586d48a8c2a71.PNG

دیوان مجمر؛ مشتمل بر نثر، غزل، قصیده، قطعه، مقنوی، رباعی و فرد بیت

مکان چاپ: تهران ناشر: کتابفروشی خیام تاریخ چاپ: ۱۳۴۵ هجری شمسی زبان: فارسی

سیدحسین طباطبایی متخلص به مجمر اصفهانی به سال 1190 هجری قمری در روستای کویری زواره بر سر راه کاشان و یزد متولد شد. وی که از سادات طباطبایی زواره بود، مقدمات علوم را نزد پدر آموخت و از رهگذر آشنایی با میرزا عبدالوهاب معتمدالدوله نشاط اصفهانی به دربار خاقان قاجار راه یافت و از شاعران بزرگ انجمن ادبی نشاط گردید. او در سن 35 سالگی درگذشت و در قم به خاک سپرده شد. مجمر اصفهانی از سرایندگان معروف عصر قاجار و مجتهدالشعراء دربار فتحعلی شاه بود. از مطالعه دیوان مجمر اصفهانی چنین برمی‌آید که وی بیشتر با هدف تحریض سپاهیان به جنگ با دشمن و آن هم در قالب مدح پادشاه ـ به عنوان فرمانده اصلی جنگ‌ها ـ اقدام به سرودن شعر کرده است. مجمر اصفهانی حدود سه سال پیش از انعقاد عهدنامه گلستان درگذشت، بنابر این روزهای سخت نبرد و اشغال بخش‌هایی از سرزمین ایران توسط روس‌ها را ندید. چه بسا چنانچه اوضاع بد سیاسی آن روزگار پرآشوب را بیشتر و بهتر می‌دید، بر حجم گفتار خود درباره این جنگ‌ها می‌افزود و لحن بیان خویش و روزنه نگاهش را نیز تغییر می‌داد. دیوانی که از او در دست است، مشتمل است بر غزلیات، قصاید، قطعات، ترجیع‌بند، ترکیب‌بند، رباعیات، مفردات و مثنوی کوتاهی با چند صفحه نثر است.

منابع مشابه بیشتر ...

65b641198b775.jpg

دیوان اشعار &am

ابوالقاسم سالاری (حیران)

دیوان اشعار "سلام" مشتمل بر غزلیات، قصاید، مثنویات، قطعات، رباعیات و دیگر منظومات اثر ابوالقاسم سالاری (حیران) است که در سال 1358 در قم منتشر شده است.

658982692aa2c.jpg

سرایندگان شعر پارسی در قفقاز

عزیز دولت آبادی

این کتاب دارای چهار فصل و مجموعا دربرگیرنده زندگی و آثار ۲۲۷ نفر از پارسی سرایان قفقاز است. هر فصل به شاعران یک منطقه قفقاز (آران، ارمنستان، داغستان، گرجستان) اختصاص یافته است. نخستین شاعری که زندگی و احوالش در این مجموعه معرفی شده، «ابوالعلای گنجه ای» متوفی به سال ۵۵۴ ه.ق و آخرین آنها، «ناظم ایروانی» متولد سال ۱۳۴۲ ه. ق است. در پایان کتاب نیز فهرست ماخذ و منابع به ترتیب الفبایی تخلص یا نام مولفان آمده است.