601eafb01a9d8.jpg

شاعران شهید و حاکمان دوران آنان (از قرن اول تا قرن ششم)

مکان چاپ: قم ناشر: انتشارات قیام تاریخ چاپ: ۱۳۸۴ هجری شمسی زبان: فارسی

شعر متعهد یکی از سلاحهای بسیار مهم تبلیغات اسلامی است بویژه اگر سراینده آن شاعری باشد که در پی شهادت بوده، به فیض آن برسد. شاعران شهیدی که اشعار متعهد سیاسی سروده سپس به فیض شهادت رسیده و این کتاب ویژه آنان می‌باشد عبارتند از: 1. عبدالله به رواحه که در نیمه اول قرن اول بوسیله رومیان به شهادت رسید. 2. کمیت که در نیمه اول قرن دوم بوسیله امویان اسیر، زندانی و سپس به فیض شهادت نایل آمد. 3. سدیف که در نیمه اول قرن دوم بوسیله عباسیان به شهادت رسید. 4. دعبل که در نیمه اول قرن سوم بوسیله عباسیان به شهادت رسید. 5. ابن رومی که در نیمه دوم قرن سوم بوسیله عباسیان به شهادت رسید 6. ابوفراس حمدانی که در نیمه دوم قرن چهارم بدست یک مزدور به شهادت رسید. 7و8. بدیع الزمان همدانی که در قرن چهارم و طغرایی اصفهانی که در نیمه اول قرن ششم به شهادت رسید. در این کتاب 7 بخش برای 8 شاعر شهید در قرن اول، دوم، سوم، چهارم و ششم وجود دارد که در آغاز هر بخش زندگینامه سیاسی هریک از شاعران شهید بررسی، سپس اشعار متعهد و سیاسی آن شاعر ارائه و بعد از ترجمه اشعار، شرح مفصل تاریخچه کسانی که این شاعران علیه آنان شعر سروده‌اند نوشته شده است. همچنین اشعار متعهد و سیاسی حضرت امام علی نقی (ع) و شاعرانی مانند حسان بن ثابت و فرزدق در قرن اول و سید جمیری در قرن دوم بطور خلاصه بررسی شده است.

منابع مشابه بیشتر ...

6621445e5f91c.jpg

زوایا و مدارات

محمد حقوقی

فصل اول این کتاب، شامل دو غزل و یک مثنویست و چند شعری که تقریبا بهترین کارهای او در دوره های پس از دوره نخستین است که میشود به آن ها دوره های سرگردانی گفت. و آغازی برای ادوار بعد. و به همین لحاظ هریک از آنها حاصل یک دوره خاص شعری. هشتمین شعر این فصل از لحاظی برگزیده ایست از دوره سرگرمی با شعر آزاد و نهمین شعر، در بحبوحه بیگانگی و یگانگی با مردان و زنان خانه ای که از در و دیوار آن بوی نماز برمیخاست و گویی برگرد مرگ می گردید و لاله عباسی هایی که پیر میشدند و جوان می شدند و روزمرگ آنان را می شمردند. و شعرهای دیگر این فصل هر یک نمونه ای از دوره هایی کوتاه چند ماهه و سریع که شاید در هریک از آن دوره ها بیش از سه چهار شعر نوشته نشده است. فصل دوم شامل شعرهایی که بیشتر قطعه های کوتاهی است از دوره ای که می توان به ان نام "دوره تماشا" داد. نگاههایی گذرا و تصویرهایی شتاب آمیز: دریای توفانی، چراغهای رنگی، زنی با وحشت باد، وزنی که می رقصد. و در کنار باغ غروب نشستن و کلاغان بازگردانده را نگریستن. دوره ای با حدود بیست شعر که از میان آنها، سرانجام به همین هفت شعر اکتفا شد. فصل سوم شامل شعرهایی که در دوره ای بسیار آموزنده و سرشار به مرحله نوشتن رسید. دوره ای که نحوه نطفه بستن و شکل گرفتن شعر و رسیدن به امکانات دیگر "اگر چه ناقص" او را بیش از پیش به کار خویش دلبسته داشت. در همین دوره بود که کلمات اندک اندک با او مهربان شدند و در عین مهربانی، خشن تر و زبرتر. و همین مهربانی بود که آنها را در شعر راه داد. و نیز در همین دوره بود که با بازگشتی به تاریخ دور و نزدیک و مردانی و حوادثی که در فضای مبهم شعر او چهره نمودند. به مرحله لمس آن کلمات رسید و بخصوص از نظر مکالمات شعری و خط داستانی شعر تجربیاتی فراوان کسب کرد. فصل چهارم شامل دوره ای که دید او را نسبت به شعر به گونه ای محسوس تر از دوره قبل تغییر داد. و در برخی ازشعرها کم و بیش شبحی از فرمی را که بسیار دنبال آن گشته بود دید. اما در دنیاهایی مختلف و با حالاتی متفاوت: اندیشیدن به مفهوم زمان، و ساعتی که به اقتضا در پهنه کویر می ایستد سفری به روستا و آسیابی که خاکستر می شود، حرکتی در غرفه ها و خورندگان و نوشندگانی که به جبر مرگ تن در می دهند و شبها و روزهای مستی و خستگی و تحیر بازیچگان و تمسخر بازیگران. و همه اینها در قالب هایی که از دوره فصل سوم پیش بینی شده بود و اینکه تا یافتن راهی پیشرفته تر تنها راه ادامه کار اوست...

66211a4a16ca8.jpg

ترجمه دعای کمیل (در سیاق نثر-در رشته نظم)

نصیرالدین امیرصادقی

ترجمه دعای کمیل در سیاق نثر-دررشته نظم از نصیرالدین امیرصادقی در سال 1373 انجام شده است.

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

58bbc93e43dc0.PNG

اثر زبان فارسی در اشعار دعبل

حسین چوبین

دعبل شاعری است عراقی، متعهد به مبانی اسلامی و شیعی که در برابر طاغوتیان بنی عباسی زبانی بران دارد و سفرهایی به شهرهای ایران چون شوش، قم، ری، مرو و سمنجان (در خراسان) در خرسان کرده است و فرمانداری شهر سمنجان را برای مدتی به عهده داشت، و در سال‌های آخر عمر، در نزدیکی شهر شوش به سر می‌برد، و همان جا به فیض شهادت نایل شد. سفرهای پی در پی او به ایران اثر خود را در اشعار او گذشت، و تعدادی از واژه‌های فارسی در اشعار او دیده می‌شود.

پژوهش‌ها/پژوهش‌ در شعر و شاعران
مقاله
5759d8ac96b61.PNG

مفهوم کلمه «اللیل» فی العصر الجاهلی و فی صدر الاسلام

حسین چوبین

یدور هذا التحقیق حول مفهوم کلمه «اللیل» و استعمالها فی العصر الجاهلی و فی صدر الاسلام، و قداعتمدنا فی کتابه هذا البحث علی معانی کلمه «اللیل» کما جاءت فی أشعار الشعراء قبل الاسلام، و هی مرآه تعکس لنا المفاهیم التی کانت سائده فی العصر الجاهلی، کما اعتمدنا علی ما جاء فی آیات القرآن الکریم حول «اللیل» و هذه الآیات الشریفه هی اوثق مصدر یمکن اَن یُرجع الیه فی صدر الاسلام و بعده. و فی الختام اَجرینا مقارنه باختصار بین معانی هذه الکلمه فی العصر الجاهلی و فی صدر الاسلام.

پژوهش‌ها/پژوهش‌ در شعر و شاعران
مقاله