صادق چوبک متعلّق به نسل دوّم نویسندگان ایرانی است که پس از تثبیت داستان کوتاه، در ارائۀ نمونه‌هایی موفق در این عرصه کوشیدند. چوبک در داستان‌هایش به زندگی اقشار بینوا و فرودست پرداخت و از زبان و لحن آنان سود برد تا واقعیت‌های زشت و تلخ حیات را با دقّت و جزئیات تمام به تصویر کشد. نثر فارسی در دورۀ مشروطه با تحولات عمده و چشمگیری در گسترۀ لفظ و معنا روبه‌رو شده است. عوامل متعددی در ایجاد این تحولات دخیل‌اند که روزنامه‌نگاری یکی از مهمترین آنها است. روزنامۀ وقایع اتفاقیه ـ که یکی از اولین‌های حوزۀ روزنامه‌نگاری و نخستین روزنامۀ فارسی‌زبانی است که در سال‌های متمادی به‌طور مرتب انتشار یافته است ـ به دلیل تقدم، جذابیت‌ها و حساسیت‌های ویژه‌ای دارد که بررسی مفصل ویژگی‌های سبکی آن، به درک صحیح‌تر و علمی‌تر سیر تحول نثر فارسی به‌طور عام، و نثر دورۀ قاجار به‌طور خاص، کمک زیادی می‌کند. در این مقاله، مهم‌ترین ویژگی‌های سبکی این روزنامه، با ذکر شواهد متعدد از نثر آن، تحلیل و دسته‌بندی شده است.

منابع مشابه بیشتر ...

61bf28cb28bec.jpg

سالار جنوب

احمد سلامی بستکی

کتاب حاضر نگاهی مختصر است به رویدادهای مهم تاریخی قسمتی از مناطق جنوب در سال های آخر حکومت صفویان تا پایان سلسله قاجاریان که جنگ های شیخ احمد مدنی سردار سپاهیان عرب و مفتی منطقه با پادشاهان ایران را نشان می دهد. مولف کتاب احمد سلامی بستکی است و در سال 1374 توسط خود مولف به چاپ رسیده است

570ed3ecb6e1c.jpg

سفرنامه سیف الدوله معروف به سفرنامه مکه

سیف الدوله سلطان محمد

نویسنده این کتاب نواده فتحعلی شاه قاجار است. این کتاب حاوی شرح سفر وی به مکه و ذکر مناسک حج است با این توضیح که مسافرت او شامل سفر به مکه (1279ق) از طریق نواحی قفقاز، ترکیه، شام، مصر و ...، سفر به عراق (زیارت عتبات عالیات و دوران اقامت در عراق)، بازگشت به ایران از طریق نواحی غرب ایران و شرح آثار تاریخی این نواحی، سفر به خراسان و زیارت آستان قدس رضوی، وصف منازل و شهرهای میان راه، اشاره به افغانستان و گرگان و بازگشت به تهران، حرکت به نواحی شمال غربی ایران همچون زنجان و آذربایجان، دوران نیابت تولیت آستان قدس، سفر به اصفهان و نواحی مرکزی و غربی و سفر به مازندران است و از مطالب آن، برداشت می شود که در زمانهای مختلف نوشته شده. این سفرنامه با وجود پراکندگی مطالب، حاوی نکات دقیق جغرافیایی، تاریخی، سیاسی و اجتماعی است هر چند که در شرح خصایص اخلاق مردم هر منطقه، همیشه ‏انصاف را رعایت نکرده است. مصحح این سفرنامه، علی اکبر خداپرست، نام رود یا کوهی را که سیف الدوله از آن نام نبرده از منابع دیگر استخراج کرده و در پاورقی آورده است. همچنین وی مطالب را فصل بندی کرده و لغات دشوار و انگلیسی و نیز اماکن و اسامی خاص را شرح داده است. در پایان کتاب نیز فهرست کاملی از نام کسان، مکان ها، علائم جغرافیایی،‌ جانوران و حشرات و ... تهیه کرده است. این سفرنامه اولین بار در سال 1364 ش به زیور طبع آراسته شد.