غلامرضا رشید یاسمی (1330 – 1275 شمسی) از محققان و استادان مطرح معاصر به حساب می آید که مقالات و سروده هایش سال ها در جراید آن دوره به چاپ می رسید و این کتاب، بخشی از این مقالات است که گردآوری شده. وی صاحب 13 تألیف، 9 تصحیح و تحشیه و 14 ترجمه است. کتاب حاضر به همت ایرج افشار و همکاری محمد رسول دریاگشت، جمع آوری و در هفت بخش دسته بندی شده است. موضوعات این مقالات عبارتند از: تاریخ (3 مقاله)، زبان پهلوی(2 مقاله)‌، ادبیات فارسی(13 مقاله)،‌ ادبیات معاصر(5 مقاله)، فلسفه و اخلاق(6 مقاله)، رساله ابن یمین و رساله احوال و آثار سلمان ساوجی. مقاله احمد سمیعی گیلانی در آیین نگارش تاریخ نیز ضمیمه این مقالات شده است. این مجموعه در سال 1373 با حمایت بنیاد موقوفات دکتر محمود افشار یزدی به طبع رسید.

منابع مشابه بیشتر ...

65f2eb4522afc.jpg

مناسبات دین و فرهنگ در جامعه ایران (مقالات سومین کنگره دین پژوهان)

جمعی از نویسندگان

ایرانیان در گستره فرهنگ و دانش، سابقه ای طولانی دارند. آنان با تلاش های خستگی ناپذیر، گذشته درخشانی را آفریدند و در فرهنگ انسانی، نقش عمده ای ایفا کردند. وزش نسیم آزادی بخش اسلام بر ایران و تلاقی دو فرهنگ ایرانی و اسلامی مناسبات دین و فرهنگ را به همراه داشت و ثمرات میمون و مبارکی برای بشر به بار آورد. این فرهنگ ایرانی-اسلامی پویا، غنی و گسترده بود، به طوری که مرزهای جغرافیایی را درنوردیدند و در شمال آفریقا هند و حتی اروپا راه یافت. بررسی این مناسبات و چگونگی خدمات متقابل ایران و اسلام ازبایسته های پژوهشی روزگار ماست. از همین رو دبیرخانه "دین پژوهان" با دعوت از متفکران و اندیشوران، غوررسی در این موضوع را وجه همت خویش قرار داد و در سلسله مقاله هایی که اینک پیش روی شماست زوایای این مهم را کاوید...

65e72aa9b304b.jpg

کتاب و کتابخانه در اسلام (مجموعه مقالات)

کاظم مدیرشانه چی

مجموعه حاضر چهارده مقاله از استاد کاظم مدیرشانه چی است. بعضی از این مقالات در زمان انتشار برای فارسی زبانان تازگی و اهمیت بیشتری از این زمان داشته است، زیرا آن زمان درباره کتابخانه های اسلامی یا بعض عناوین این مقالات مستقلا مقاله یا کتابی به فارسی وجود نداشت و آنچه در مطاوی کتابها چون کتاب شریف (النقض) یا در تاریخ ادبیات فارسی یا کتب شرح حال علما و امثال آن آمده بود به اجمال و بدون ترتیب زمانی و تاثیر و تاثر هریک از دیگری ذکر شده که خوشبختانه در این باره بعدا کتابهایی مستقلا و یا از عربی به فارسی انتشار یافت که از لحاظ جامعیت و دیگر جهات چون دسته بندی کتابخانه ها به: عمومی و خصوصی و در بخش نخست "عمومی" به مساجد و مدارس و خانقاه ها و در بخش دوم "شخصی" به کتابخانه های امرا، وزرا، علما، و ...، قابل توجه و حاوی اطلاعات مهمی در این راستا است. منتهی هیچ نوشته ای نیست که واجد همه اطلاعات باشد. به علاوه که همه منابع در دست همه نویسندگان نبوده و نیست...

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

62cd47ba81cc5.png

مقام ایران در تاریخ اسلام

این کتاب ترجمه نطقی است که مارگولیوت در 29 آوریل 1925 در انجمن ایران لندن ایراد کرده است. او در این کتاب درباره مقام ایران در تاریخ اسلام سخن گفته است. در این کتاب عبارات و اشعاری از کتب متقدمان عرب آمده که نقل آنها موجب مزید بصیرت خواننده می‌گردد؛ بنابراین آن ابیات و عبارات از کتب مختلف در حواشی آورده شده است.

پژوهش‌ها/پژوهش‌های عمومی
کتاب
627678750dd55.png

اندرزنامه اسدی طوسی

علی بن احمد متخلص به اسدی پسر ابونصر احمد ابن منصور است که وی نیز اسدی تخلص داشته است. اسدی صاحب گرشاسب‌نامه است. گرشاسب‌نامه به بحر متقارت و به اسلوب شاهنامه است. جمعی آن را بهتر از شاهنامه و گروهی با آن برابر دانسته‌اند، برخی هم میانه‌روی کرده و گفته‌اند شاهنامه افصح و گرشاسب‌نامه ابلغ است؛ اما زنده‌یاد رشید یاسمی در این کتاب می‌گوید گرشاسب‌نامه با وجود کمال بلاغت و فصاحت و محسنات بسیار، به هیچ‌وجه قابل قیاس با نامه ملی فردوسی نیست. در این کتاب اندرزهای گرشاسب‌نامه از کتب مختلف گردآوری شده است.

نظم/شعر کلاسیک/گزیده‌ها شعر کلاسیک
کتاب