نويسنده در اين مقاله کوشيده است مباني معنوي و اخلاقي که در خلال سخنان مولانا اعم از مثنوي، غزليات شمس و فيه ما فيه موجود است بر کشيده، نشان دهد که در بحران تشنجات و آشفتگي‌هاي جهان حاضر چگونه اين مباني غني اخلاقي مي‌تواند روشنگر و آرامش‌بخش انسان مضطرب معاصر باشد. همدلي، شفقت بر خلق، روي‌گرداني از ستم، سعه صدر و تسامح از ديگر مواردي است که نويسنده از ميان انديشه‌هاي متکثر مولانا مورد تأکيد قرار مي‌دهد.

منابع مشابه بیشتر ...

56db678509578.jpg

فیه مافیه

مولانا جلال الدین محمد بلخی

فیهِ مافیه یا مقالات مولانا، اثر مولانا جلال‌الدین محمد بلخی و مجموعه ای از سخنان مولاناست که توسط مریدان وی گردآوری شده است. از آن جا که تدوین این کتاب پس از وفات مولوی صورت گرفته، نامی هم که بر آن نهاده اند از شخص مولانا نیست و ترجمهٔ تحت‌اللفظی این نام برابر با «در آن است آنچه در آن است» می باشد. نثر این کتاب ساده و روان بوده و درون‌مایه‌ آن مطالب عرفانی ، دینی و اخلاقی است. در حال حاضر از این کتاب تصحیحات مشهوری چون اثر انتقادی بدیع الزمان فروزانفردر دست است. نسخه پیش رو یکی از اولین نمونه های چاپی این کتاب در ایران است که در دوران مشروطه و به فرموده معاون الدوله وزیر امور خارجه وقت تدوین گشته است. متن این کتاب که به صورت دو جلد در یک مجلد از روی نسخه های ناقص و پراکنده موجود تنظیم شده، به انتخاب زین العابدین مازندرانی حائری می باشد و میرزا هاشم خوانساری به تصحیح و مقابله این متون پرداخته است. جلد دوم این کتاب ظاهرا از تصحیحات بهاء الدین ولد فرزند جلال الدین محمد می باشد. کتاب حاضر که در سال 1334 هجری به طبع رسیده، با خط نستعلیق علی بن جعفر گرکانی تحریر گشته است.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

5fb6599689e04.png

تشریح الاقوام

این کتاب بسیار جالب و پر از اطلاعات کرنیل جیمس اسکنر درباره جامعه هند است که در سال 1241 هـ.ق به رشته تحریر درآمده است. هدف نویسنده در نوشتن این کتاب، شرح و توضیح قشرها و طبقه‌های مختلف از اقوام هند است که البته تعدادشان خیلی زیاد است و هر یکی با دیگر فرق دارد و از لحاظ عادات و عقاید و لباس و شغل و معتقدات دینی و مراسم فرهنگی و مقام در هر جامعه از هم جدا است. او درصدد برآمده درباره این اقوام و فرقه‌ها، علت به وجود آمدن آنها، انتساب آنان به یک اسم ویژه و ویژگی‌های فرهنگی آنها از روی کتب دینی معتبر بنویسد.

نثر/متون کهن/ادبی
کتاب
5fb6271f12a4e.png

اخبار الجمال

تذکره «اخبار الجمال» تألیف راجی محمد کولوی است که در عهد محمدشاه گورکانی در سال 1153 قمری به رشته تحریر درآمده است. هدف مؤلف در این تذکره، رقم کردن احوال صوفیه و عرفا به‌ویژه معرفی خانواده شیخ شاه جمال از قصبه کول هند است که خودش به آن خانواده تعلق داشت.

شرح حال/تذکره و تراجم
کتاب