پروانه اعتمادی از بیست و یکم تا سی‌ام آذرماه مجموعه جدیدی از آثارش را با عنوان «جهیزیه دختر شاه‌پریان» در فرهنگسرای نیاوران به تماشا گذارد. این مجموعه که او خود، آنها را یک کل واحد می‌داند و نه تابلوهایی جداگانه، به وسیله چاپ و برش نقاشی‌های پیشین او با مدادرنگی و ایجاد ترکیب‌بندی جدیدی به آنها به وجود آمده است. نشر هنر ایران همزمان با این نمایشگاه برگزیده، آثار پروانه اعتمادی را به چاپ رسانده است. به بهانه چاپ کتاب و برگزاری نمایشگاه با او گفت‌وگویی کرده‌ایم که در ادامه بیان شده است.

منابع مشابه بیشتر ...

6405fe6c83084.jpg

همگامی نقاشی با ادبیات در ایران

م. مقدم اشرفی

کتاب حاضر، رساله ایست مختصر ولی مفید برای آشنایی با تاریخ نقاشی و همگامی این هنر با سخنوری در ایران. نویسنده کتاب، یک پژوهنده و سرشناس تاجیکی است که زبان مادری اش فارسی است و با ادبیات فارسی دری آشنایی دارد. از این رو درک زیبایی شناختی وی بر پایه برداشت هایش از محتوای ادبی نقاشی ها استوار شده است. ضمناً در این رساله پژوهشی نویسنده به منابع و آثاری دسترسی داشته است که نه فقط برای خوانندگان ایرانی بلکه برای پژوهندگان مغرب زمین تازگی دارد.

62dbed07948aa.jpg

جنگ سواران (در هنر ایرانی و هنر متاثر از هنر ایرانی در دوره پارت و ساسانی)

هوبرتوس فون گال

جنگ سواران پژوهشی است درباره نقوش برجسته حجاری شده بر روی صخره ها که از دوران پارتی و ساسانی به یادگار مانده است. این نقوش در مناطق مختلفی مانند بیستون، طاق بستان، فیروزکوه و تنگ سروگ قرار دارد. کتاب متشکل از چهار مبحث است. در مبحث اول با عنوان " آثار تاریخی" سه بخش با این عناوین به طبع رسیده است: 1. نقش برجسته های صخره های 2. پیکره سازی و نقاشی دیواری 3. نگین نقش برجسته شاپور در کتابخانه ملی پاریس. در مبحث دوم نویسنده "جنبه باستانی و تاریخی تصاویر جنگ سواران" را در سه بخش بررسی و ارزیابی می کند: "زمینه باستان شناسی"، "سواران زره پوش ایرانی به عنوان پدیده ای تاریخی"، "پیشگامان هنری و ویژگی های تصویر جنگ سواران". "مسئله استمرار و مفهوم محتوای نقشمایه ها" عنوان سومین مبحث کتاب است. مبحث چهارم که "ضمیمه تشریحی" عنوان گرفته، از نقش برجسته شاپور اول سخن به میان آمده است. صفحات پایانی به تصاویری از نقوش و فهرست اعلام اختصاص دارد.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

58dbda1e83b87.jpg

زنان موسیقی ایران از اسطوره تا امروز

توکا ملکی

در کتاب حاضر روند شکل ‌گیری و تحولات موسیقی در ایران، به ویژه در حوزه زنان بررسی شده است. در همین راستا زنان موسیقی ‌دان و آواز خوان ایرانی براساس ادوار تاریخی معرفی شده اند. توکا ملکی (1352- ) پژوهشگر هنر در فصل نخست این کتاب به رابطه اسطوره با شعر، ادبیات و موسیقی اشاره نموده و در فصل دوم اشکال و کیفیت موسیقی پیش از اسلام را تشریح کرده است. فصل سوم به ویژگی‌های موسیقی در دوره خلفا، امویان، عباسیان، تیموریان، صفویان و زندیه می پردازد. فصول چهارم و پنجم به معرفی موسیقی، موسیقی دانان، و آواز خوانان زن در دوران قاجار و پهلوی اختصاص یافته است. فصل ششم مشتمل بر مطالبی در رابطه با آهنگسازان، نوازندگان، خوانندگان، روزنامه ‌نگاران و نویسندگان زن پس از انقلاب اسلامی است. بخش پایانی کتاب به زنان در موسیقی فولکلور و محلی ایران می پردازد. این کتاب در سال 1380توسط انتشارات کتاب خورشید در اختیار علاقمندان قرار گرفت.

هنر/مطالعات عمومی
کتاب