منابع مشابه بیشتر ...

63fe1f3725a83.jpg

شصت و شش تضمین از غزلیات هلالی جغتایی

حیدر تهرانی (معجزه)

بدرالدّین هلالی استرآبادی مشهور به «هلالی جغتایی» اواخر قرن ۹ در استرآباد، گرگان کنونی چشم به جهان گشود. اصالت وی به ترکمن‌های جغتای بازمی‌گردد. در دورۀ جوانی به سبب شعردوستی وزیر تیموریان، امیر علی‌شیر نوایی به هرات رفت و در آنجا ساکن شد. هلالی شیعه مذهب بود و در سال ۹۳۶ ه.ق بر سر اختلافات مذهبی در هرات کشته شد و در همان‌جا به خاک سپرده شد. شهرت او بیشتر به خاطر غزلیات و مثنوی «شاه و درویش» او است که به زبان آلمانی نیز ترجمه شده است. «صفات‌العاشقین»، «لیلی و مجنون» و «دیوان اشعار هلالی جغتایی» دربردارنده سایر اشعار او است. کتاب حاضر شصت و شش تضمین از غزلیات هلالی جغتایی است اثری از حیدر تهرانی متخلص به معجزه که در سال 1370 توسط انتشارات پیام آزادی منتشر شده است.

631c93cd35f11.jpg

حدیقه العرفان (تضمین هفتاد و دو غزل از دیوان فروغی بسطامی)

حیدر معجزه تهرانی

حیدر معجزه تهرانی درباره سبب تدوین کتاب میگوید: نگارنده را اشعار فروغی پسند افتاد هفتاد و دو غزل ز دیوان پر ارج او برای تضمین انتخاب نمودم و بعضی ابیات که در هر غزل برای این منظور مناسب نبود از آن صرف نظر کردم و گاهی برای وحدت در معنی ابیات یک غزل را مقدم و موخر ذکر نمودم و اگر بیتی هم قافیه برای تضمین نداشته از آن صرف نظر کردم و در هرکجا مناسب بود نسبت مدح برای حضرت مهدی (ع) موعود داده شود آن بیت را ما بین هلالین قرار دادم و چون مطالب آنرا فرح بخش و پر ارج دیدم آنرا حدیقه العرفان نامیدم ...

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

57cef0c22cc0e.PNG

نگاهی به ویژگی‏های اعرابی کتاب إعراب‏ القرآن نحاس و إملاء ما مَنَّ به الرَّحْمن عکبری (بررسی موردی)

احمد پاشازانوس

یکی از دانش‏هایی که با قرآن کریم ارتباطی تنگاتنگ دارد، علم نحو است؛ زیرا هر‏چند خود از قرآن برخاسته است، عامل اصلی برای درک مفاهیم و تفسیر آن محسوب می‏شود. از‏میان شاخه‏های این علم، اعراب قرآن از جایگاهی ویژه برخوردار است؛ چون اگر نحو را ستون استوار دانش‏های قرآنی بدانیم، اعراب قرآن خلاصه آن به‏شمار می‏رود؛ به همین دلیل، از زمان‏های گذشته تاکنون، بزرگ‏ترین عالمان در این عرصه گام نهاده و با خلق آثاری جاودان، هر‏یک به سهم خود در‏جهت حفظ زبان این کتاب آسمانی کوشیده‏اند. تحقیق درباره اعراب قرآن و عالمان برجسته این حوزه بیانگر آن است که نحاس و عکبری از بزرگ‏ترین عالمانی هستند که در کتاب‏های تفسیر و نحو، به نظر‏هایشان تکیه شده است؛ بنابراین، در این مقاله، کتاب‏های اعرابی ایشان، یعنی إعراب‏القرآن نحاس و إملاء ما منّ به الرحمن عکبری را معرفی و روش تألیف آن‏دو را بررسی می‏کنیم و محتوای آنها را نیز به‏صورت موردی با یکدیگر مقایسه می‏کنیم. با توجه به اینکه عکبری دو قرن پس‏از نحاس می‏زیسته است، این دو کتاب با‏وجود شباهت‏های فراوان، مثل بررسی اعراب قرآن از اوّل و به‏ترتیب سوره‏ها، تفاوت‏هایی هم با یکدیگر دارند. در این پژوهش، نمونه‏هایی از این تفاوت‏ها را در سه حوزه اعراب، قرائت و شواهد نشان خواهیم داد.

دستور زبان/دستور زبان‌های دیگر/عربی
مقاله