این کتاب حاصل تحقیق و مطالعه لطفعلی صورتگر در موضوعات ادبی است. وی پیش از این نیز دو کتاب در همین زمینه تألیف کرده است. به نظر نویسنده آثار ادبی را باید تنها با نگاه هنری و ارزش ادبی آن سنجید و مضمونهای اخلاقی، عرفانی، علمی و فلسفی آن و پیش زمینه های اجتماعی و تاریخی را از آن زدود. به همین دلیل در این کتاب از عرفای بزرگ ایران سخنی به میان نرفته است. اما از شاعران توصیف گرایی چون رودکی، فرخی،‌ منوچهری، سعدی، نظامی، امیر معزی و حتی از شاعران معاصری چون ایرج میرزا و پروین اعتصامی سخن به میان رفته است. توصیف شاعران بیشتر شامل توصیف سه چیز است: عناصر طبیعی و مناظر، یادآوری یک منظره یا شخص، شرح جزئیات وقایع یا مناظر و اشخاص و توصیفاتی مبتنی بر تشبیه و مقایسه است که نتیجه آن همان شعر سمبولیک اروپایی است. این کتاب اولین بار در سال 1347 ش به سرمایه کتابخانه ابن سینا به طبع رسید.

منابع مشابه بیشتر ...

650835ce86c40.jpg

زیباییهای سخن

سیدمحمود خیری

موضوع کتاب زیباییهای سخن اثر سید محمود خیری شامل انواع شعر و زیباترین صنایع و بدایع در اشعار و شرح حالی از شعرای نامی و نمونه ای از آثار و گفتار و اشعار زیبا و تالیفات آن است که برای همه علاقمندان به شعر و ادبیات پارسی به ویژه دانش آموزان و دانشجویان رشته ادبی در دبیرستانها و دانشکده ها و طالبان کنکور مناسب است

63f360b2c189f.jpg

درآمدی بر: صنایع ادبی در کلام امام علی (ع)

کریم زمانی جعفری

بی گمان سخنان و نامه های امام علی (ع) پس از قرآن برترین و والاترین سخنان در عرصه فصاحت و بلاغت است؛ و به جرات می توان گفت که کلام وزین و رزین امام علی (ع) بر امهات کتب ادبی فارسی و عربی، تاثیر آشکار نهاده است. کتاب حاضر درآمدی است بر صنایع ادبی در کلام امام علی (ع) که توسط کریم زمانی جعفری در سال 1367 تالیف شده است.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

640363632054a.jpg

نفوذ ایران در تمدن اروپا در قرون وسطی (ترجمه سخنرانی پروفسور استیون رانسی مان استاد دانشگاه استانبول در انجمن فرهنگی ایران و انگلیس)

روز سه شنبه چهارم مهرماه 1323 آقای پرفسور استیون رانسیمان در انجمن فرهنگی ایران و انگلیس در باب نفوذ ایران در تمدن اروپا در قرون وسطی سخنرانی کردند. پرفسور نامبرده از دانشگاه کمبریج باخذ دو گواهی نامه لیسانس نائل آمده و از سال 1927 تا 1938 عضویت پیوسته ترینی تی کالج را داشته و از سال 1932 تا 1938 در دانشگاه کمبریج دانشیار بودهاست. در هنگامی که پرفسور رانسیمان در دانشگاه کمبریج بودند مرحوم پرفسور ادوارد براون که بسیاری از خاورشناسان و دیگر دانشمندان مرهون تشویقات وی در ایرانشناسی بوده اند ذوق ایشان را نسبت به ایران برانگیخته و از آن پس همواره به تحقیق و استقصا در آثار هنری این سرزمین پرداخته اند... پس از پایان سخنرانی پرفسور رانسیمان بانو لامبتن ضمن تشکر از سخنران اظهار داشتند "سخنرانی پرفسور رانسیمان توجه شنوندگان را به مسائل مربوط به تاثیر اجتماعات در یکدیگر جلب کرده است زیرا ایشان نشان دادند که سرچشمه ذوق هنرمندان بیزانتن را در بسیاری از افکار و نقشه ها باید در خاور جستجو کرد. سخنرانی ایشان این نکته را آشکار ساخت که اهمیت تاریخ هنرهای زیبای دوره ساسانی بیشتر در تاثیری است که آن هنرها در صنایع ظریفه بیزانتن داشته است"

نثر/گفتگو و سخنرانی
کتاب
62f8fd3ec7000.jpg

درام

لطفعلی صورتگر

نزدیکترین مفهومی که برای این کلمه یونانی در زبان فارسی می توان یافت "کارکرد" است و برای کلمه تیاتر نیز "نمایشگاه" یعنی انجا که مردم چیزی می بینند مناسب خواهد بود. این دو کلمه ما را به یک حقیقتی راهبردی خواهد نمود و آن اینکه "درام" با عمل و حرکت آغاز شده و همه جا کردار را مقدم بر گفتار داشته است. زیرا در آن نخست رقص و پای کوبی و از آن پس سخن گفتن و مکالمه پیش می آید یا اول بدن در جنبش و تلاش می افتد و بعد روح و اراده ما به حرکت و کوشش شروع می کند. شک نیست که با گردش ایام در کیفیت درام تطور و تغییری ایجاد شده و امروز می توان درام های مربوط به روح را که جنبش و حرکت جسمانی آن نهایت مختصر است مشاهده کرد و یا احیانا دارم هایی را که هرگز نمی توان به نمایش آنها اقدام نمود......

هنر/متون نمایشی/نمایشنامه ایرانی
کتاب