اشتهر ابوالبقاء (او ابوالطیب) الرندی بقصیدة رثی بها الاندلس أو هو رثی ـ علی وجه الدقة ـ المدن و البلدان و الحصون و المناطق التی سقطت لزمانه، فی جملة حرکة الاستغلاب العارمة و هی قصیدة مؤثرة مشحیة، اندفع فیها الشاعر مع حماسته الوطنیة و الدینیة، فبکی ما ضاع من دیار قومه، واستنهض الهممم لاستردادها و حرض علی القتال و الجهاد.

منابع مشابه بیشتر ...

6586e95d46399.jpg

دعبل خزاعی در شوش

میرعبدالامیر مقدم نیا (زند)

موضوع کتاب شرح حالی است مختصر از زندگانی دعبل خزاعی شاعر هجوسرا که با سلاح برنده و آتشین لسان خویش پایه های حکومت ابن عباس را به لرزه در آورد و موجبات بیداری مردم آن دوران را سبب گردید. در رثای اهل بیت و اعلام مظلومیت و ظلم و جور وارد بر آنها از هیچ کوششی دریغ ننمود و چکامه های آتشین خود را می سرود. نمونه واضح آن سرودن تائیه در حضور اما جواد (ع) و سمبل ستم "مامون عباسی" است. شعر او با دیگر شاعران فرقی اساسی داشت و برای خلفا و پادشاهان و امرا می سرائید اما همینکه از آنها حرکتی زشت و ناپسند بر علیه اهل بیت می دید با تمام جرات آنها را هجو می کرد. ویژگی خاص دعبل بکار بردن کلماتی است که اعراب بادیه نشین در تکلم روزمره خویش در آن زمان بکار می برده اند و اشعار دعبل موجبات حفظ و نگهداری بسیاری از لغات عرب آن دوران را سبب شد.

65771598d56b2.jpg

مشارب الاذواق (شرح قصيده خمريه ابن فارض مصري در بيان شراب محبت)

امیر سیدعلی همدانی

مشارب الاذواق شرح قصیده خمریه ابن فارض مصری است در بیان محبّت، از عارف کبیر قرن هشتم هجری امیر سید علی همدانی ملقب به علی ثانی با مقدمه و تصحیح محمد خواجوی به زبان فارسی. ابن فارض را قصیده‌ای است تائیه به نام نظم السلوک که در آن از علوم دینی و معارف الهی و سیر و سلوک و ذوق خود و کاملان اولیاء و بزرگان عرفا فراوان گرد آمده است. آن قصیده 765 بیت است. ابن فارض در آن قصیده عشقش را به جمال محبوب بیان کرده است. بر آن قصیده، شرح‌های گوناگون فارسی و عربی نوشته شده است؛ مشارق الدراری به زبان فارسی و منتهی المدارک به عربی از سعیدالدین فرغانی، کشف الوجوه الغر لمعانی نظم الدّرّ عزدالدین محمود کاشانی معروف به شرح شیخ عبدالرزاق کاشانی، شرح رکن‌الدین شیرازی و دو شرح دیگر از شاگردان سعیدالدین فرغانی از جمله این شروح هستند. اما قصیده میمیه خمریه وی از قصاید مشهور خمریات است که در کتاب‌ها و سخنان بزرگان متداول و مشهور است و بر آن شروحی نوشته شده که مشهورترین و بلکه برترین و نخستین آنها به فارسی مشارب الاذواق امیر سید علی همدانی و دیگری لوامع ملا عبدالرحمن جامی است. امیر سید علی همدانی مشارب الاذواق را در شرح الفاظ و عبارات و کشف رموز و اشارت این قصیده نوشته شده و در آن شراب محبت را که مطلوب نهایی است، به عالی‌ترین اسلوب و زیباترین نظم بیان داشته است.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

571fa58acfc3a.PNG

تاریخ النقد الادبی فی الاندلس

محمد رضوان الدایة

هذا الکتاب یبحث فی النقد الادبی فی الاندلس و هو فی قسمین؛ الشراح الاندلسیون و النقاد الاندلسیون و یعرض قسم الاول لعدد من العلماء و الدباء الذین شرحوا الاصول الادبیة من شعر و نثر و یبین آرائهم و مصطلحاتهم فی النقد و البلاغه. و فی القسم الثانی دراسة وافیة لتطور النقد الادبی منذ أن کان فی حلقات المؤدبین الی ان اکتمل علی ید عدد من النقاد الکبار مثل محمد بن عبد الغفور الکلاعی و ابی طبیب الرندی و حازم القرطاجنی و قد کان حازم أهم من أدخل نظریات ارسطو و تعرض لتطبیقها فی کتب البلاغة العربیة.

پژوهش‌ها/نقد و نظریه ادبی
کتاب