فریدون تنکابنی (متولد 1316 ش) طنزپرداز و نویسنده ایرانی است که در خانواده ای فرهنگی در تهران به دنیا آمد. پدر و مادر وی معلم و خود نیز در جوانی معلم ادبیات فارسی بود. وی در بیست و چهار سالگی اولین داستان خود «مردی در قفس» را به چاپ رساند و با نشریات مختلف همکاری می کرد. وی عضو کانون نویسندگان ایران بود ولی به دلیل فعالیت های سیاسی در حزب توده، از آنجا اخراج شد و چند سال بعد عازم آلمان شد. یادداشت های شهر شلوغ او یکی از مشهورترین کتاب های اوست. از وی تا کنون هیجده کتاب به چاپ رسیده است. وی در آثارش بیشتر به انتقاد اجتماعی و زندگی بی امید معلمان و کارمندان پرداخته است. این کتاب شامل 25 یادداشت و اندیشه ها و دیدگاه نویسنده به مسائل اجتماعی خود است که در سالهای 48 – 38 شمسی نوشته شده و برای اولین بار در سال 1348 ش به طبع رسید.

منابع مشابه بیشتر ...

65bfa9df2c7a4.jpg

تذکره شبگرد (معاریف علم و ادب و هنر آذربایجان غربی)

غلامرضا دانش فروز

این مجموعه مشتمل است بر معرفی شاعران، نویسندگان، عالمان، عارفان، خوشنویسان و دست اندر کاران موسیقی در استان آذربایجان غربی در دوره معاصر .در کتاب نمونه‌ای از اشعار شاعران به ترکی یا فارسی درج گردیده است ;همچنین علاوه بر ذکر احوال و آثار، پاره‌ای از مختصات شعری و دیدگاه‌های اشخاص نیز به اجمال بررسی شده است .

63ecef8340148.jpg

از پوشکین تا شولوخوف

کتاب تحلیلی است بر ادبیات روسیه در آثار پوشکین، لرمانتوف، داستایفسکی ، گوگول، گنچاروف، تولستوی و چخوف. ادبیات روس یکی از مهمترین ادبیات ملی جهان است که سهمی مهم در ادبیات جهانی دارد. از قرن ۱۱ میلادی آثار و نویسندگانی به زبان اسلاو شرقی وجود داشته اند. در زمان تزارها، اروپایی نمودن جامعه و فرهنگ روس بیش از ۱۲۰ سال طول کشید. در دهه ۳۰ قرن بیست، مکتب ادبی رئالیسم سوسیالیستی کوشید تا مکتب ادبی حاکم در شوروی سابق گردد. روسها وابسته به خانواده زبانی و قومی اسلاو هستند. قرنها ترکهای تاتار و خزرها از همسایگان جنوبی اسلاوهای روس بوده اند. در سال ۹۸۸ میلادی، مسیحیت دین رسمی روسیه شد. تاتارها بعدها سه قرن بر روسیه حاکم شدند. سرانجام خانواده رومانف در سال ۱۶۱۳ به تخت سلطنت روسیه نشست. پتر کبیر در سال ۱۶۸۹ تزار روسیه شد و ۳۰ سال حاکم این کشور بود. وی میگفت که او "آموزنده ای میان آموزنده ها است". ادبیات روس میان سالهای ۱۷۹۰-۱۷۰۰، میان باروک و کلاسیسم بود. در روسیه پیش از انقلاب اکتبر، مکتبهای ادبی مانند باروک، کلاسیسم، احساسات گرایی و روکوکو حاکم بودند. در سال ۱۷۴۸ آکادمی علوم، و در سال ۱۷۵۵ دانشگاه مسکو و مرکزی برای تحقیق و تبلیغ ادبیات افتتاح شدند در قرن ۱۸ اشرافیت روس بود که به دلیل باسواد بودن، قشر حامل ادبیات گردید. لوموسف یکی از آغازگرایان رفرم زبان و تئوری ادبی در روسیه تزاری است. در سال ۱۷۳۹ زبان اسلاوکلیسایی جای خود را به عناصر زبان امروزی روسی داد. گرچه لوموسف خود را خادم دولت و سلطنت تزار میدانست، از زمان او زبان ادبی امروزی روس آغاز به رشد نمود و زبان رسمی روسیه فعلی شد. آموزه رئالیسم سوسیالیستی با همان سهولتی که به دروغ، خود را وارث سنت ملی میدانست، خود را به مردم تحمیل میکرد. در واقع در قرن نوزدهم عده زیادی از روشنفکران روس بودند که هنر در نظر آنها مسئولیت اجتماعی سنگینی داشت، زیبایی هنری را فدای صداقت و حقیقت می کردند و میخواستند که هنرمند نقش نوعی پیامبر اجتماعی را ایفا کند. رمان "چه باید کرد؟" اثر چرنیشفسکی به صورت تیپیک بیانگر این طرز تفکر است که در آن روزگار آزادانه انتخاب شده بود. این رمان با مضمونی فمینیستی بر جنبش آتی ازادی زنان در روسیه تاثیر بسزایی داشت. بدین ترتیب میتوان نویسندگانی از قبیل نکراسف، پیساروف، دابرولیوبوف و نقاشانی مانند رپین را پیشاهنگان رئالیسم سوسیالیستی به حساب آورد. از نگاه فرمالیست ها، آموزه رئالیسم سوسیالیستی از آمیزش دید بی اندازه ساده انگارانه ای از واقعیت با تلاش مبتذلی دنبال نفع شخصی به وجود آمده است. جنبش فرمالیسم روسی در سال ۱۹۱۴ آغاز و در آخرین سالهای دهه ۱۹۲۰ در پی حمله های رژیم استالینیستی از هم پاشید.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

636f97f25a8d6.jpg

اندیشه و کلیشه و چند مقاله دیگر

فریدون تنکابنی

تنکابنی که بیشترین نوشته های جذابش را در نقد مدرنیسم غیر اخلاقی و ناپایداری اخلاق طبقه متوسط نگاشته است با تندترین شیوه ها این گروه نوکیسه شهر نشین را- که اخلاق خود را قربانی مظاهر زندگی جدید و رفاه آن کرده اند به طنز می کشد. او در ملاحت های پنهان و آشکار خرده بورژواها صریح ترین نقد خود را نسبت به مسائل اجتماعی ارائه می کند. یک نگاه سوسیالیستی در پس نوشته های تنکابنی پیداست. او پیش از آنکه از یک رفتار یا یک منش خاص انتقاد کند، نگاه منتقدش را متوجه یک گروه یا طبقه اجتماع می کند. طبقه متوسط. او این طبقه را بی ریشه؛ مقلد، خائن و بی اخلاق می خواند و آنان را دور از هر اصول گرایی و یا اندیشه آرمانی می بیند. او به مظاهر زندگی جدید بدبین است و آنان را به تمسخر می گیرد. طنز تنکابنی طنز سیاه است. اگر چه در این آثار طنز آمیز خواننده با دنیایی از موضوعات خنده آور روبه رو می شود، اما تلخی و سیاهی سرنوشت کسانی که درمعرض ابتذال قرار دارند او را آزار می دهد.

پژوهش‌ها/نقد و نظریه ادبی
کتاب
5fc8c8e9eb1dd.jpg

چای، گپ و سیاست

فریدون تنکابنی

کتاب چای، گپ و سیاست نوشته‌های پراکنده‌ای مربوط به رویدادهای روز است که در سال 1357 و توسط فریدون تنکابنی نویسنده کتاب منتشر شده است

نثر
کتاب