منابع مشابه بیشتر ...

6575ddc262774.jpg

گسترش ادبیات ایرانی (رده بندی دهدهی دیوئی)

ملویل دیوئی

به دنبال گسترش زبانهای ایرانی، مرکز خدمات کتابداری موسسه تحقیقات و برنامه ریزی علمی و آموزشی اکنون گسترش ادبیات ایرانی را منتشر می سازد. از انجا که اهمّ مجموعه غالب کتابخانه ها بخصوص کتابخانه های عمومی، مدارس و کتابخانه های دانشکده های ادبیات و علوم انسانی را کتابهای مربوط به شعر و ادب فارسی تشکیل می دهد، گسترش رده ادبیات همواره مورد نیاز شدید کتابداران بوده است. از سوی دیگر چون از مدتی پیش شماره های مربوط به این گسترش، که کار آن در مرکز خدمات کتابداری رو به اتمام بوده، روی برگه های فهرست مرکز بکار می رفت، کتابداران ایرانی بارها کتبا و شفاها تسریع در چاپ و انتشار آن را از ما تقاضا کرده بودند. با این دلایلی که در مقدمه آمده است چاپ آن مدتی به تاخیر افتاد. در عوض کوشش شد تا آنجا که ممکن است گسترش کامل و جامع به کتابداری و کتابداران ایران عرضه شود....

5ff470d18f3e6.jpg

آموزش فهرست نویسی توصیفی

ماری مورتیمر

این کتاب به آموزش بنیادین فهرست‌نویسی توصیفی و فرمت کتابشناختی مارک پرداخته که توضیحات و تمرین‌های مختلف همراه با پاسخهای آنها، در انتهای کتاب، گنجانده شده است. همه فهرست‌نویسان، خواه حرفه‌ای خواه نیمه حرفه‌ای، به این تمرین‌ها نیاز دارند لذا این کتاب هم برای استفاده دانشجویان علوم کتابداری و اطلاع‌رسانی و هم کسانیکه بدنبال اهداف خاصی بوده و یا بواسطه بخشی از پیشرفتهای شغلی قصد دارند اطلاعات زیادی در زمینه فهرست‌نویسی بدانند مناسب می‌باشد. نظر به اینکه پیشینه کتابشناختی پایه و اساس تمامی ابزارهای مورد استفاده در کتابخانه از قبیل فهرست‌ها، کتابشناسی‌ها، و پایگاههای پیوسته می‌باشد، ضروری است کارکنان کتابخانه با حداقل اصول فهرست‌نویسی آشنا باشند.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

61151f5f08bea.jpg

تاریخ بیهقی

سیدرضا مصطفوی سبزواری

تاریخ بیهقی یا تاریخ مسعودی نام کتابی نوشته ابوالفضل بیهقی است که موضوع اصلی آن تاریخ پادشاهی مسعود غزنوی پسر سلطان محمود غزنوی است. این کتاب علاوه بر تاریخ غزنویان، قسمت‌هایی درباره تاریخ صفاریان، سامانیان و دوره پیش از پادشاهی محمود غزنوی دارد. نسخه اصلی کتاب حدود ۳۰ جلد بوده است که به دستور سلطان مسعود بخش زیادی از آن از بین رفته‌است. و از این کتاب امروزه مقدار کمی (حدود پنج مجلد) بر جای مانده‌است.

نثر/متون کهن
کتاب
58e73504679c8.PNG

پژوهشی در فهرست‌نویسی برای کتاب‌های فارسی

سیدرضا مصطفوی سبزواری

کتاب یکی از تجلّیات مبارک تمدن بشری در ازای زندگی و تکامل معنوی اوست که در ایران زمین سابقه‌ای بسیار طولانی دارد. از پیش از اسلام آگاهی کافی نداریم ولی در دوره اسلامی از کتاب و فهرست‌نویسی برای کتابخانه‌ها اطلاعاتی مستند به دست داریم. "کتاب" و "تعلیم "در تمدن اسلامی پایگاهی، رفیع دارد تا بدان اندازه که نخستین پیام پروردگار به رسول اکرم ص با" اقرأ" آغاز می‌گردد و در آن به آموختن و تعلیم سفارش می‌شود، نیز درکلام الهی" قلم" یعنی وسیله کتابت مورد سوگند قرار می‌گیرد و حدود سیصد وبیست بار واژه کتاب و مشتّقات آن به کار می‌رود. جانشینان پیامبر اکرم نیز برای کتاب ارجی فوق‌العاده قائل بوند. مولای متقیان "کتاب‌ها" را یعنی در حقیقت کتابخانه را به گردشگاه دانشمندان تعبیر می‌کند و نیز از قول امام جعفر صادق (ع) نقل کرده‌اند که :جان و روح انسان بر نبشتار تکیه کرده و بدان آرام می‌گیرد. از سویی دیگر ایرانیان نیز خود تمدنی بسیار قدیمی داشتند، متخصصان خط شناس نخستین خطی را که در ایران باستان سابقه‌ای تاریخی داشته، خط "دین دبیره" دانسته‌اند که کتاب اوستا به آن خط نگارش یافته و طبق اسناد معتبر اختراع آن را دو هزار سال پیش از میلاد مسیح دانسته‌اند. پیدایی خط، وجود اسناد مکتوب را تأیید می‌کند علاوه بر اسناد اوستا بسیاری کتاب‌ها و نوشته‌های دیگر حداقل مانند فرمان‌های حاکمان و نامه‌های فرمانروایان وقت و همچنین کتاب‌هایی در زمینه‌های سیاست و ارشاد مردم و غیره وجود داشته است، شکی نیست که این نوشته‌ها و کتاب‌ها به پیش از اختراع کاغذ برمی‌گردد و ما شواهد و اسناد معتبری نیز از نوشتن بر روی الواح گل پخته یا پوست درخت یا پوست گاو و سنگ و غیره در دست داریم که بسیاری از آنها تاکنون نیز باقی مانده است. نوشته‌اند: زردشت در سال سی ام پادشاهی گشتاسب اوستا را با خطّی زرین بر روی دوازده هزار پوست گاو بر گشتاسب عرضه داشت. از دو زبان مشهور دوره باستانی ایران یعنی اوستایی و فارسی باستان اثاری برجای مانده است که قدیمی‌ترین آثار مکتوب زبان اوستایی متعلق به حدود هشت تا ده قرن پیش از میلاد و قدیمی‌ترین آثار مربوط به زبان فارسی باستان متعلق به قرن پنجم پیش از میلاد است. شکی نیست که در کشوری کهنسال و باستانی چون ایران، کتاب و کتابت عمری به درازای تمدن و تاریخ آن دارد.

پژوهش‌ها/پژوهش‌های عمومی ادبی
مقاله