5850e9f0c60b4.PNG

بیاضی صفوی: آداب نامه‌نگاری پادشاهان صفوی به سران سرزمین‌های دیگر (قواره ـ اندازه ـ آرایه)

ایرج افشار

درباره آداب نامه‌نویسی پادشاهان صفوی منبعی بسیار مهم در دست است و آن بیاضی معتبر مشتمل بر منشئات دوره صفویه است، اکه اکنون در کتابخانه مجلس شورای اسلامی محفوظ است و سال‌ها پیش به صورت نسخه‌برگردان در فرهنگ ایران زمین چاپ شده است. در این بیاض245 نامه از پادشاهان صفوی، شامل مکتوبات، ملفوظات، مناشیر و احکام به سلاطین هندوستان و روم (عثمانی)، خانات ترکستان، ریم‌پاپا و پادشاهان کشورهای اروپایی به طور مفصل یا مجمل ثبت شده است و برای 163 سند معرفی و توصیف ظاهری متضمن نوع و اندازه کاغذ و نوشته‌ها، آرایه‌ها، اسلوب کتابت، جای مهر، نوع تاکردن سند، نوع لفافه، محفظه، شکل لاک‌گیری و طریقه فرستادن نامه به دوردست وجود دارد. در این فهرست گونه ابتدا فهرست کامل مندرجات این بیاض آورده شده، سپس متن مشخصات صوری تعدادی از نامه‌ها که در این بیاض آمده به صورت تقطیع مطالب و شماره‌گذاری، به نحوی که هر شماره‌گویای یکی از کیفیات و مشخصات ظاهری نامه باشد، ارائه گردیده است. همچنین فهرستی از 176 نامه تاریخ‌دار مندرج در این بیاض تنظیم شده که سال‌های 997 تا 1130 ق را در بر می‌گیرد. در پایان نیز فهرستی از اصطلاحات، اشخاص، گروه‌ها، القاب، مناصب، جای‌ها و مکان‌های دیوانی، سجع مهرها و غیره به کار رفته در ثبت مشخصات نامه در این بیاض ارائه شده است.

57f0bc8479403.PNG

تفسيري ساده و روشن از كتاب و سنت

سیدمحمدتقی حکیم

کتاب، سنت، اجماع و عقل، منابع فقه هستند که فقها و اصوليين حجيت آنها را مسلم دانسته و بدون هيچ گونه اختلاف نظري، احکام شرعي فرعي را با استناد به آنها استنباط مي‌کنند. ولي در قرن يازدهم هجري گروهي بنام اخباريين حجيت ظواهر قرآن را مشروط دانسته و حجيت اجماع و عقل را نپذيرفتند. اصوليين نظريه اين گروه را مردود دانسته و با دليل و برهان، حجيت چهار منبع ياد شده را ثابت مي‌کنند. از طرفي، اصوليين در مقابل افرادي که «سنت» را اختصاص به سنت پيامبر (ص) مي‌دانند با تکيه بر ادله نقلي و عقلي «سنت» را تعميم داده و شامل سنت نبوي و ائمه هر دو مي‌دانند.