این کتاب حاصل تلاش سید حسام الدین راشدی است که از روی 500 منبع نام و شرح حال 678 شاعر خطه کشمیر را جمع آوری کرده است. نام و شرح زندگانی، آثار و اشعار آنان در چهار جلد و به ترتیب حروف الفبا فهرست شده است. در جلد اول شاعرانی که اول نامشان الف تا شین است معرفی شده اند. در جلد دوم (از صاد تا غین) شاعرانی چون صائب، صهبا، طالب، طغرای مشهدی و شاعران دیگر معرفی شده اند. جلد سوم نیز (فاء تا میم) شامل 69 شاعر از جمله فانی، فیضی، قدسی و کلیم است. چندین عکس و نسب نامه نیز همچون جلد دوم،‌ ضمیمه شرح حال این شعرا شده است. در جلد چهارم (حروف نون تا یاء) هم شرح حال و اشعار 129 شاعر بررسی شده که برخی از این شعرا، برای اولین بار معرفی شده اند. در پایان کتاب نیز تکمله ای افزوده شده و شاعران از قلم افتاده معرفی شده اند. فصلی نیز به عنوان «کشمیر در شعر فارسی» آورده شده که شامل اشعاریست که کلمه کشمیر در آن به کار رفته و از سده چهارم تا چهاردهم را در بر میگیرد. مثنوی محمود و ایاز زلالی، شهر آشوب فصاحت خان راضی و تمامی اشعار طالب آملی در این فصل نقل شده است که بسیاری از این اشعار، دست اول است. علاوه بر فهرست نامهای کسان، جغرافی و نامهای کتب، مصادر و کتب تاریخ و تذکرههای راجع به کشمیر نیز فهرست شده است. این کتاب مهم و با ارزش در سال 1969 میلادی و بار دیگر در سال 1983 مطابق با 1346 شمسی به طبع رسید.

منابع مشابه بیشتر ...

65df52dae0cf2.jpg

تذكره علوي احوال و اثار 110 يكصد و ده گوينده فارسي زبان در مدح و منقبت علی (ع)

رضا ثابتی

کتابی که از نظر خوانندگان می گذرد مجموعه آثار گرانبهاییست که در طی قرنها در منقبت نابغه بزرگ بشریت علی (ع) گفته شده و مدتها وقت صرف آن گردیده تا از میان اوراق فرسوده کتابها اخراج و بعد از تطبیق و مقایسه با نسخ دیگر به این صورت در آمده است. اشعار این مجموعه از 110 گوینده انتخاب و بر هریک شرح حال کوتاهی افزوده شده عموما متعلق به کسانی است که از عهد صفویه به بعد در ایران ظهور کرده اند به دلیل آنکه مذهب تشیع تا روزگار سلطنت صفویه در ایران رسمیت نداشت و خواه و ناخواه شاعرانی که پیش از آن عهد می زیسته و به مذهب تشیع علاقه نشان می دادند به علت عدم آزادی از ساختن اشعار مذهبی خودداری کرده و اگر احیانا گوینده دست به چنین کاری میزد ناگریز از مدح خلفای دیگر بود چنانکه در یکی از قصائد سعدی این نکته کاملا آشکار است. پس در حقیقت ساختن اشعار مذهبی از عهد صفویه در ایران رواج یافت و ناگزیر مجموعه حاضر حاوی آثاریست که از آن عهد تا به امروز به وجود آمده است

6320931437481.jpg

بزم ادب

مرتضی هادوی فرد متخلص به نامی

کتاب بزم ادب سرشار از بدیهه، پند و لبخند، طنز و لطایف ادبی تذکره شرح حال و نمونه آثار قریب نهصد تن شعرای متقدم ایران و شعرای معاصر اصفهان همراه با بخشی از اشعار نامی از مولف و سراینده آن مرتضی هادوی فرد متخلص به نامی که در سال 1373 توسط انتشارات نامی چاپ شده است

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

6083f50698e89.png

مقالات راشدی

حسام الدین راشدی

این کتاب دربرگیرنده مجموعه‌ای از مقالات حسام‌الدین راشدی از نویسندگان و صاحب‌نظران پاکستانی است. عناوین و نوشتارهای کتاب بدین ترتیب است: حرف اول، مقدمه، دو مولفِ سِندیِ فتاوی عالمگیری و اجدادِ آنها، مولانا محب علی سِندی، میرابوالقاسم نمکین و خاندان او، مولدِ اصلیِ زبانِ اردو سِند است، شاعران اردوزبان در سرزمین سِند، تالیفاتِ ابوعلی ابن سینا، میرزا غازی بیگ ترخان، غالب دهلوی و خادم، دکتر عترت حسین زُبیری، یک روشنفکری بود که او هم رفت، آقای کیفی دِتاتریه، روابط سِند و ایران، چند ساعتی در موزه قاهره، مولانا محمد شفیع، پنبه کجا نهم، سیستم آموزش و پرورش ما، مکتوباتِ تاریخی و سیاسیِ سِند، یادداشت‌هایی درباره تذکره شاعرانِ اردو، یک عصر به‌یادماندنی در اصفهان، نگاهی به زندگیِ سلطان محمود بَکّری.

کلیات/مجموعه مقالات
کتاب
59302ca9812c2.jpg

مثنوی مهر و ماه

حامد بن فضل‌الله جمالی دهلوی (862 یا 845 – 942 قمری) شاعر پارسی زبان، تذکره ‌نویس و از مشایخ سهروردیه هند بود. از مولانا جمالی چندین اثر بر جای مانده که مشهورترین آنها مثنوی مهر و ماه است. داستان عاشقانه شاهزاده ماه و شاهزاده خانم مهر در سال 905 قمری سروده شد. این مثنوی عاشقانه که محتوایی عرفانی و اخلاقی نیز دارد، با مقدمه و تصحیح سید حسام الدین راشدی در سال 1353 توسط مرکز تحقیقات فارسی ایران و پاکستان منتشر گردید.

نظم/شعر کلاسیک/مثنوی‌ها
کتاب