در اين پژوهش، از هيچ منبع نوشتاري استفاده نشده است و نگارنده، كه خود گويـشورِ اين گونه زباني است، داده‌هاي زباني را در مـدت 4 مـاه بـا مـشورت گويـشوران ايـن گويش جمع‌آوري كرده است. اما منـابعي هماننـد «خرمـا در فرهنـگ مـردم خـشت و دلـوار» (ســلامي1382)، «خرمــا در فرهنــگ مــردم كرمــان» (ســلامي 1383)، و «واژه‌هــا و اصطلاحات مربوط به درخت خرما در خاوران فارس» (منصوري 1386) در فـراهم شـدن اين پژوهش، به عنوان الگو و پيش‌زمينه، مؤثر افتاده‌اند .در اينجا واژه‌هاي مربوط به اجزاي درخت خرما، انواع خرما به لحاظ نوع، نام‌هـاي ميوه خرما در مراحل مختلف رشد، انواع غذاهاي قابـل تهيـه از خرمـا و صـنايع‌دسـتي حاصل از درخت آن درگويش كتيچي معرفي شده است.

منابع مشابه بیشتر ...

5d9e32b9835c9.png

واژه‌نامه و گویش گاوکشک

سیدحسن موسوی

این کتاب دربرگیرنده فرهنگ واژگان و بررسی علمی دستگاه‌های فعلی گویش مردم قریه «گاوکشک» در استان فارس است. این قریه یکی از روستاهای بخش کوهمره نودان است که در حدود صدکیلومتری جنوب غربی شیراز و در جاده کازرون قرار دارد. این روستا از روستاهای تاریخی است که در بسیاری از متون کهن نیز از این قریه نام برده شده است.

5c7c0b7526902.png

فرهنگ نثرهای فنی و مصنوع

محمود مدبری

به دلیل اهمیت نثرهای مزین و درسی بودن برخی از آنها و نیز رجوع بسیاری از محققان به اینگونه آثار، تهیه یک فرهنگ لغت جامع از اینگونه نثرها ضروری و لازم به نظر می‌رسید. بدین منظور کلیه آثار منثور فنی (نزدیک چهل اثر) به عنوان بهترین نثرهای منشیانه و فنی سطر به سطر خوانده شده و کلمات نسبتاً مشکل یا کاملا شاذ و نادر از لابلای سطرها یادداشت و استخراج شد. پس از الفبایی کردن فیش‌ها و بررسی مجدد یادداشت‌ها، همه لغات از روی فرهنگ‌های معتبر عربی و فارسی و نیز از روی یادداشت‌های برخی مصححان معنا شده‌اند. ابتدا لغت، سپس صورت آوایی کلمه و ماهیت زبانی و دستوری آن نوشته شده و بعد از معنی کلمات، نشانی شواهد به ترتیب تاریخی ثبت شده است.