ادب تعليمي يکي از انواع ادبي است که از ساحت اخلاقي و آموزش ويژه‌اي سخن مي‌گويد. آنچه در آثار ادبي تعليمي، تعليم و پند و اندرزهاي اخلاقي را حلاوت بخشيده است و تاثيرگذاري آن را دو چندان ساخته است، استفاده از ابزار کارآمد تمثيل است که با بسامدي درخور توجه در متون تعليمي ادبي نمود يافته است. پديد آورنده آثار تعليمي براي تقرير و توضيح مطلب اخلاقي خود يا ايضاح و تثبيت آن در ذهن مخاطب از اين شيوه ادبي بهره مي‌جويد. يافته‌هاي تحقيق بيانگر آن است که کاربرد فراوان تمثيل در آثار ادبي تعليمي، حاکي از ارتباطي دوسويه ميان تعليم و تمثيل است به گونه اي که گوينده با تمثيل، بر مفاهيم اخلاقي که غالبا مطلبي معقول و غير حسي اند تاکيد کرده، با تصريح آن، مخاطبان خود را که غالبا از مردمان عامي‌اند، متوجه آن مي‌کند. با تکيه بر نتايج حاصل از اين تحقيق مي‌توان گفت که تمثيل يکي از مختصات و ويژگي‌هاي آثار تعليمي ادبي است و نمي‌توان آن را صنعت ادبي (البته در اين نوع از آثار) ناميد.

منابع مشابه بیشتر ...

616429bd73efa.jpg

سی فصل

قطب الدین عطار نیشابوری

سی فصل حضرت قطب‌العارفین شیخ فرید‌الدین عطار نیشابوری با مقدمه و شرح‌حال و تصحیح و مقابله با نسخ متعدده به اهتمام تقی حاتمی و خرج کتابخانه مرکزی به طبع رسید.

5e9b578059818.jpg

انجمن دانش

احمد وقار شیرازی

احمد وقار شیرازی (1234 ـ 1298 هـ.ق) فرزند مهتر وصال شیرازی یکی از چهره‌های درخشان ادبی قرن سیزدهم هجری سرزمین هنرپرور شیراز است که افزون بر آنکه شاعری چیره‌دست و دانشمندی بزرگ می‌باشد، در نویسندگی نیز مردی یگانه یگانه و نام‌آور است. «انجمن دانش» کتابی است آمیخته به نظم و نثر. این کتاب حاوی حکایت‌های تعلیمی، اخلاقی و اجتماعی است که وقار شیرازی آن را در سال 1281 هجری قمری به تقلید و شیوه گلستان و به نثر مسجع نوشته است. البته این اثر در بین مردم شناخته شده نیست.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

5f60e3bcdbdf0.png

کلیات سلمان ساوجی

سلمان ساوجی از قصیده‌سرایان بزرگ ادب فارسی است. قصیده‌های طولانی و با این وجود، متحد و منسجم و تصویرگری‌های زیبا و مضمون‌‌آفرینی‌های وی جالب توجه است. صناعات شعری در قصاید او جایگاه خاصی دارد و به عقیده وی، قدرت شاعری در توانایی به‌کارگیری صناعات ادبی در شعر است. بیشتر قصاید سلمان در مدح سلاطین و وزرا و اندکی نیز در موضوعات اخلاقی، دنیاگریزی و نعت پیامبر و ائمه است. این کتاب، متن مصحح دیوان کامل اشعار او با ارائه نسخه‌بدل‌ها بدون دخالت دادن ذوق شخصی و اتکا به نسخه اساس است.

نظم/شعر کلاسیک/دیوان
کتاب
5937530a6e61f.jpg

دانشنامه زبان و ادبیات فارسی ازبکستان ( قرن بیستم تا کنون )

ازبکستان تاریخ درخشانی در ساحت ادبیات فارسی دارد و میراث گرانمایه ای از نامداران این سرزمین چون رودکی، عروضی سمرقندی، سیدای نسفی و ... بر جای مانده است. دانشنامه الفبایی پیش رو به زندگی و آثار شخصیت‌های برجسته ادبی، شاعران، دانشمندان و نویسندگان ادبیات فارسی ازبکستان و وضعیت ادبی این کشور در قرن بیستم می پردازد. همچنین محققان و مترجمانی که در تحقیق، پژوهش و معرفی ادبیات فارسی در ازبکستان نقش داشته ‌اند، مورد توجه قرار داده و اطلاعات سودمندی در رابطه با محافل ادبی، تذکره‌ها، مراکز، بنیادها، نشریات ادبی و گزیده های شعر فارسی ارائه می کند. این کتاب که توسط جمعی از نویسندگان و به سرپرستی عباسعلی وفایی تدوین گردیده است، در سال 1385 توسط انتشارات بین‌المللی ‌الهدی منتشر گردید.

پژوهش‌ها/پژوهش‌های عمومی ادبی پژوهش‌ها/پژوهش‌ در شعر و شاعران
کتاب