انسان کامل مثل اعلاي الهي و آيت کبراي او است که بر صورت حق آفريده شده و کليد معرفت است. او نسخه حق است که عالم قائم به حقيقت اوست و افلاک با نفاس قدس او در گردش‌اند. او معلم ملائک است و اولين نور الهي که در عالم وجود ظاهر شد. از نظر ابن‌عربي، انسان ثمره وجود و کمال عالم کوني و غايت حرکت وجوديه و ايجاديه است. اول است به قصد، آخر است به ايجاد، قلب انسان کامل آيينه تجليات ذاتيه و اسمائيه است. از نظر مولانا، کاملان، نايب حق‌اند در روي زمين و سايه و ظل اويند؛ مرآه حق و آيه تمام نماي هستي که رابطه‌اش با حق بي‌واسطه است و از اين نظر، روح و دل عالم است. در اين تحقيق، نظريات اين دو عارف بزرگ درباره انسان کامل بررسي خواهد شد، تا اشتراکات و افتراقات آن روشن شده است.

منابع مشابه بیشتر ...

64e9e7169597e.jpg

دو رساله در فلسفه اسلامی‌: تجدد امثال و حرکت جوهری‌، جبر و اختیار از دیدگاه مولوی‌

جلال الدین همایی

در این مجموعه، دو رساله کوتاه از حکیم "عمر خیام"، متن عربی و ترجمه فارسی به طبع رسیده است .در رساله اول، سه مسئله مطرح و پاسخ داده شده است .این مسائل درباره نفوس ناطقه، حوادث امکانی باطل، و اثبات وجود زمان به حرکت و حد حرکت، و سپس قائم نبودن حرکت به ذات خود، است .رساله دوم نیز "پرتوی عقلانی بر موضوع علم کلی "نام دارد .

64e21608a40fa.jpg

فرهنگ اصطلاحات عرفانی محیی الدین ابن عربی

محیی الدین ابن عربی

کتاب حاضر شامل مجموعه ای از مفاهیم و تعبیرات عرفانی محیی الدین است که بر اساس کتابهای موجود وی، به خصوص فتوحات مکّیه و فصوص الحکم و تفسیر القران و التجلیات الهیه و ترجمان الاشواق تنظیم شده است. برای این کار مدت چهار سال به مطالعه آثار ابن عربی و گردآوری اصطلاحات عرفانی وی و فیش برداری آن پرداخته و پس از آن با مراجعه مجدد به منابع کار ترجمه این اصطلاحات آغاز شد و پس از آن مفاهیم عرفانی را بر اساس حروف الفبا تنظیم و تدوین کرده و در پاورقی هرجا لازم بوده توضیح یا توضیحاتی درباره آن مفاهیم داده شده است.