60e58f2e70802.png

آیینه آب: تأثیرپذیری پانزده نویسنده بزرگ غربی از شاعران ایرانی

مکان چاپ: تهران ناشر: همشهری تاریخ چاپ: ۱۳۸۴ هجری شمسی زبان: فارسی

دامنه حضور و نفوذ ادبیات فارسی در اقصانقاط جهان چنان گسترده است که بررسی همه‌جانبه آن نیازمند همت و اراده جمعی استادان ادبیات تطبیقی است تا در فرهنگی جامع بتوان بدان پرداخت. در این کتاب به تأثیر شاعران ایرانی بر پانزده نویسنده و شاعر بزرگ غربی که از تأثیرگذارترین آنها نیز بوده‌اند، بسنده شده است. تأثیر نویسندگان ایرانی بر ادبیات غرب به گونه‌های مختلفی انجام گرفته است؛ زیرا از یک‌سو حضور نویسندگان ایرانی موجب دگرگونی در مکتب‌های اروپایی شده است؛ همانند ظهور رمانتیسم در آلمان و فرانسه و از سوی دیگر تأثیر شاعران ایرانی به شکل شخصی و فردی بر تخیل‌پردازی و صورت‌سازی‌های ادبی انجام گرفته است. چنان‌که برخی نمادپردازی‌ها از فرهنگ و ادب فارسی به این کشورها انتقال پیدا کرده است.

منابع مشابه بیشتر ...

654f801a00910.jpg

مضامین مشترک در ادب فارسی و عربی

سید محمد دامادی

کسانی که در ادب فارسی از روی صدق و تانی و نه از سر هوی و تمنی، تاملی مستمر و بی وقفه به منظور کشف اصول و موازین حاکم بر ادب و فرهنگ ایران داشته اند، نیک می دانند که از جمله مظاهر توانایی شگفت آور سخن سرایان بزرگ و افسونگر فارسی زبان، آنست که با قدرت استفاده از قانون تجرید و تعمیم ذهن خلاق و آفرینشگر خویش، بخوبی توانسته اند با رویت مناظر در صحنه حیات و اندیشه در کار روزگار و ژرفکاوی در پدیده های گیتی و ترکیب آن ها با یادها و خاطره ها و خوانده ها و شنیده ها و در یک کلام دانسته ها آمیزه ای از عبرت و حکمت پرداخته و با عرضه دستاوردهای تامل و تجربه در قالب سخنان منظوم و منثور خوانندگان آثار خویش را از چشمه سار زلال ذوق سلیم خود سیراب ساخته و قریحه جمال پرست آن ها را نوازش داده، آدمیان را از زادگان طبع جویای کمال خویش برخوردار و کامیاب گردانند...

6537db88d0450.jpg

بررسی آثار و زندگی جک لندن؛ به انضمام دو داستان کوتاه (مرتد، یک تکه گوشت)

آرتوش بوداقیان

جک لندن جزو آن دسته از نویسندگان استثنایی است که از چارچوب ملیت خود خارج شده و به تمامی بشریت مترقی تعلق یافته اند. جک لندن در آثار خود مسائل مختلف و مضامین گوناگونی را مورد بررسی قرار می دهد ولی توجه اصلی او در همه اوقات معطوف به انسان زحمتکش بوده است. به عنوان نویسنده ای دموکرات و اومانیست، لندن با رنگهایی بسیار درخشان انسان فرودست و زحمتکش را با تمامی آرزوها، رویاها، تلاش ها و رنج های جسمی و روحی اش به تصویر میکشد. در آثار برجسته لندن چهره خشن، بی رحم و ریاکار نظام سرمایه داری و سیاست های سراپا سالوسانه آن با ظرافتی هر چه تمام تر عریان شده و ارکان این نظام زیر شلاق شدیدترین انتقادات قرار گرفته است. لندن تنها چاره رهایی از جهنم سرمایه داری را در انقلاب سوسیالیستی می دید و از این نظر در زمان خود شاید تنها نویسنده ای بود که قانونمندی های روند تکامل جامعه را دریافت و آنرا در آثار خود متبلور و متجلی ساخت تصادفی نیست که ماکسیم گورکی او را به عنوان "پیشگام و پیش آهنگ ادبیات کارگری آمریکا" مورد تحسین و تمجید فراوان قرار داد...

دیگر آثار نویسنده بیشتر ...

56e3d18615f2c.PNG

درآمدي بر تصويرشناسي معرفي يک روش نقد ادبي و هنري در ادبيات تطبيقي

بهمن نامور مطلق

روابط انساني برپايه نظرها و ديدگاه‌هاي فردي و گروهي شکل مي‌گيرد؛ و بررسي اين ديدگاه‌ها از جنبه‌هاي گوناگون، وظيفه تصويرشناسي است. اين مبحث مهم علمي که در قلمرو هاي مختلف علمي مطرح مي‌شود، در ادبيات تطبيقي نيز اهميت بسياري دارد. هدف از نگارش مقاله حاضر، معرفي تصويرشناسي در قالب روش نقد ادبي و هنري است؛ که در آن، ضمن تعريف اين مبحث، نظرهاي موافقان و مخالفان آن بررسي خواهد شد.

هنر/مطالعات عمومی پژوهش‌ها/پژوهش‌های تطبیقی
مقاله
5646ed4fbdca9.PNG

دانش‌های تطبیقی: نگاهی گذرا به یکی از صورت‌بندی‌های معرفتی

بهمن نامور مطلق

معرفت بشری در هر دوره و با توجه به روح یا پارادایم آن دوره، به صورت‌بندی‌هایی در عرصه خود دست می‌زند. یکی از این تقسیم‌بندی‌ها و صورت‌بندی‌ها که در قرن نوزدهم شکل گرفت، دانش‌های تطبیقی بود. دانش‌های تطبیقی، مجموعه‌ای از دانش‌هایی است که دو یا چندین پیکره مطالعاتی داشته باشند. این دانش‌ها با ویژگی‌هایی، خود را هم از مطالعات تطبیقی و هم از دانش‌های ناب متمایز می‌کنند. موضوع این نوشتار، بررسی کلان اینگونه از دانش‌ها و به ویژه فلسفه وجودی آنها است. متأسفانه جامعه علمی ما فاقد اینگونه نگرش کلان است. یکی از آسیب‌های مطالعه دانش‌های تطبیقی همچون ادبیات تطبیقی یا هنر تطبیقی، نبود چنین نگرش کلانی در خصوص دانش‌های تطبیقی است. در این مقاله می‌کوشیم تا تصویری کلان از ویژگی‌ها و چگونگی تکوین این دانش‌ها ارائه کنیم.

پژوهش‌ها/پژوهش‌های تطبیقی
مقاله