اگر قبول کنیم در تاریخ مملکت ما مجموعه ای از شرح حال همه مردم و محیط زندگی و آداب و رسوم و وقایع بین آنها از قدیم تا به امروز در سراسر کشور است باید بپذیریم وقتی یک تاریخ کامل و واقعی خواهیم داشت که چنین مجموعه ای را به خصوص از طریق مشاهده عینی و تحقیق محلی و تطبیق با تاریخ برای هریک از شهرها و دهات فراهم کنیم به همین جهت ماخذ این کتاب در درجه اول عبارت از تحقیق و مشاهدات شخصی در محل و مصاحبات با مردم و بازدید شهرها و دهات می باشد به علاوه از کتاب تاریخ جهانگیره و بنی عباسیان بستک تالیف مرحوم محمد اعظم بنی عباسیان و کتاب لارستان کهن تالیف آقای احمد اقتداری و سایر منابع تاریخی و سازمانهای محلی هم استفاده شده است. بستک با آنکه بندر نیست ولی ارتباطی ناگسستنی ساکنین آن در گذشته و حال با خلیج فارس و تاثیر فوق العاده خلیج فارس در زندگی آنان و نفوذی که بستک سابقا از نظر سیاسی در خلیج فارس داشته است موجب شده که در نامگذاری کتاب هم این رابطه را حفظ کند. در این کتاب با اوضاع طبیعی و جغرافیایی بستک، تاریخ و مردم شناسی بستک، جغرافیای سیاسی بخش بستک، فرهنگ عامه و اقتصاد بستک نیز آشنا می شویم.

منابع مشابه بیشتر ...

662e578f6d4b6.jpg

قصه در قلمرو ادبیات شفاهی

محسن میهن‌دوست

ادبیات شفاهی ادبیاتی است که به دفتر نیامده و در سینه و یاد و حافظه هر ملتی وجود دارد. به گمان از زمانی که بشر برابر طبیعت قرار گرفت و خود را چیزی جز آن اما در آن دید ادبیات شفاهی پیدایی یافت. به عبارت دیگر ادبیات شفاهی از زمانی که انسان به گپ درآمد و زبان رابط او با جهان بیرونی و درونی اش شد، از مغز به مغز و از سینه به سینه، به امروز رسید. سرایندگان و گویندگان بیشتر و پیشتر گمنام بوده اند، و شک نیست که ادبیات شفاهی مثلا قصه حاصل تخیل و تمنییات گروهی است که گاه در تحت اوضاع و احوال همسان و گاه ناهمگون بزیسته اند...

661e8efb00522.jpg

جغرافیای تاریخی و تاریخ لرستان

علی محمد ساکی

سرزمین کهنسال دلاوران ایران باختری از نظر جغرافیای تاریخی و تاریخ مرموز و ناشناخته است. اگر آنطور که در خارج از ایران محققانی چون هرتسفلد، دمرگان، مینورسکی، رالنسن، سر ارول استین برای بررسی گذشته های این سرزمین کوشیده اند فضلای کشور نیز توجهی ابراز می داشتند. اینک بسیاری از زوایای تاریک تاریخ چند هزارساله میهن ما روشن شده بد. نخستین کتابی که درباره لرستان به چاپ رسید مجموعه ای از غلامرضا خان والی و انیس المسافر نام داشت. کتاب مذکور در بوشهر به چاپ رسیده و مشتمل بر آگاهی هایی در مورد جانوران شکاری و فرمانروایان لر از حسین خان والی تا زمان مولف است، پس از آن باید از جغرافیای نظامی لرستان تالیف سپهبد رزم آرا نام برد که مشتمل بر جغرافیای مناطق با توجه به جنبه نظامی انها و ورود قوای دولتی به لرستان و سرکوبی عشایر این منطقه می باشد. آقایان بهمن کریمی و محمدعلی امام شوشتری نیز چند صفحه ای از کتابهای جغرافیای تاریخی غرب ایران و تاریخ جغرافیایی خوزستان را به لرستان اختصاص داده اند. با این حال تا به امروز کتابی که منحصر به تاریخ یا جغرافیای تاریخی این قسمت از ایران باختری باشد تالیف نشده است.