ژان آنوی(1987 ـ 1910) نمایشنامه ‌نویس، کارگردان و داستان‌نویس فرانسوی در شهر بوردو به دنیا آمده است. آنتیگون معروف ترین اثر اوست. آنوی در سوم اُکتبر سال 1987 در شهر لوزانِ سوییس از دنیا رفت. نمایش مده آ داستان زنی به نام "مده" است که بخاطر عشق به همسرش ژازون شولای زرین قدرت را از سرزمین پدری اش می رباید، برادر خود را در راه فرار از کشورش می کشد و اعضای مثله شده ی او را در سر راه تعقیب کنندگانش پراکنده می کند تا با مشغول نگه داشتن آنها فرصت فرار بهتری پیدا کند. مردمان سرزمینش او را لعن و نفرین می کنند و او طرد شده از میهنش در راه عشق به ژازون از انجام هیچ جنایتی کوتاهی و دریغ نمی ورزد. مده که پس از ده سال زندگی مشترک با ژازون صاحب دو فرزند از اوست در سواحل شهر کورنت، محل حکومت کرئن منتظر همسرش ژازون است. خبر می رسد که ژازون در اقدامی غیر منتظره تصمیم به ازدواج با دختر کرئن گرفته و مده که قادر به عوض کردن تصمیم ژازون نیست، نقشه یک انتقام شوم را پی ریزی می کند. او تحفه ای برای دختر کرئن(عروس تازه) توسط فرزندانش به قصر می فرستد. تحفه عروسی، صندوق سیاهی است که مده از سرزمین پدری خود (کلشید) به همراه آورده است. نقابی زرین و تاجی الماس گونه که آغشته به زهری کشنده است. عروس که هدایا را در برابر آیینه ای به خود می آویزد به دام مرگ فرو می غلتد و کرئن نیز که برای نجات دخترش او را لمس می کند به کام مرگ کشیده می شود. مده در بخش پایانی تراژدی انتقام خود، سر فرزندان بی گناهش را می برد و پس از فرو کردن خنجر در قلب خود همه چیز زندگی اش را به شعله های آتش می سپارد. این کتاب در سال 1355 با ترجمه ی حسن جوادی توسط انتشارات آگاه منتشر شده است.

منابع مشابه بیشتر ...

64fc6ea985b4e.jpg

فرهنگ تئاترها و نمایشهای تلویزیونی

عباس جهانگیریان

“فرهنگ تئاترهای تلویزیونی” شامل مجموعه ای از آثار پخش شده از سال ۱۳۵۷ تا سال ۱۳۹۰ بوده که از سوی اداره کل آموزش و پژوهش سیما انتشار یافته است. فهرست نمایش های تلویزیونی آمده در این کتاب بر پایه سال تولید چینش شده است و مؤلف نیز در آغاز آن گذری بر روند تولید تئاتر تلویزیونی داشته است. مقدمه این کتاب را داریوش مؤدبیان نوشته و در بخشی از آن آورده است: “تئاتر تلویزیونی از گونه برنامه های تلویزیونی است و نه از انواع تئاتر به معنای صحنه ای آن. تئاتر تلویزیونی به هر شکل و نوعی که باشد بیشتر به تلویزیون تعلق دارد و به آن نزدیک تر است.”

62af2eda721e3.jpg

بچه های مسجد - دفتر نهم (مجموعه نمایشنامه)

نمایشنامه به عنوان یکی از ارکان اصلی شکل گیری هر اثر نمایشی همواره دارای اهمیت و جایگاه ویژه در دنیای نمایش بوده است ؛ چرا که نمایشنامه در اصل نقشه ی راه برای گروه های نمایشی محسوب می شود ، مسیری که اگر به درستی توسط نمایشنامه نویس تدوین شده باشد می تواند انرژی و توان گروه را به خوبی منسجم نموده و آنان را به سوی هدف نهایی پیش ببرد. دفتر تئاتر مردمی بچه های مسجد حوزه هنری با توجه به این امر مهم و به منظور تولید محتوای نمایش برای گروه های اجرایی ، اقدام به تهیه و انتشار مجموعه نمایشنامه های بچه های مسجد نموده است . مهم ترین ویژگی نمایشنامه های گردآوری شده در این مجموعه ، علاوه بر دارا بودن محتوا و مضمون دینی و مسجدی ، هماهنگی و تناسب این آثار با فضا ، امکانات و شرایط مسجد و گروه های مسجدی ، به لحاظ اجرایی است.