5614e60e81c94.PNG

دیوان آتشکده حجه الاسلام نیر طاب ثراه(میرزا محمدتقی متخلص به نیر تبریزی)

به کوشش: علی اکبر عماد
مکان چاپ: تبریز ناشر: انتشارات کتابفروشی هاتف تاریخ چاپ: ۱۳۱۹ هجری شمسی نوبت چاپ: دوم زبان: فارسی

این دیوان اشعار، دربردارند ی سه بخش است: الف) مثنوی آتشکده: در مراثی است و تعداد ابیات آن 2086 بیت می باشد، این مثنوی به سال 1309 هجری سروده شده است. ب) لآلی منظومه: دربردارنده ی قصاید و قطعات و مراثی و مدایح [و رباعیات و مفردات] در اوزان و بحور مختلف که دارای 959 بیت است که در حدود سال های 1314 ـ 1315 سروده است. در مطاوی آن چند نوحه ی ترکی و در پایان غزلی از حجت الاسلام آخوند ملامحمد و دو قصیده ی فارسی از نیاز برادر صاحب ترجمه آمده است. ج) دیوان غزلیات: دربردارنده ی غزلیات، رباعیات، مفردات، ساقی نامه و سه قصیده ی عربی است. تمام این مجموعه ابتدا به دست حاج میرزا علی اکبر عماد مدون شده و بعد در سال 1347 شمسی با مقدمه و حواشی حاج میرزا عبدالرسول احقاقی چاپ شده است و دارای حدود پنج هزار بیت می باشد. بخش نخست اين كتاب، مثنوی آتشكده، اگرچه به شرح وقايع كربلا پرداخته است اما مخاطب نبايد از اين مثنوي اين انتظار را داشته باشد كه شرح وقايع تاريخيِ منظم و طبقه‌بندي شده ی حوادث كربلا را پيش‌رو داشته باشد. بررسی دقیق مثنوی آتشکده و غزلیات وی نشان می دهد که این شخصیت در حالی که سالیان دراز از محضر استادان فاضل و روحانی مختلفی بهره برده است و خود در مطالعات قرآنی و به ویژه علم کلام از سرآمدان زمانه ی خویش بوده و مقام و رتبه ی اجتهاد داشته است، در شعر و ادب فارسی و عربی و حتی زبان ترکی نیز مطالعاتی عمیق داشته. او لحظه ای از دیوان غزلیات حافظ و نوشته و سروده های سعدی غفلت نورزیده و از نکات دقیق ادبی و بیانی آگاه بوده و نکته های سربسته و مخصوصاً رندانه ی هر دو شاعر پرآوازه را به روشنی می فهمیده است و افزون بر همه ی این مسائل، به نظر می رسد که مثنوی مولانا را از حفظ داشته و از مباحث کلامی و شیوه ی استدلال و احتجاج مولانا در همه ی خطابه ها و بحث ها، در نوشتن و گفتن بهره می برده است. فهرست مطالب این مجموعه بدین شرح است: مقدمه؛ بخش اول: مثنوی آتشکده؛ بخش دوم: لآلی نامه که در دو بند مراثی و مدایح آمده است؛ بخش سوم: غزلیات، رباعیات، مفردات و ساقی نامه؛ تعلیقات و توضیحات. این کتاب در سال 1319 به کوشش علی اکبر عماد در شهر تبریز توسط انتشارات کتابفروشی هاتف با همکاری کتابفروشی علمیه و محمدی به چاپ رسیده است.

منابع مشابه بیشتر ...

663a2e71f004b.jpg

منظومه گنجینه اسرار به همراه بخشی از قصاید آن مرحوم

میرزا نورالله عمان سامانی

منظومه گنجینه الاسرار نوشتۀ عمان سامانی، دربردارندۀ یکی از بهترین و تأثیرگذارترین اشعار مذهبی در وصف امام حسین (ع) و حادثه عاشورا است. این اثر شامل سروده‌های شاعر مشهور عصر ناصرالدین‌شاه، میرزا نورالله بن میرزا عبدالله بن عبدالوهاب چهارمحالی ملقب به تاج‌الشعرا و معروف به عمان سامانی و مجموعه‌ای از مرثیه‌ها و سوگ‌نامه‌ها با درون‌مایه‌ای غمناک از توصیف مظلومیت شهدای حادثه کربلا است. کتاب گنجینه الاسرار به دلیل نوع و شیوه بیانش توانسته به خوبی محتوایی عرفانی را انتقال دهد و مفاهیم بزرگ واقعه کربلا را با روایتی عاشقانه به طور محسوس و ملموس به نمایش بگذارد. عمان سامانی قالب وقوع را برای سرودن و سخن گفتن از واقعه عاشورا برگزیده است. گنجینه عمان که شامل 831 بیت می‌شود را می‌توان یک سفرنامه هم دانست، سفرنامه‌ای که گزارشگرِ حرکت عارفانه و روحانی قافله یاران امام حسین در مسیر شهادت است.

6638d49f3e4cc.jpg

گنج نهفته

شیخ عبدالسلام تربتی خراسانی

در این مجموعه نخست مختصری از شرح حال حاج شیخ عبدالسلام تربتی بیان شده سپس گزیده ای از سروده های مولف در موضوعات مختلف اجتماعی عرفانی و مذهبی فراهم آمده است