این کتب شامل 1300 مثل و اصطلاح زبان گیلکی است که به همت محمود پاینده طی هشت سال کوشش، جمع آوری شده است. علاوه بر آوانوشت اصطلاحات و مثل ها، برگردان فارسی آنها نیز آورده شده و کاربرد و کنایه های مثلها نیز به اختصار آمده. برای گویاتر کردن مثل ها نیز، مصرعها، بیتها، اصطلاحات و تکیه کلام های زبان های دیگر و نزدیک ترین معادل مثل های گیلکی آن آورده شده است. واژه نامه مفصلی نیز در پایان کتاب تهیه شده است. مؤلف در این کتاب از مجموعه مثلها و اصطلاحات کوهنشینان محمد ولی مظفری کجدی نیز بهره برده است. این تحقیق ارزشمند در زبان گیلکی به همت بنیاد فرهنگ ایران در سال 1352 شمسی به زیور طبع آراسته شد.
مولف کتاب درباره اسدآباد و مردان بزرگ آن از جمله سید جلیل القدری چون سید جمال الدین اسدآبادی که از طرف مادر با جمالی قرابت نسبی دارد و سایر بزرگان و شعرا و موقعیت جغرافیایی و تاریخی شهر، فرهنگ عامیانه و ضرب المثلهای محلی جشنها و سوگواریها چه خوب تحقیق کرده و همه را با ارائه سندی معتبر و ارزنده مقبول و خاص و عام قرار داده است و اگر هر شخصیتی درباره شهر خودش چنین تحقیقی را آغاز کند و آنطور که او به انجام رسانیده موفق شود واقعا کمک بزرگی به شناسایی شهرهای ایران شده است.
آب یکی از فراوان ترین ترکیبات عالم به شمار می رود. افکار و نظریات ملل مختلف درباره آب را می توان در کتب مختلف جستجو نمود که خود بحث مفصلی است. به طور کلی می توان گفت که ملل قدیم آب را محترم می شمردند و حتی برخی مانند ایرانیان آن را مقدس دانسته، برای نظافت و پاکیزگی و بهداشت آب و جلوگیری از بیماریهای ناشی از آلودگی آن دستورات و قوانینی وضع کرده بودند. مثلا از ریختن پلیدی ها و کثافات در آب جلوگیری می کردند و نمی گذاشتند آب خلوص و پاکیزگی خود را از دست بدهد و حتی هر فرد موظف بود اجسام خارجی احتمالی آن را بیرون آورد. در کتب مذهبی ایران باستان فصولی درباره آب هست که حدودی بر آن قائل شده است. بودن فرشته ای به نام "آناهیتا" خود اهمیت آن را روشن می سازد. اسلام نیز اهمیت زیادی برای پاگیزگی و بهداشت آب قائل است و در قرآن کریم چندین آیه در این باب یافت می شود. رسول اکرم و سایر ائمه طاهرین هریک نیز گفتاری در مورد آب دارند که در جای جای احادیث می توان یافت. مطالعه درباره آب چنان گسترده و گوناگون است که تحقیق و تدوین در هر مورد خود کتابی جداگانه و تخصصی خواهد شد و این مهم از توان یک تن خارج است مثلا: آب شناسی، آب از دیدگاه اقتصادی و ... کتاب حاضر شامل تعداد زیادی از ترکیبات، اصطلاحات، تعبیرات، تشبیهات، امثال و ... درباره آب می باشد که توسط هادی گروسین در سال 1377 تالیف شده است.
این کتاب دربرگیرنده حدود 1300 مثل و اصطلاح به گویش مردم جلگه و کوهستان «شرق گیلان» است. برگردان مثلها و اصطلاحات، خواننده را از مراجعه به فرهنگ لغات بینیاز میکند؛ برای استفاده زبانشناسان و دیگر محققان، آوانوشت، کاربرد و کنایههای مثلها نیز به اختصاص نوشته شده است. به دنبال هر مثل، مصراعها و بیتها و مثلها و اصطلاحات و تکیهکلامها از گویشهای دیگر، بهویژه زبان فارسی نزدیکترین معادل مثلهای گیلکی است که برای گویاتر کردن این مثلها گردآوری شده است.