جوانمردان علاوه بر صفات نیکوی انسانی مقید به انجام آداب و رسومی ویژه بودند که معرف جوانمردی بود. به تدریج اساس مذهب تصوف بر اسلام و فتوت استوار شد و آداب جوانمردی در رسوم خانقاهی میان صوفیان متداول و مرسوم گردید. شناخت جوانمردان، از عوامل كرامت و سرافرازی مسلمانان است و اعمال نیکوی آنان چون عدالت، رافت، انصاف، سخاوت، گذشت، بزرگ‌ منشی و ... از همت والای ایشان حكایت می‌كند که الگوی تربیتی شایسته ای به شمار می آید. ابوعبدالرحمن سُلمی (312-412 قمری) در کتاب الفتوة که کهن ترین کتابی است که به آداب و شرایط جوانمردی اختصاص یافته، به تبیین جایگاه و شخصیت جوانمردان (نزد خدا و رسول) و فرهنگ و آداب جوانمردی پرداخته و نمونه‌هایی از جوانمردان نظیر ابوذر را معرفی كرده است. این کتاب که منبع فتوت نامه های بعدی به شمار می آید، در 5 بخش تدوین شده است. کتاب پیش رو با ترجمه دکتر قاسم انصاری و یادداشت مترجم بر این اثر، در سال 1385 توسط انتشارات حدیث امروز در اختیار پژوهشگران قرار گرفت.

منابع مشابه بیشتر ...

6627c71513b0c.jpg

عرفان ایران - جلد 33-34

مصطفی آزمایش

فهرست شماره 33-34 عرفان ایران به این شرح است: در قسمت مقالات, معنای اولیه شیعه: به مناسبت میلاد امام حسین (ع) از حاج نورعلی تابنده؛ اسم و مسمی از حسن ابراهیمی؛ علم و معرفت از دیدگاه ابونصر سراج طوسی از جمشید جلالی؛ نظر میرزای قمی درباره خطبه البیان از رضا اسدپور؛ نشر متون صوفیانه مفید است یا مضر از سیدمحمدعلی جمالزاده؛ شرح زندگی بزرگان نعمت اللهی در دکن از عبدالجبار خان آصفی نظامی و ترجمه شاهد چوهدری؛ درک یک عالم معنوی از هانری کربن و ترجمه مرسده همدانی؛ در قسمت تصحیح متون، رساله منامیه از میرسیدعلی همدانی و تصحیح روح الله رجبی؛ و در قسمت عرفان و هنر، متافیزیک شعر از سیدحسن امین؛ حیرت صوفیانه و هنر اسلامی از آندری اسمیرنوف و ترجمه اسماعیل پناهی؛ در بخش عرفان و ادیان، فیلوکالیا: کتاب مقدس عرفان مسیحی ارتدکس محبوبه هادنیا؛ در قسمت معرفی کتاب نام پنج کتاب آمده است: اندر اسلام ایرانی اثر هانری کربن از زینب پودینه آقایی و رضا کوهکن؛ تجلیات معنویت اسلامی اثر سیدحسین نصر از فاطمه شاه حسینی؛ پرتوهای چینی نور تصوف اثر ساچیکو موراتا از حسن مهدی پور؛ کتاب تصوف به کوشش جمیل چیفتچی از اسری دوغان؛ مبانی هنر اسلامی ترجمه و تدوین امیر نصری از حجت پویان.

6627c2a197e77.jpg

عرفان ایران - جلد 31-32

مصطفی آزمایش

فهرست شماره 31-32 عرفان ایران به این شرح است: در قسمت مقالات, موسی و خضر (ع) دکتر نورعلی تابنده، تصوف و وضعیت فرهنگی ما از سعید سرمدی، میشل والسان و طریقه شاذلیه، شرح احوال داوود طائی از حسن مهدی پور، شیخ عبدالحلیم محمود از فرشته سخایی و فاطمه غلام نژاد، مولوی و مولویه از ویلیام چیتیک و ترجمه فاطمه شاه حسینی، در قسمت تصحیح متون، مجالس المومنین از شهرام پازوکی، در قسمت عرفان و ادیان، گزیده ای از عرفان مسیحی از جیمز کاتسینجر و ترجمه ابوالقاسم پیاده کوهسار، رمز پرندگان در ادیان از مانابو وایدا و ترجمه سمانه گچ پزیان، در قسمت عرفان و هنر، تاثیر زبان عربی بر هنرهای بصری اسلامی از تیتوس بورکهارت و ترجمه امیرنصری؛ کار در زندگی معنوی از فریتوف شوان و ترجمه پریسا خداپناه؛ و معرفی کتاب: عرفان، اسلام و ایران از شهرام پازوکی؛ صوفی و شعر اثر محمود ارول قلیچ از تورقای شفق؛ حیات تصوف در دوران عثمانی اثر عثمان تورر از اسرا دوغان.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

560a8f9d315e3.PNG

تاریخ الصوفیه

ابوعبدالرحمن السلمی

این کتاب که توسط یکی از قدیمی ترین و پرآوازه ترین نویسندگان صوفی و فقیه زمان خود حضرت ابوعبدالرحمن سلمی نیشابوری(۴۱۲ ه.ق.) نوشته شده است از معتبرترین و معروف ترین کتابهای صوفیه در دوره های آغازین تصوف بوده است و یکی از کتاب هایی بوده است که دست به دست بین صوفیان زمان رد و بدل می شده است . این کتاب در سیر حوادث روزگار متاسفانه مفقود شده بود که محقق و مترجم آن خانم غزال مهاجری زاده (عضو هیات علمی دانشگاه) پس از تحقیقی که در دانشگاه تهران ضمن دوره ی دکتری در مورد حضرت ابوالقاسم نصرآبادی، استاد سلمی و یکی از چهار موید حسین بن منصورحلاج انجام می دادند درصدد بازسازی و انتشار این کتاب ارزشمند برآمدند. موضوع این کتاب زندگی و اقوالات مشایخ نامدار صوفیه است. این کتاب غیر از کتاب طیقات الصوفیه می باشد و ابوعبدالرحمن سلمی آن را پیش از طبقات نوشته است. خواندن این کتاب گهربار و ذی قیمت را به تمامی دوستداران تصوف و عرفان اسلامی خصوصا دوستداران متون کهن و قدیمی این طریق توصیه می نماییم. این کتاب به اهتمام دکتر غزال مهاجری زاده توسط انتشارات طهوری در سال 1389 در تیراژ 1650 نسخه در تهران منتشر شده است.

نثر/متون کهن/عرفانی
کتاب