58e504f128329.jpg

دیوان قصائد ملاحسن آرانی (داعی)

مکان چاپ: قم ناشر: نورالسجاد تاریخ چاپ: ۱۳۸۳ هجری شمسی تیراژ: ۲۰۰۰ نوبت چاپ: اول زبان: فارسی

حسن بن یعقوب آرانی (1193 – 1310 قمری) معروف و متخلص به داعی، از جمله ادیبان و شاعران خطه آران و بیدگل کاشان در قرن 13 هجری است و به واسطه سرودن مدایح و مراثی خاندان پیامبر (ص)، جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده است. دیوان قصائد داعی در سال 1266 قمری و در زمان قدرت امیرکبیر تدوین یافته است. شاعر در این دیوان در تلاش است در سرودن قصایده و ترکیب بندها به استقبال صباحی بیدگلی برود. ترکیب بند محتشم کاشانی نیز تاثیر و جایگاه خاصی در اشعار وی داشت. بخشی از این دیوان قصائد به مجالس منظوم در قالب یک مثنوی طولانی اختصاص یافته است که واقعه عاشورا را بدون پیرایه های ادبی روایت می کنند. این دیوان در سال 1383 به اهتمام حبیب الله سلمانی آرانی و توسط انتشارات نورالسجاد در اختیار علاقمندان قرار گرفت.

منابع مشابه بیشتر ...

665898bb81f06.jpg

شکوه شعر عاشورا در زبان فارسی

محمدعلی مجاهدی (پروانه)

نگارنده در این کتاب، از کم و کیف واقعه عاشورا و جایگاه آن در شعر فارسی سخن می‌گوید و در این راه، مباحث کتاب را با شواهد مختلفی مشحون می‌سازد . کتاب با بررسی شعر از منظر قرآن و سنت آغاز می‌شود ;سپس از شعر عاشورایی و شعر آیینی تعریفی به دست داده شده، موضوعات شعر آیینی و چهره‌های شاخص آن تا سده نهم معرفی می‌گردد ;آن گاه از پیشینه شعر عاشورا در زبان فارسی سخن می‌رود .مبحث بعدی کتاب درباره سیر تطور تدریجی شعر عاشوراست که این موضوعات را شامل می‌شود" :عوامل دخیل در تطور بیرونی و ساختاری شعر عاشورا " و "عوامل دخیل در تطور درونی و محتوایی شعر عاشورا ."مطالب بعدی کتاب عبارت‌اند از" :رویکرد شاعران به مفاهیم ارزشی عاشورا در دو دهه اخیر"، "بایدها و نبایدها در شعر عاشورایی "و "بررسی نوحه‌ها و شعارهای عاشورایی ."

62c6ec2389d46.jpg

دیوان غزلیات و قصاید و تضامین مرحوم آیه الله حاج شیخ عبدالرحمن لرستانی متخلص به (حیرت)

عبدالرحمن لرستانی متخلص به (حیرت)

کتاب حاضر، دیوان غزلیات و قصاید و تضامین مرحوم آیه الله عبدالرحمن لرستانی متخلص به "حیرت" است. وی در دوره زندگی سیاسی پاکبازی و بلندنظری و آزاد خواهی را مدنظر داشت. قسمتی از زندگی مرحوم حیرت مصادف با دوره مبارزات مشروطیت و روزگار استبداد صغیر بود و از این جهت پاره ای از اشعار غزلیات این دیوان بدان حوادث و ماجراها توجه دارد. مرحوم آیه الله لرستانی به خاندان عصمت و طهارت علاقه و ارادت خاصی داشت و این شور محبت از خلال قصاید و مدایح این دیوان به خوبی مشهود است و همین علاقه روحی و ارادت شدید او را واداشت که بیشتر اشعار خویش را به ستایش و ذکر فضایل خاندان نبوت اختصاص دهد وی در لابه لای سخنانش حاصل زندگی خود را عرض ارادت و انقیاد به پیشگاه ذات رسالت پناهی و خاندان گرامش میداند