61472abc32b5a.jpg

پژوهشی در مردم شناسی: فرهنگ عامیانه بافق (فولکلور)

مکان چاپ: تهران ناشر: وصال تاریخ چاپ: ۱۳۸۱ هجری شمسی زبان: فارسی

کتاب مذکور در یک مقدمه همراه با تعریف فرهنگ و فولکلور و چهار فصل سامان یافته است. در مقدمه، خواننده با تعریف و ارزش‌های فرهنگ‌عامۀ مردم آشنا می‌شود. در فصل نخست که «اشعار عامیانۀ مردم بافق» آمده است، علی‌رغم کوششی که به کار رفته، خواننده به‌طور کامل با اشعار عامیانه به گویش مردم بافق آشنا نمی‌شود. تقریباً آنچه آمده، صورت مکتوب (و به‌اصطلاح کتابی) اشعار عامیانه است. در این بهرۀ که بزرگ‌ترین بخش کتاب نیز هست، بیش از شصت شعر رایج در میان مردم آن سامان آمده است، این اشعار به‌غیراز بازتاباندن نگرش فرهنگی مردم این دیار، بازنمودی است از اوضاع تاریخی، سیاسی و اجتماعی این سامان که اگر این همت مصروف نمی‌شد، بیگمان بسیاری از زوایای تاریخی بافق ناگفته می‌ماند. دومین بهره، ویژۀ ضرب‌المثل‌های بافق است و بسیاری از این ضرب‌المثل‌ها به همان‌گونه ضبط شده که در تهران نیز رایج است، مانند آش دهن‌سوزی نیست، عقلش تو چشمشه ، و ده‌ها ضرب‌المثل دیگر، حتی در برخی جاها این ضرب‌المثل‌ها از حالت عامیانه (گفتار) نیز خارج شده و به حالت نوشتار رسیده است. فصل سوم آواشناسی و در حقیقت واژه‌نامه بافق بوده که در این کتاب آمده است. و اما در فصل چهارم تعدادی تصاویر از شهر بافق آمده است. با توجه به شناختی که از کتاب‌های فرهنگ عامیانه مردم دیگر شهرهای ایران در دست است بی‌گمان جای بسیاری از مباحث از قبیل بازی‌ها، بازی‌های نمایشی، ترانه‌ها، تصنیف‌ها، پزشکی سنتی هواشناسی، آداب، رسوم، جشن‌ها و ... خالی است.

منابع مشابه بیشتر ...

6644cf685d7cb.jpg

مجموعه مقالات مردم‌شناسی ایران - جلد اول

سیدعلی اصغر شریعت زاده

"مردم‌شناسی ایران "اولین شماره از مجموعه حاضر، حاوی سلسله مقالاتی است از "سید علی اصغر شریعت‌زاده "در خصوص فرهنگ عامه، آداب و رسوم و انسان‌شناسی مردم نقاط مختلف ایران که با این عناوین به طبع رسیده است :سنت، نقاره‌خانه آستان قدس رضوی، آداب میزبان در اسلام، پوشاک محلی ایران، آلاچیق ترکمن، مسکن سنتی در سیستان و بلوچستان، ترانه‌های عامیانه میامی، و تعزیه .

66421ce7ab269.jpg

گیلان‌نامه: مجموعه مقالات گیلان‌شناسی - جلد دوم (در زمینه تاریخ، فرهنگ، هنر، زبان، ادبیات و مردم‌شناسی)

جمعی از نویسندگان

گیلان نامه "مجموعه مقالاتی است در زمینه تاریخ، فرهنگ، هنر، زبان، ادبیات و مردم‌شناسی منطقه گیلان .جلد دوم این مجموعه شامل مقالاتی است از نویسندگان مختلف با این عناوین کبریت سازی در گیلان از احمد اداره چی گیلانی؛ صندوق بولاکی از محمد الطافی؛ گزارش سلیمان خان مهندس از راههای گیلان از محمد باقری؛ خورشید خانم سراینده چند قطعه فولکلوریک از رحیم چراغی؛ عناصر ممتاز در تصوف رایج در گیلان از محمد روشن؛ لغات و اصطلاحات گیلکی در توتونکاری از عزت الله زرندیان؛ خان احمدخان گیلانی از صادق سجادی .....