تاريخچه مطالعات مربوط به خطاهاي گفتار حكايت از رويكردهاي گوناگون به اين پديده دارد. پژوهشگران با هدف آزمون نظريه‌هاي شناختي به بررسي جنبه‌هايي خاص از اين پديده از دريچه روانشناسي زبان پرداخته‌اند. عده‌اي ديگر تلاش كرده‌اند تا با ديد زبان‌شناختي به خطاي گفتار انواعي از طبقه‌بندي را براي آن به دست دهند. اصطلاح‌هاي گوناگوني در اين حوزه رواج دارد. بررسي و مقايسه تعارفي كه از اين اصطلاح به دست داده شده نشانگر ميزان زيادي از هم‌پوشي بين تعاريف است، به گونه‌اي كه به نظر مي‌رسد حدود هر يك به روشني تبيين نشده است. براي بررسي خطاهاي گفتار در زبان فازسي. پژوهشي با استفاده از داده‌هاي ميداني انجام شد. تعداد 1064 مورد خطاي گفتاري در محور زباني شامل مقوله‌هاي واجي، ساختواژي و نحوي، محور فرازباني شامل رابطه‌هاي جايگزين، جا به جايي، افزايش، حذف و تلفيق طبقه‌بندي شدند. همچنين براي بررسي رابطه متغيرهاي جنسيت و ميزان تحصيلات با اجزاي طبقه‌بندي و فراواني خطاها در هر يك از اجزا، خطاها بر اساس متغيرها تفكيك و در جداول ثبت شدند و 6 آزمون مجذور خي انجام شد. نتايج آزمونها نشان داد كه بين دو متغير پژوهش و اجزاي طبقه‌بندي رابطه وجود ندارد. از سوي ديگر مشخص شد كه متغير جنسيت با فراواني خطاها در اجزاي طبقه‌بندي زباني و فرازباني رابطه دارد. همچنين معلوم شد كه بين متغير ميزان تحصيلات و فراواني خطاها در محور فرازباني رابطه وجود دارد. اما نتايج آزمون وجود رابطه بين اين متغير و فراواني خطاها در محور زباني را رد كرد.

منابع مشابه بیشتر ...

64e778a9452bb.jpg

اشتباهات رایج در زبان انگلیسی

عبدالله توکل

مولف کتاب در مورد علت تالیف کتاب اینچنین می‌گوید: "... ما در اینجا دشواریهای زبان انگلیسی را تا آنجا که مقدور بوده است باز نموده ایم و کوشش بکار برده ایم که موارد اختلاف زبان فارسی و زبان انگلیسی را روشن کنیم تا گروهی که در کشور ما به آموختن زبان انگلیسی همت گماشته اند از دشواریهایی که بر سر راه دارند آگاه شوند. در این کتاب صدها تست گوناگون درباره اسم و فعل و صفت و حرف اضافه و قید و مطالب دیگر گرد آمده است و قسمت بیشتری از آن مسائل که همیشه دانش آموزان و دانشجویان را گرفتار اشکال می کند گشوده شده است"

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

58c629855ffb2.PNG

C-Test و سنجش توانایی عمومی زبانی

علی افخمی

در تحقیق حاضر، گونه‌های مختلف C-Test بعنوان آزمونهایی برای سنجش توانایی عمومی زبانی مورد بررسی قرار گرفتند. در آغاز C-Test بعنوان گونه اصلاح شده آزمون بسته ( cloze) به رشته آزمون سازی زبان وارد شد و جایگاه خود را پید اکرد . اولین C-Test از طریق حذف نیمه دوم کلمات (بصورت یک کلمه در میان ) در یک متن چند پاراگرافی ساخته شد، عمل حذف از جمله دوم متن آغاز می‌شد. بررسی‌های متعدد نشان دادند که این آزمون می‌تواند توانایی عمومی زبانی را همانند تافل و آزمون بسته اندازه بگیرد. هدف تحقیق حاضر این که یکبار دیگر روی نتایج تحقیقات قبلی صحه بگذارد. بدین منظور، ده گونه مختلف C-Test با استفاده از روش‌های حذف گوناگون ساخته شدند که یکی از این ده نوع براساس همان قاعده اول ساخته شد. این ده نوع C-Test به همراه یک تافل و آزمون بسته استاندارد در میان حدود 500 نفر دانشجوی سال آخر رشته زبان انگلیسی اجرا شد. نتایج تجزیه و تحلیل‌های آماری نشان داد که C-Test می‌تواند توانایی‌های متعددی را اندازه بگیرد که یکی ازآنها احتمالأ توانایی عمومی زبانی است و در این راستا، نمی‌توانند این توانایی را به طوریکسان اندازه بگیرند.

پژوهش‌ها/پژوهش‌های زبان‌شناسی
مقاله
580f03ad476df.PNG

زبان‌شناسي روايت

علی افخمی

روايت اصطلاحي فراگير براي ارجاع به انواع گسترده‌اي از نوشته‌ها و گفته‌هاست اما در تحقيق حاضر روايت در معناي ادبي آن مورد بررسي قرار مي‌گيرد كه شامل انواع ادبي چون رمان، رمان كوتاه و داستان كوتاه است. روايت در معناي ادبي آن از ديرباز حوزه تحقيق و پژوهش مكاتب ادبي مختلف به خصوص ساختگرايي روسي بوده است، اما فرضيه‌پردازان و منتقدان معاصر نيز روش‌هاي آن را در گرايش‌هاي مختلف و گاها متضاد خود به كار گرفته‌اند. در نوشته حاضر با طرح مفهوم «ديدگاه روايي» كه عمدتا از نظريات راجر فالر گرفته شده است، انواع مختلفي از راويان يك داستان معرفي و ارايه مي‌شوند. راوي يك داستان دروني باشد يعني به درون افكار و احساسات شخصيت‌ها نفوذ كند و يا بروني باشد يعني مثل خواننده داستان فقط ظواهر و رفتار شخصيت‌ها را ببيند و به افكار احساسات آنها دسترسي نداشته باشد. اين دروني و بروني بودن نيز به بخش‌هاي ديگري قابل تقسيم است. در ديدگاه روايي، به بررسي و نقد ديدگاه‌هاي زماني، مكاني و روانشناختي يك روايت و چگونگي تشخيص آنها پرداخته مي‌شود تا ديدگاه ايدئولوژيكي نويسنده يك داستان تعيين شود. در هر ديدگاه توانمندي و روشنگري ابزارهاي زبانشناختي در نقد آثار ادبي به تصوير كشيده مي‌شود.

پژوهش‌ها/پژوهش‌های زبان‌شناسی پژوهش‌ها/نقد و نظریه ادبی
مقاله