61868a7db3a8d.jpg

ایرانیان روم (رجال ایرانی دربار عثمانی) سده هشتم تا دهم هجری

مکان چاپ: تهران ناشر: انتشارات دانشگاه تهران تاریخ چاپ: ۲۰۱۰ میلادی زبان: فارسی

کتاب الشقائق النعمانیه تالیف عصام الدین احمد طاشکبری‌زاده که در شرح‌حال حدود 70 تن از دانشمندان ایرانی آمده است که در فاصله زمانی اوایل قرن 8 تا نیمه اول قرن دهم هجری به دلایل ویژه به دربار عثمانی پناهیده‌اند و در آن سامان، منشا خدمات ارزنده علمی یا اخلاقی گشته‌اند. اغلب اینان حلقات مفقوده تاریخ علم‌ ایران ‌اند. از همین رو نگارنده پس از تصحیح و تحقیق متن الشقائق، شرح حال ایرانیان آن کتاب را جدا کرده، به فارسی برگرداند. الشقائق النعمانیه اولین کتابی است که در شرح حال عالمان و صوفیان قلمرو عثمانی تالیف شده و شرح حال آنان را از بدو تاسیس این دولت در اواخر قرن 7 تا نیمه دوم قرن 10 هجری دربردارد و در حقیقت کارنامه علمی عثمانیان در سه قرن آغازین حیات آن دولت است. وی در کتاب مجموعا شرح 521 نفر از اعلام را در ده طبقه گردآورده است که 150 نفر از مشایخ صوفیه، و باقی آنان عالمان دینی، ادبا، شعرا، اطبا و دیگر دانشمندان‌اند. وی می‌گوید: چون به تاریخ وفات اکثر این رجال دست نیافتم، شرح حال آنان را به ترتیب پادشاه معاصر هرکدام در ده طبقه مرتب گردید.

منابع مشابه بیشتر ...

6637a99d4d3c9.jpg

به یادبود نهصدمین سال وفات شاعر شهیر حکیم قطران تبریزی

از شرح حال شاعر بزرگ تبریز حکیم قطران به علت بعد زمان و نبودن مدارک کافی اطلاع صحیحی در دست نداریم. از طرفی تاریخ آذربایجان هم از اوائل شیوع اسلام تا قرن سوم و چهارم هجری به قدری تاریک است که به هیچ وجه از سلاطین و حکمدارانی که در آن دوره در این سرزمین فرمانروایی داشته اند خبر مضبوطی در دست نیست که بتوانیم با مراجعه به آن تواریخ کمکی به روشن کردن شرح حال این شاعر بنمائیم. قطران از قصیده سرایان درجه اول فارسی است و بیشتر طرز شعرای خراسان را بکار برده اشعار او در زمان دولتشاه معروف بوده است قصائدش متین است و در فنون لفظی تجنیس و ترصیع و ذوقافیتین بکار برده و قصاید مصنوعه در تمثیل همین فنون ساخته نیز در وصف وقایع و فصول و مناظر استادی نشان داده است و از رشته های حکمت نیز ؟آگاه بوده که غالب نویسندگان او را حکیم می نویسند و بعضی او را امام الشعرا و فخرالشعرا نوشته اند و اشعار او در زمان خود در شهرهای عراق و خراسان اشتهار داشته و او را باستادی شناخته و نظیر فرخی می دانسته اند...

662cf7002b0c6.jpg

یادگار فرامرز

فرامرز نوریانی

مجموعه حاضر اشعار دکتر فرامرز نوریانی متخلص به "مظلوم" است که در سال 1312 چشم به جهان گشود و تحت تعلیم و تربیت مادری روشنفکر و پدری آزاده پرورش یافت. در سال 1338 موفق به دریافت دکترای پزشکی از دانشکده پزشکی اصفهان شد و در سال 1350 دکترای اعصاب و روان را از دانشکده پزشکی تهران کسب نمود. ایشان در سن 60 سالگی دار فانی را وداع گفت.