اشتباهات پروفسر لوکاس و بحث و جدلی که براثر این خطاها در مطبوعات کشورمجارستان بپاگشت، پاره‌ای از مسائل رئالیسم سوسیالیستی را با برجستگی و وضوح بسیار عیان ساخت و موضوع برتری ادبیات شوروی را بر ادبیات بورژوا ـ در گذشته و حال ـ مطرح کرد. پروفسور لوکاس نوشته است: «مارکسیسم انینیسم براستی «هیمالایای» ایدئولوژیهاست، ولی این دلیل آن نیست که خرگوش کوچکی که بر قله آن در جست و خیز است، از پیلی که در هامون‌ها روان است بزرگتر باشد». در میان بسیاری از نویسندگان پیشرو کشور ما، (انگلستان) نیز نظیر این تمایل فکری دیده می‌شود.

منابع مشابه بیشتر ...

6356859ca882e.jpg

دیدگاه ایرانی در جلوه گاه فرهنگ جهانگیرش

برهان ابن یوسف

دیدگاه (ایدئولوژی) مردم و یا هر کشوری را باید در خون و سرشت مردمش جستجو کرد که می توان گفت: "دیدگاه فرمان سرشتی است" این فرمانها اگرچه گاه شدنی است که از سوی یک تن و یا گروهی انگشت شمار بازتاب شود باید پذیرفت که گرفته شده از فرمانهای سرشتی گروهی بیشترین و یا نزدیک به همه مردم می باشد. باید پذیرفت که در رهگذر زندگی هر مردمی، نخست تکدانگانی از آن مردم راه شناسایی پیش گرفته به شناختی راستین رسیده یا می رسند آنگاه شناخت راستین خود را که با بهره گیری از ویژگی های فرهنگ خود دست آورده اند پاسداری می کنند و سپس به رای همگانی می گذارند. اگر همگان پذیرایش شدند که راه زندگی و جاویدی پیش می گیرد وگرنه گاه در نخستین گام راه مرگ و نیستی می پیماید و از میان می رود...

6114bbf1c699d.png

چرا ادبیات؟

ماریو بارگاس یوسا

کتاب «چرا ادبیات» اثر برجسته دیگری از ماریو بارگاس یوسا است که از متن انگلیسی با فارسی ترجمه شده است. در این کتاب که بخش اول آن درباره اهمیت ادبیات است، یوسا به این پرسش پاسخ می‌دهد که واقعا «چرا ادبیات؟» چرا خواندن رمان و داستان تا این اندازه اهمیت دارد و همه بزرگان آن را توصیه می‌کنند؟ این کتاب، که عنوان آن از مقاله نخست کتاب گرفته شده است، شامل دو مقاله و یک سخنرانی است که عنوان‌های آن چنین است: چرا ادبیات، فرهنگ آزادی، امریکای لاتین: افسانه ـ واقعیت.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

58728eebd2390.PNG

رئالیسم سوسیالیستی؛ بحثی درباره نقش و مشخصات ادبیات شوروی

اریک هارتلی

قسمت اول این مقاله بترجمه کاوه دهگان در شماره گذشته چاپ شد. اینک قسمت دوم آن را که دوست ما «ا. نوآئین» ترجمه کرده است از نظر خوانندگان میگذارنیم. رئالیسم سوسیالیستی بر این اصل مبتنی است که کار قدرتی خلاقه دارد و هنر منزله بسط و انعکاس خلاقیت کار است. این هر دو بطور مستقیم یا غیرمستقیم مناسبات متغیر اجتماعی را منعکس می‌کنند و در آن مؤثر میافتند. گورکی با این واقعیت اشاره کرد که در گذشته عمیق‌ترین و هنرمندانه‌ترین تیپ‌های قهرمان از فولکلور یعنی روایات زبانی مردم فعال عادی پدید آمده است.

پژوهش‌ها/نقد و نظریه ادبی
مقاله