کَلیله و دِمنه نوشتهٔ ویشنا سرما کتابی است از اصل هندی که در دوران ساسانی به زبان پارسی میانه ترجمه شد. کلیله و دمنه کتابی پندآمیز است که در آن حکایت‌های گوناگون (بیشتر از زبان حیوانات) نقل شده‌است. نام کتاب از دو شغال به نام «کلیله» و «دمنه» گرفته شده که قصه‌های کتاب از زبان آن‌ها گفته شده‌است. بخش بزرگی از کتاب اختصاص به داستان این دو شغال دارد. اصل داستان‌های آن در هند و در حدود سال‌های ۵۰۰ تا ۱۰۰ پیش از میلاد به وقوع می‌پیوندند. مجتبی مینوی دربارهٔ این کتاب می‌گوید: کتاب کلیله و دمنه از جمله آن مجموعه‌های دانش و حکمت است که مردمان خردمند قدیم گرد آوردند و «به هرگونه زبان» نوشتند و از برای فرزندان خویش به میراث گذاشتند و در اعصار و قرون متمادی گرامی می‌داشتند، می‌خواندند و از آن حکمت عملی و آداب زندگی و زبان می‌آموختند. کلیله و دمنه در واقع تألیفی است مبتنی بر چند اثر هندی که مهم‌ترین آن‌ها پنجه تنتره به‌معنی پنج فصل و به زبان سانسکریت است که توسط فیلسوف بیدبا و به‌دستور پادشاه هندی دبشلیم نوشته شده‌است. در روایات سنتی برزویه «مهتر اطبّای پارس» در زمان خسرو انوشیروان را مؤلف این اثر می‌دانند. نام پهلوی اثر کلیلگ و دمنگ بود. صورت پهلوی این اثر هم‌اکنون در دست نیست و در طول سالیان از بین رفته‌است؛ اما ترجمه‌ای از آن به زبان سریانی امروز در دست است. این ترجمه نزدیک‌ترین ترجمه از لحاظ زمانی به تألیف برزویه است.

منابع مشابه بیشتر ...

661fe09370ae6.jpg

راهنمای نوشتن واژه نامه های بسامدی فارسی

فرهنگستان زبان ایران

هدف کلی از فراهم آوردن واژه نامه های بسامدی دو چیز است: 1. تمام واژه هایی که در متن معینی به کار رفته است فهرست شود و جای هر واژه و تعداد دفعاتی که در متن به کار رفته است معلوم گردد. 2. تفاوتهای معنایی یک واژه در کاربردهای مختلف روشن شود.

65d0b5f6c73bf.jpg

رهنمای صنعت بدیع و قافیه (برای کلاسهای چهارم ادبی دبیرستانها)

علی اکبر صبا

در این کتاب سعی شده که مطالب صنعت بدیع و قافیه با همه دشواری اصطلاحاتشان آسان و ساده نوشته شود. طوریکه دانش آموزان محترم از دریافت معنی و سخن عاجز نباشند و زحمت استادان معظم حتی الامکان به هدر نرود.