آدونیس را که می‌شناسید؟ شاعر سوری‌تبار لبنانی، همکار یوسف الخال (شاعر نوگرای نامدار) در مجله «شعر»، و سردبیر مجله «مواقف» از شاعران پیشتاز و بسیار نام‌آور امروز است که در اروپا هم خوانندگان بسیاری دارد. در نقد ادبی نیز صاحب نظر است، و به گفته دکتر مصطفی بدوی نوشته‌های انتقادی‌اش مانند شعر او آسان فهم نیست. آنچه می‌خوانید پژوهشی است استوار و بیطرفانه در نقد «نو» و «سنتی» همان بحث دیر آشنا، اما از زبان یکی از پیشگامان سمبلیسم در شعر نو، خواندنی است.

منابع مشابه بیشتر ...

6183ebb049a48.png

نوگرایی در شعر معاصر عرب

خلیل ذیاب ابوجهجه

این کتاب گرچه به صورت مستقیم درصدد بررسی روان‌شناسی و جامعه‌شناسی شعر نیست؛ اما در کنار بحث نوگرایی شعر، به سیر تحولات آن، از سال‌های قبل از اسلام تا اواخر قرن بیستم می‌پردازد و آن را در دو بعد قالب و محتوا مورد بررسی و ارزیابی قرار می‌دهد؛ ضمن آنکه در ادامه بحث و توضیح هر یک از دوره‌های سیاسی ـ ادبی، به تعدادی از شاعران برجسته آن عهد نیز اشاره می‌کند. گفتنی است نوگرایی مورد بحث در این کتاب، تنها به سیر تحولات شعر می‌پردازد و از ورود به مباحث و موضوعات نثر، به طور کلی خودداری نموده است.

6076d3a52ed16.png

تاریخ تمدن (جلد اول): از آغاز آفرینش تا تمدن مادی

نظام الدین مجیر شیبانی

یکی از مهم‌ترین مباحث تاریخ، مسئله تمدن است؛ یعنی تحولات عمومی بشر به طرف تکامل فکری که انسان را از بربریت به سوی تمدن سوق داده است و بررسی اوضاع و احوال اقوام و ملل که در این تکامل فکری بشری رل مؤثری بازی کرده‌اند. در این کتاب به تاریخ تمدن پرداخته شده و مباحثی چون تمدن و مفهوم آن، آغاز آفرینش، نژادهای انسانی، ایجاد و پخش تمدن در جهان، پیدایش نژاد سامی، تمدن‌های قدیم هند و چین، تمدن قوم یهود و ..... بررسی شده است.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

575de1391d9e3.jpg

پیش درآمدی بر شعر عربی

علی احمد سعید (ادونیس)

علی احمد سعید اسبر مشهور به ادونیس (متولد 1930) شاعر، نویسنده، منتقد سوری تبار و استاد ادبیات عرب است. این کتاب وی حاصل بررسی هایی است که در دوران مختلف انجام داده و در تألیف و بازنگری آن، اهدافی را دنبال کرده است: بازنگری در میراث شعر عرب، بررسی دگرگونی شعر عربی و سیر تغییر در برداشت آن، سنجش نوشتار انواع ادبی اعم از نثر، داستان و شعر و ...، بیان ارزش اثر یا نوآوری در ابعاد انقلاب. کاظم برگ نیسی ترجمه این کتاب را به عنوان اولین کتاب از این نویسنده به طبع رسانده است. بخش نخست کتاب، مقدمه ای است که ادونیس بر گلچین سه جلدی «دیوان الشعر العربی» نوشته است که بعد آن را به صورت جداگانه به چاپ رساند. این ترجمه علاوه بر این مقدمه،‌ شامل دو سخنرانی ادونیس است که در 1984 در پاریس ایراد کرده. پیش درآمدی بر شعر عربی (شامل پذیرش، پرسش، صنعتگری، حال و سرآغاز دگرگونی، افق های آینده)، بوطیقا و گفتار بنیادی جاهلی، ‌بوطیقا و فضای قرآنی مطالب این کتاب را تشکیل می دهد.

پژوهش‌ها/نقد و نظریه ادبی
کتاب