ولايت، يکي از مسائل مهم در عرفان است که بسياري از عارفان بزرگ، پيرامون آن بحث کرده‌اند. اين مبحث فروعاتي پيدا مي‌کند، از قبيل تعريف ولايت، اقسام ولايت. ضرورت ولي در جهان هستي و ختم و لايت هر چند عرفا درباره اکثر اين مسائل اتفاق نظر دارند، ولي در مورد ختم ولايت اختلاف نظر مشاهده مي‌شود. سيدحيدر آملي، از عارفان بزرگ قرن هشتم است که با برقراري ارتباط بين تصوف و تشيع، به عنوان عارف بزرگ شيعه، با دقت اين مسئله را بررسي کرده و برخلاف ديگران که کوشيده‌اند سخنان عارف نامي، شيخ اکبر را توجيه کنند، به صراحت با او به مخالفت برخاسته و با توجه به دلايل عقلي و نقلي و کشفي، نظر وي را مبني بر خلافت حضرت عيسي (ع) به عنوان خاتم ولايت مطلقه رد مي‌کند و ختم ولايت مطلقه را مخصوص حضرت علي (ع) و خاتميت ولايت مقيده را ويژه حضرت مهدي مي‌داند. اين تحقيق که به روش اسنادي انجام گرفته، کوششي است براي تبيين نظرات اين دو شخصيت بزرگ در اين زمينه.

منابع مشابه بیشتر ...

62a4650057271.png

اللمعات الالهیة

ملا عبدالله زنوزی تبریزی

این رساله را ملاعبدالله زنوزی در فن و بیان تألیف کرده و مختصری در علم توحید تصنیف نمود که مشتمل باشد بر معرفت مبدأ اشیاء جل اسمه و معرفت صفات جمالیه و جلالیه او محتوی باشد بر براهین عقلیه قاطعه، به نهجی که هر مسئله‌ای از مسائل ربوبیه و هر عقیده‌ای از عقاید دینیه، به مرتبه مشاهده و عیان آید و احدی را در آنها مجال توقف و مقام تأمل نماند.

629757c81853f.jpg

انوار جلیه

ملا عبدالله زنوزی تبریزی

«انوار جلیه در کشف اسرار حقیقت علویه»، اثر ملا عبدالله مدرس زنوزى، کتابى است در شرح حدیث حقیقت، از کمیل بن زیاد، معروف به حدیث علوى که به درخواست فتحعلى شاه قاجار تألیف شده است. کتاب در سال 1247ق و به زبان فارسى و به نثرى منشیانه و متکلف، نوشته شده و با تصحیح سید جلال‌الدین آشتیانى در انتشارات امیر کبیر به چاپ رسیده است. کتاب با دو مقدمه از مؤلف آغاز و مطالب که در عناوین متعدد و مختلفى، سامان یافته، شرحى است بر حدیثى که گویند کمیل بن زیاد نخعى پیرامون حقیقت از امیرالمؤمنین(ع)، با عنوان «ما الحقیقه» سؤال نموده است. آخوند حکیم ملا عبدالله زنوزی از اعاظم فیلسوفان اسلامی سده‌ی سیزدهم هجری است که سالیان متمادی در حوزه‌های علمیه‌ی تبریز و کربلا و نجف و قم و اصفهان تحصیل کرده است و در علوم عصر خود از فقه و اصول و رجال و حدیث سرآمد اقران شده است. وی سال‌ها در حوزه‌ی اصفهان و سپس در عهد فتحعلی شاه قاجار در مدرسه‌ی «خان مروی» تهران به تدریس حکمت اشتغال داشته و مستفیدان و تلامیذ مبرزی مانند فرزند برومند خودش، موسوم به «آقا علی حکیم» و ملقب به «حکیم مدرس»، شیخ اعظم «شیخ مرتضی انصاری»، «علامه میرزا ابوالقاسم طهرانی نوری» معروف به کلانتر، و «آخوند حکیم ملا حسن خویی» را تربیت کرده است. حکیم ملا عبدالله در حوزه‌ی خان مروی علاوه بر تدریس «مبدأ و معاد» اثر ملاصدرا، «شوارق الالهام» و «شرح اشارات» خواجه‌ی طوسی و «معالم الاصول» و «شرح لمعه»، بینش فلسفی خویش را که آن را مکتب و «طریقت زنوزیه» می‌نامیم از طریق تألیفات خود نظیر:«لمعات الهیه فی المعارف ربوبیه»، «انوار جلیه فی کشف حقایق اسرار علویه»، «منتخب خاقانی»، «رساله‌ی علیه» و جز آن بیان می‌فرموده است.